Uutiset

Autot

Esteettömyys luo mahdollisuuksia

Taksipalvelu S. Majurin vakioajoihin kuuluvat erityisoppilaiden koulukyydit, joissa ajomatkat ovat suhteellisen pitkiä. ”Tuossa ajossa ei ole pyörätuolikuljetuksia ja tuo sama ajo oli minulla jo ennen auton vaihtoakin. Pyörätuoli- ja paarikuljetuksia tulee nyt muina aikoina tuon vakioajon lisäksi, kun aikaisemmin ne olivat pääasiassa liikematkustajien kuljetusta. Liikematkustaja-ajot ovat nyt vähentyneet selvästi, mutta ne ovat myös taloustilanteiden muutoksille hyvin alttiita ajoja, kun taas yhteiskunnan ajot ovat varsin vakaalla pohjalla.”

”Inva-ajoista tulee suhteessa kilometrejä vähemmän, mutta taksa on korkeampi kuin tavallisessa henkilökuljetuksessa. Lopulta tuloissa ei suurta eroa synny, mutta pienemmät kilometrit pienentävät menopuolta. Taksikeskuksen kanssa meni hetki, ennen kuin siellä sisäistettiin esteettömän auton mahdollisuudet. Käsitteenä esteetön taksi ei vielä ole kovinkaan tunnettu kentällä”, Majuri harmittelee.

”Kilometrejä kertyy tuon koululaisajon ansiosta suhteellisen paljon. Caddyllä invakuljetusmahdollisuus on kuitenkin taloudellisesti järkevä mahdollisuus myös tällaisessa ajossa, sillä tavalliseen invataksiin verrattuna kulutus ja muutkin kulut ovat huomattavasti pienempiä. Valtaosa pyörätuoliajoista on yhtä tuolia, joten useammasta pyörätuolipaikasta ei useinkaan olisi hyötyä. Ja onhan tässä aikaisempaan henkilöautoon verrattuna kaksi tavallista matkustajapaikkaa enemmän.”

Sopivan kokoinen

Caddyn pieni koko miellyttää asiakkaita. Majurin kokemusten mukaan ihmiset, joilla liikuntakyky on huonontunut, haluavat usein henkilöauton, kun tilaavat taksia. Caddy on tässäkin mielessä varsin hyvä vaihtoehto, sillä sinne ei tarvitse kiivetä, mutta istumakorkeus ei myöskään ole kovin matalalla. Caddy menee myös taksitolpalla siinä missä muutkin henkilöautot ja reilut tilat ovat positiivista myös henkilöliikenteessä eikä kahdesta lisäpaikasta ainakaan haittaa ole.

Pyörätuolikäytössä Caddy on varsin sopivan kokoinen. ”Ramppi on tässä yhtä leveä kuin invanostimen taso. Tänne sopivat kaikki normaalit sähkötoimisetkin tuolit. Monesti asiakkaat ovat luulleet, että nyt tuli väärä auto, mutta ovat olleet tyytyväisiä, kun mahtuvat hyvinkin matkaan. Ainoastaan yksi tapaus on minulle sattunut, kun tuoli ei ole sopinut ja siinä oli kyseessä erikoisvalmisteinen erikoisleveä malli”, sanoo Majuri.

Sähkötuoli painaa asiakkaan kanssa vähintään noin 200 kg ja jopa 350 kg. Caddyn perä notkahtaa selvästi tuolla painonlisäyksellä, mutta kuormansa se vie nätisti siitä huolimatta. ”Nyt olisi saatavana ilmalisäjousitus optiona ja seuraavaa autoa hankkiessa tuollaisella jousitusratkaisulla varustettu auto pitää kyllä käydä koeajamassa”, suunnittelee Majuri, mutta ei ole täysin vakuuttunut varusteen tarpeellisuudesta omassa käytössään.

Ramppi on hänen mukaansa myös asiakkaiden mielestä hyvä ja tukeva vaihtoehto. ”Usein vieläkin ihmetellään, että mitä liinoja kiinnitän ennen pyörätuolin työntämistä kyytiin.” Ramppiratkaisun yhteydessä käytetään sähköisesti lukittavaa liinamekanismia, joka estää pyörätuolin tulon takaperin autoon mentäessä, vaikka jos auttaja jostakin syystä kaatuu. Myös pääkorkeutta Caddyssä on varsin hyvin, 1,4 metriä, kun inva-autoissa sitä pitää olla vain 5 senttimetriä enemmän.

”Ramppi on yksinkertainen ja varmatoiminen ratkaisu”, huomauttaa Majuri.

”Asiakkaat ovat kiitelleet tiloja. Paarikuljetusasiakkaat pitävät siitä, että katto ei ole aivan kasvojen lähellä, vaan tilaa on hyvin. Lähes aina paarikuljetuksissa asiakkaat haluavat ja saavat olla hieman puoli-istuvassa asennossa, jolloin paarikuljetusta varten ei tarvitse kuin kääntää takimmaiset penkit sivuun ja keskipenkki taittaa eteen. Jos on tarve olla aivan suoraan makuullaan, pitää keskirivin leveämpi osa ottaa pois, mutta sekin käy helposti pikalukituksen ansiosta ja istuin sopii olemaan sivulle kiinnitettynä silloinkin.”

Paarikuljetuksia varten Majurilla on paarikiskot, mutta kuljetus onnistuu myös ilman. ”Kiskot on nopea ja helppo asentaa paikoilleen ja ne tekevät kuljetuksista mukavammat, kun ei tarvitse erikseen sitoa paareja kiinni. Molemmat tavat ovat aivan toimivia, mutta kiskoilla työ käy kuitenkin mukavammin.”

Takimmaiset kaksi istuinta ovat Majurin autossa seinälle käännettävää mallia. ”Ne ovat todella kätevät ja nopeat käyttää. Tilaa ei toisaalta ole ympärillä niin paljoa, että pyörätuoli pääsisi kaatumaan autossa, vaikka se ei näillä kiinnitysmekanismeilla muutenkaan pääse tapahtumaan. Kaikkineen tämän muunneltavuus on hyvä ja nopea, siinä ei montaa sekuntia mene, kun pyörätuolipaikka otetaan käyttöön.”

Tasaista menoa

Majurin Caddy on 1,6-litraisella moottorilla ja DSG-automaattivaihteistolla. ”Moottorivaihtoehdoksi tuli tämä, sillä tällainen auto oli siihen kohtaan nopeasti saatavana, kun autoa olin hankkimassa. Hyvin tällä kuitenkin kerkiää, aivan riittävästi. DSG-vaihteisto on erittäin sopiva juuri esteettömään autoon, sillä se tekee kyydistä tasaista. Vaihteisto, kuten Caddy muutenkin on toiminut hyvin eikä mitään mystisiä vikoja ole ilmaantunut”, kehuu Majuri.

Tavaratilaa on myös hyvin, sillä ramppi saadaan käännettyä tasaiseksi lattiaksi, jolloin tila vastaa täysin ilman muutosta olevaa Caddyä. Majuri kiittelee myös muualla autossa olevia säilytystiloja, joissa mukana tarvittavat tavarat on hyvä säilyttää.

Majuri on pannut merkille, että Tampereen kaupunkiliikenteessä eivät Caddyt ole kovin yleisiä, mutta maakunnassa niitä on. ”Sairaalalla, Taysin taksijonossa näitä näkee paljon. Sieltä minäkin kävin kyselemässä kokemuksia ennen kuin tein päätöksen tämän hankkimisesta.”

”Kaikkiaan tästä on tullut paljon positiivista palautetta”, lausuu Majuri.

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi