Uutiset

Autot

Dacia Logan Van 1.5 dCi – Pekka peruskuljetin

Ajoneuvojen hankintaa ja valintaa voidaan perustella järkisyiden ohella myös tunnepitoisiin valintakriteereihin vedoten. Daciaan päätyvä automies nojautunee paljolti näihin järkisyihin, sillä viimein viime vuoden lopulla suomalaismarkkinoille rantautunut romanialaisvalmistaja pyrkii tuotannossaan enimmäkseen yksinkertaisuuteen ja järkeviin ratkaisuihin. Renaultin omistuksessa oleva Dacia luottaa paljolti omistajansa koeteltuun ja yksinkertaiseen tekniikkaan, mikä lisää omalta osaltaan kustannustehokkuutta. Valmistuskustannuksia puristetaan alhaisemmiksi myös hyödyntämällä yhteisiä komponentteja koko mallistossa. Esimerkiksi kaikissa Logan-malleissa, niin seitsemänpaikkaisessa MCV:ssä, pick-upissa kuin koeajokissammekin hyödynnetään yhtä ja samaa perusrakennetta. Alusta, voimalinja sekä ohjaamo ovat yhtenäisiä, eri käyttötehtäviin lähdetään kuitenkin eri korirakenteiden turvin.

Dacian merkittävin valintakriteeri piilee ilman muuta hinnassa. Koeajokkimme listahinta ilman varusteita on 14 551 euroa, mitä voidaan pitää varsin kilpailukykyisenä hintana dieselkäyttöisestä ja runsaalla tavaratilalla varustetusta uudesta ajokista.

 

Mitä sillä oikein saa?

Dacian perusvarustelu on vaatimaton, mutta pitäen sisällään ne olennaiset matkanteon välineet. Konepellin alla voimaa tahkoaa 1,5 litran, 86 hevosvoimaa tuottava dieselkone, jonka jatkeena on viisiportainen manuaalivaihteisto. Vaihtoehtoinen voimalinja koostuu 1,6 litran bensiinimoottorista ja samaisesta vaihteistosta, josta ei ole tarjolla automatisoitua vaihtoehtoa.

Tavarankuljetukseen rakennetussa ajokissa vaaditaan toki hyviä kuljetusominaisuuksia. Logan Vanin tavaratilan pituudeksi ilmoitetaan 194 senttiä ja tilavuudeksi 2,5 kuutiota. Kantavuutta ajokille luvataan rekisteriotteen mukaan 690 kiloa, eli numeroiden valossa kyseessä on kelpo kuljetin, vaikkakin tavaratilassa on korkeutta vain 94 senttiä. Pahimpien kilpailijoiden tavaratilat ovat usein muodoltaan lyhyempiä, mutta vastaavasti Logania korkeampia. Omat tarpeet ja mieltymykset ovat tässä kohtaa paremmuuden ratkaisevia tekijöitä.

Tavaratilaan kuljetaan joko sivuovien tai epäsymmetristen takapariovien kautta. Takaovet ovat tyypilliset tämän kokoluokan ajoneuvossa, joskaan Dacian hyödyntämä sivuoviratkaisu ei tavaratilan käytön kannalta ole kaikkein käytännöllisin ratkaisu. Liukuovi olisi kuormankäsittelyn kannalta kätevämpi vaihtoehto. Koeajokin tavaratilassa oli varsin hyödyllinen, hankintahintaa 467 eurolla kasvattava vanerointi sekä 239 euroa maksava lattiaa suojaava matto. Kuormankiinnitystä varten lattiasta löytyi kuusi sidontalenkkiä. Tavaratilan valaiseminen oli jätetty yhden kattovalaisimen huomaan.

Kuljettajan työpisteessä avautuu varsin yllätyksetön ja pelkistetty koelautanäkymä. Perus-Loganin varusteluun kuuluvat muun muassa kuljettajan turvatyyny, sisävalo ja tavaratilan matkustamosta erottava muovinen väliseinä. Turvavarusteista suomenkielinen esite mainitsee muun muassa ABS-jarrut elektronisella jarruvoiman jaolla, lisäjarruvalon sekä kolmipisteturvavyöt. Ambiente-tason ajokissa on edellä mainittujen lisäksi muun muassa ohjaustehostin, keskuslukitus, turvavöiden korkeudensäätö ja sisältä käsin säädettävät taustapeilit.

 

Ei kun menoksi

Käännös virta-avaimesta herättää henkiin 86 ajokkia eteenpäin kiskovaa hevosvoimaa. Dacian kanssa on helppo tehdä sinunkaupat, sillä yllätyksettömyys jatkuu myös ajossa. Voimanlähteessä on mukavasti puhtia ja vaihteisto on heti käteen sopivan oloinen. Tehostettu ohjaus osoittautuu sekin varsin mukavaksi ja täsmälliseksi.

Marssinopeuden kasvaessa konkretisoituvat edullisuuden varjopuolet. Melutaso ohjaamossa kohoaa varsin huomattavaksi lähinnä rengasmelusta ja tavaratilasta kantautuvasta melusta johtuen. Ajettavuus sen sijaan yllättää myönteisyydellään. Dacia nielee suomalaismaantietä kotoisalla tavalla, joskin kevätauringon sulattamalta tieltä löytyvät urat pyrkivät kampeamaan myös Daciaa kaidalta polulta. Pitkä akseliväli yhdessä matalan korin kanssa ovat omiaan parantamaan ajettavuutta. Ajonvakautusjärjestelmä on varuste, joka kuluu monen nykyajoneuvon varustukseen. Daciaaan sitä ei kuitenkaan saa edes rahalla, mikä on selvä varsinkin henkilökuljettimissa.

 

Kylmä ei kangista

Daciassa istutaan varsin matalalla, eikä korkeammalle pääse, koska istuimen korkeudensäätö uupuu yhdessä ratin säädön kanssa. Istuin on muutoin toimiva, mutta istuintyynyn lyhyys alkaa painaa varsin nopeasti.

Talvea Dacia ei pelkää, sillä ohjaamo lämpiää nopeasti, joskin nelinopeuksinen puhallin nostaa lämpötilan ohella myös melutasoa. Lisävarustelistalta löytyvät on/off-tyyppiset istuinlämmittimet ovat nekin varsin tehokkaat. Kylmästä Loganin antamasta kyydistä ei siis tarvitse pelätä.

Lasinpesun yhteydessä törmätään jälleen yllätykseen. Pesunestettä saadaan lasille vetämällä ohjauspylvään viiksestä, mutta pyyhkijät eivät tästä vielä herää; Ne on kytkettävä liikkeelle erikseen.

Hyötyautokäyttöä ajatellen Dacia antaa kanssakilpailijoilleen melkoisen etumatkan myös säilytystilojen määrässä. Ovi- ja hansikaslokeron lisäksi tavaroita voi sijoittaa keskikonsolin kahteen mukitelineeseen tai istuimien taakse, mikä käytännössä muistuttaa lähinnä Bermudan kolmiota. Testiryhmä jää kaipaamaan pienpakettiautoista tuttua hattuhyllyä tai muuta järjestystä ylläpitävää ratkaisua.

Paljolti edullisella hinnalla markkinoille ryntäävä Dacia on puutteistaan huolimatta positiivinen yllätys varsinkin ajettavuutensa osalta. Dacian hankintaa puoltaa myös uudelle autolle myönnettävä kolmen vuoden tai 100 000 kilometrin takuu. Samalla rahamäärällä kun pääsee kiinni lähinnä käytettyihin kilpailevien merkkien edustajiin.

Uuden merkin taluttaminen markkinoille on haastavaa myös jälkimarkkinointiverkoston rakentamisen osalta. Renaultin tekniikkaan perustuvalla Dacialla on kuitenkin käytettävissään jo maanlaajuinen verkosto, koska huollot ja korjaukset hoituvat nykyisen Renault-verkoston turvin.

Ari Perttilä

 

 

Dacia Logan Van tekniset tiedot

Moottori

– tilavuus 1,461 litraa

– teho 85 hv/ 63kW / 3750 r/min

– vääntömomentti 200 Nm / 1900 r/min

– CO2-päästö 137 g/km

Vaihteisto

– viisiportainen manuaalivaihteisto

Alusta

– edessä MacPherson-jousitus

– takana kierrejouset

– lukkiutumattomat levyjarrut jarruvoiman jaolla

Mitat ja massat

– pituus 4450 mm

– leveys 1740 mm

– korkeus 1640 mm

– omamassa 1310 kg

– kantavuus 690 kg

– kokonaismassa 2000 kg

– suurin perävaunumassa 600 kg

Hinta

– mallisto alkaen 11 984 euroa

– koeajokin hinta varusteineen 17 005 euroa

Lue seuraavaksi