Uutiset

Autot

Fermel Maverick SSP-finaaliin

Fermel kehitti kaivosalalle kevyiden hyötyajoneuvojen Maverick-malliston, jonka etuja ovat markkinoilla ennennäkemättömät huolto-, korjaus- ja käyttöikäominaisuudet. Fermel Maverick valittiin yhdeksi Swedish Steel Prize 2017 -finalisteista.

Swedish Steel Prize on teräsalan kansainvälinen palkinto, joka myönnetään suunnittelu- ja innovointitaidon kunniaksi. Eteläafrikkalainen Fermel on tänä vuonna yksi neljästä finalistista, ja voittaja julkistetaan 11. toukokuuta Tukholmassa järjestettävässä seremoniassa.

”Havaitsimme tilaisuuden tulleen, kun kaivosalan uuden lainsäädännön ja tiukempien turvallisuusvaatimusten voimaantulo alkoi lähestyä. Tiesimme, että kaupalliset paineet alkaisivat kasaantua”, Fermelin tuotesuunnittelupäällikkö Corné Wehr kertoo.

Kehitystyön tuloksena syntynyt Maverick-hyötyajoneuvomallisto on suunniteltu erityisesti kaivosympäristön vaativiin olosuhteisiin. Kaivosajoneuvoa voidaan käyttää monipuolisesti erilaisissa käyttökohteissa, ja suorituskyvyltään se ylittää kirkkaasti nykyisen tarjonnan.

Maverick-mallistossa käytetystä teräksestä noin 90 % on erikoislujaa terästä. Erikoislujan teräksen ja kulutusteräksen yhdistelmä parantaa turvallisuutta ja kulutuksenkestävyyttä sekä suurentaa hyötykuormaa jopa 2,5 tonniin väsymislujuudesta tinkimättä.

”Oikeastaan tuotteesta ei kovin helposti olisi tullut halutunlaista, jos käytössämme ei olisi ollut pitkälle kehitettyä erikoislujaa terästä, sillä perinteisillä menetelmillä ajoneuvon ominaisuuksista olisi pitänyt tinkiä niin paljon, että tuotetarjontamme olisi ollut hyvin rajallinen ja mahdollisesti erittäin vaikea myydä”, kertoo Maxine Penn, Fermelin myynti- ja markkinointijohtaja.

Tuomariston perustelut Fermelin valinnalle Swedish Steel Prize 2017 -finalistiksi ovat:

”Fermel on kehittänyt ainutlaatuisen monitoimiajoneuvomalliston turvallisia kaivoskuljetuksia varten. Ajoneuvot ovat uuden, entistä tiukemman turvallisuuslainsäädännön mukaisia ja niillä on tarkoitus korvata tällä hetkellä käytössä olevat ajoneuvot. Koko ajoneuvon suunnittelu korista lähtien on optimoitu takaamaan paras mahdollinen suorituskyky henkilöturvallisuuden, suuremman hyötykuorman, ketteryyden, vaurionkestävyyden, luotettavuuden ja käyttöiän osalta. Kaikki nämä edut saavutetaan käyttämällä monipuolisesti pitkälle kehitettyjä erikoislujia rakenne- ja kulutusteräksiä.”

Lähes 20 vuoden ajan Swedish Steel Prize on antanut tunnustusta ja palkinnut pieniä ja suuria yrityksiä sekä organisaatioita ja yksityishenkilöitä, jotka ovat kehittäneet erikoislujan teräksen potentiaalia mahdollisimman laaja-alaisesti hyödyntävän menetelmän tai tuotteen. Voittaja saa kuvanveistäjä Jörg Jeschken tekemän pienoisveistoksen ja 100 000 Ruotsin kruunun käteispalkinnon, jonka SSAB kannustaa lahjoittamaan voittajan valitsemalle hyväntekeväisyyskohteelle.

Lue seuraavaksi