Uutiset

Autot

Ensisilmäys Audi Q4 e-tron -konseptiautoon

On noin vuosi siitä kun Audi esitteli ensimmäisen täyssähköisen sarjatuotantomallin samassa paikassa: Audi e-tron oli silloin tosin vielä camouflage-verhouksessa. Nyt Audi luo silmäyksen uuden täyssähköisen Audi-mallin tulevaisuuteen Geneven autonäyttelyssä: Audi Q4 e-tron on kompaktin kokoluokan SUV, jonka pituus on 4,59 metriä. Sen sisaruussuhde Audi e-troniin on heti havaittavissa.

Audi Q4 e-tron -konseptiautoa liikuttaa kaksi sähkömoottoria yhteensä 225 kW teholla. Tyypillisen Audin tapaan konseptiauton voima välitetään tiehen quattro-nelivedolla. Erinomaisen pidon avulla se kiihtyy 0–100 km/h vain 6,3 sekunnissa. Sen huippunopeus on rajoitettu elektronisesti 180 km/h. Iso 82 kWh:n akku vie lähes koko tilan lattian alla akseleiden välissä. Yli 450 kilometrin toimintamatka – WLTP-syklin mukaan mitattuna – asettaa mittapuun luokassaan. Audi Q4 e-tron -konseptiauto perustuu Volkswagen-konsernin yksinomaan täyssähköautoille suunniteltuun MEB-alustarakenteeseen, joka integroidaan useisiin täyssähköisiin autoihin aina kompaktista kokoluokasta isomman keskikokoluokan autoihin.

Audi Q4 e-tron antaa ensisilmäyksen siitä miltä vuoden 2020 lopulla esiteltävä Audin viides täyssähköinen sarjatuotantomalli tulee näyttämään. Uuden Audi e-tronin myynti on jo alkanut ja ensimmäisiä autoja luovutetaan kohta asiakkaille. Myöhemmin tänä vuonna esitellään Audi e-tron Sportback. Audi Sport GmbH:n kehittämän neliovisen huippusuorituskykyisen coupén, Audi e-tron GT:n, sarjatuotantomalli on tarkoitus esitellä vuoden 2020 puolessa välissä.  Samaan aikaan uusi kompakti Audi Q4 e-tron on jo tuotannossa. Audin täyssähköautomallisto kattaa kaikki tärkeimmät markkinasegmentit, A-segmentistä D-segmenttiin, ja tämä vain kaksi vuotta ensimmäisen täyssähkömallin lanseerauksesta.

Kompakti ulkoa, tilava sisältä

Audi Q4 e-tron -konseptiauto on 4,59 metriä pitkä, 1,90 metriä leveä ja 1,61 metriä korkea: mitat, jolla se sijoittuu kompaktin kokoluokan ylempään kolmannekseen. Sen maavara tekee täyssähköisestä SUV:sta ihanteellisen kumppanin niin maastoon kuin kaupunkiin. Sen akseliväli 2,77 metriä puolestaan sijoittaa auton sisätilat vähintään yhtä luokkaa ylemmäksi. Koska autossa ei ole tilaa rajoittavaa kardaanitunnelia, sen sisätilat tarjoavat erinomaista tilavuutta ja mukavuutta, erityisesti jalkatilan suhteen niin edessä kuin takanakin.

Ohjauspyörän toimintopainikkeet on suunniteltu kosketuselementeiksi ja niitä voi käyttää useimmin käytettyihin toimintoihin. Keskellä keskikonsolin yläpuolella on 12,3-tuuman kosketusnäyttö infotainment- ja toimintojärjestelmineen. Näyttö on suunnattu kuljettajaa kohti käytön helpottamiseksi. Sen alapuolella olevasta näytöstä säädetään ilmastointia. Koska keskikonsoliin ei tarvitse sijoittaa perinteistä vaihteenvalitsinta tai käsijarrua, se on voitu suunnitella säilytystilaksi, jossa voi ladata mm. älypuhelinta. Vaihdevalintakytkin on sijoitettu korkealaatuisesti muotoiltuun vaakasuoraan osaan, joka toimii myös konsolin etupuolen kantena. Perinteisen alasäilytystilan lisäksi ovien yläosaan on voitu sijoittaa säilytystilaa juomapulloille, jolloin niihin ylettyy helpommin.  

Taloudellinen suorittaja: voimansiirto ja alusta

MEB-alustarakenne tarjoaa laajan valikoiman vetotapoja ja tehotasoja. Audi Q4 e-tron -konseptiauto on täyssähköisen auton urheilullinen versio. Sekä etuakselilla että taka-akselilla on sähkömoottori – Q4 on quattro. Akselien välillä ei ole mekaanista yhteyttä. Sen sijaan väännön jako etu- ja taka-akseleille toteutetaan sähköisesti ja sitä koordinoidaan optimaalisesti, vain sekunnin murto-osissa. Tämä mahdollistaa täyssähköisen SUV:n optimaalisen pidon kaikissa sääolosuhteissa ja kaikenlaisilla pinnoilla.

Korkeimman mahdollisimman tehokkuuden saavuttamiseksi Audi Q4 e-tron -konseptiauto käyttää pääasiallisesti takasähkömoottoria. Tehokkuuden saavuttamiseksi vääntö jaetaan yleensä taka-akselille. Mikäli kuljettaja vaatii enemmän voimaa kuin mitä takasähkömoottori pystyy tuottamaan, sähköinen quattro-neliveto käyttää etusähkömoottoria jakaakseen vääntöä myös etuakselille. Tämä tapahtuu myös ennakoivasti, jo ennen kuin pito heikkenee esimerkiksi jäisen olosuhteen tai liian nopean kaarteen vuoksi tai kun auto pyrkii aliohjaamaan tai yliohjaamaan.

Taka-akselin sähkömoottorin teho on 150 kW ja se tuottaa vääntöä 310 Nm; edessä olevan sähkömoottorin teho on 75 kW ja vääntö 150 Nm. Kokonaistehon ollessa 225 kW. Auton alla oleva akku varastoi 82 kWh, joka mahdollistaa yli 450 kilometrin toimintamatkan WLTP-syklillä mitattuna. Akkua voi ladata enimmillään 125 kW:n teholla. Auton voi ladata tyhjästä 80 % varaukseen noin 30 minuutissa.

Erinomaisen toimintamatkan lisäksi auto tarvitsee muutakin kuin vain suurikapasiteettisen akun. Kuten perheen ensimmäinen jäsen, Audi e-tron, Audi Q4 e-tron on tehokkuusnäkökulmasta katsottuna monitaitoinen artisti. Alhaisen ilmanvastuksesta, 0,28 Cd, hienostuneeseen jarrutusenergian talteenottoon, kompaktin kokoluokan SUV käyttää jokaisen mahdollisuuden optimoidakseen toimintamatkaa. Sähkömoottorien ja akun yhdistetty lämmönhallinta, sekä lämpöpumppu myötävaikuttavat myös toimintamatkaan.

Urheilullinen tarkka ohjaus

Urheilullisen ajon ja erinomaisen poikittaisdynamiikan avaintekijänä ovat alhaalle ja keskeisesti sijoitetut komponentit. Korkeajänniteakku on sijoitettu optimaalisesti Audi Q4 e-tronin mittasuhteet huomioon ottaen, ja se sijaitsee akselien välissä matalana ja leveänä matkustamon alla. Akku painaa 510 kg. Audi Q4 e-tron -konseptiauton painotaso on sen vuoksi samaa tasoa kuin esimerkiksi perinteisen polttomoottorilla varustetun sedan-mallin. Akselien painojakauma on täydellisesti balanssissa, lähes 50:50. Audi Q4 e-tron -konseptiauton etuakselit ovat MacPherson -tyyppiset ja ne on varustettu adaptiivisilla iskunvaimentimilla. Takana käytetään monituenta-akselia, jossa on erilliset jouset ja adaptiiviset iskunvaimentimet.

MEB-alustarakenne ja täyssähköautomallisto

MLB ja MQB -alustarakenteet ovat olleet Volkswagen-konsernin ja Audin menestystarinan perustana kaikissa segmenteissä. Nämä alustarakenteet on suunniteltu ensisijaisesti perinteisiä polttomoottorilla varustettuja autoja varten. Mikä on uutta MEB-alustarakenteessa: se on suunniteltu erityisesti ja yksinomaan täyssähköautoille. Akselit, voimalinja, akseliväli ja komponenttien välinen toiminta on suunniteltu ja muokattu vain täyssähköautoja varten. Suuren volyymin akusto ja sen sijainti ja muoto voidaan optimoida ilman, että tarvitsee tehdä myönnytyksiä toisten voimalinjojen takia, kuten tilanne on MLB ja MQB -alustarakenteiden kohdalla.

Vuoteen 2025 mennessä Audin mallistoon kuuluu 12 täyssähköautoa kaikilla tärkeimmillä markkina-alueilla ja niiden arvioidaan saavuttavan kolmasosan Audin myynnistä. SUV-mallistoon tulevat kuulumaan e-tron ja e-tron Sportback, joka esitellään vuonna 2019. Sen lisäksi valikoimaan tulee täyssähköisiä versioita klassisista Sedan ja Sportback -malleista. Täyssähköautomallisto tulee kattamaan kaikki merkitykselliset markkinasegmentit kompaktista kokoluokasta luksusluokkaan.

Lue seuraavaksi