Uutiset

Autot

Busworld 2013: puhtautta, sähköä ja BRT-linjoja

busworld 2013

Belgian Kortrijkissa torstaina 18.10.2013 avautunut Busworld 2013 on bussialan merkittävin tapahtuma vuonna 2013. Paikallisesta näyttelystä on kasvanut globaali messutapahtuma, joka kokoaa alan toimijat niin Euroopasta, Aasiasta kuin muiltakin mantereilta. Tällä kertaa messuhallin suojissa tuotteitaan esittelee yli 300 näytteilleasettajaa. Näyttelyn pääteemat tuntuvat pyörivän odotetusti Euro 6-tekniikan, hydridien ja sähköbussin ympärillä.

Ivecon osastolla esiripun alta paljastettu Ellisup-sähköbussi edusti tapahtuman idearikkainta päätä.

Scanian osastolla nähtiin uuden 7-litraisen moottorin ja Citywide-kaupunkiautojen ohella myös kaukoliikenteen tarpeisiin viilatut Touring- ja OmniExpress-mallit. Scanian bussimyynnistä vastaavan Klas Dahlbergin mukaan tilanne OmniExpressin ympärillä on hyvin harmillinen.
”OmniExpress erittäin hyvä konsepti, jolle on olemassa jatkuvaa kysyntää. Tuotten ja tuotannon mukautuminen asiakkaan tarpeisiin ratkaisi myös ADAC:lle toimitettavien 60:n auton kaupan”, vakuuttaa Dahlberg messuilla. Dahlbergin mukaan Scanialla on halu pitää OmniExpress mukana mallistossa myös tulevaisuudessa.

”En tiedä, miten ja kuinka valmistus jatkuu, mutta toivon sen jatkuvan jossakin muodossa. Lahden Autokorin tekemä  ratkaisu oli erittäin valitettava ja se yllätti myös meidät”, harmittelee Dahlberg.

VDL talutti kentälle tukevan kattauksen Euro 6-mallistoa, jonka lisäksi messuyleisölle esiteltiin muun muassa yhteistyössä Wrightbusin kanssa kehitettyä, 10 metrin luokkaan asettuvaa Citea MLE -kaupunkiautoa. Citea-mallistoa on täydennetty myös SLFA-nivelautolla sekä sähkökäyttöisellä SLF electric-versiolla.

Futura-perheeseen taasen tuotiin uutena jäsenenä FMD2-versio, joka valmistajan mukaan on moneen tarpeeseen taipuva moniosaaja.

Solaris haluaa vahvistaa asemiaan eurooppalaisilla markkinoilla eritoten sähkökäytön saralla. Myyntijohtaja Adam Zielinskin mukaan valikoimaan kuuluvat sähköbussit myydään asiakkaille aina kokonaisuuksina, jotka  pitävät sisällään autojen lisäksi akut ja latausjärjestelmät. ”Sähköbussi akkuineen ja latausjärjestelmineen on aina räätälöitävä reittikohtaisesti parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Silloin saamme akkujen massan kaikkien alhaisimmaksi, mikä kasvattaa henkilökapasiteettia”, kertoo myyntijohtaja lehdellemme Kortrijkissa. Suomi on edelleen ohut markkina, joskin sen asemaa halutaan vahvistaa.

”Meillä on hyvät kokemukset Ruotsista ja Norjasta, joten kalustomme soveltuu pohjoisiin oloihin”, vakuuttaa Zielinski.

MAN painotti Kortrijkissa kalustonsa polttoainetaloutta, joka asettuu kärkijoukkoihin. Perinteisen dieseltekniikan ohella saksalaisvalmistajan valikoimaan kuuluu myös hybridikalustoa  sekä kaasukäyttöisiä voimanlähteitä.

Väestönkasvun mukanaan tuomiin liikennehaasteisiin MAN tarjoaa omaa BRT-kalustoa, joka soveltuu suurten ihmisjoukkojen raitiovaunumaiseen kuljettamiseen.

Omnibustrading toi messuille ensimmäisen valmistuneen cabriotyypisen Sprinterin, joka tarjoaa edustusluokan kyytiä kahdeksalle matkustajalle. Lasisen, sähkötoimisen katon ansiosta matkustajilla on mainiot näkymät ympäröivään maisemaan niin sivuille kuin ylöspäinkin. Omnibustradingin Guus Verahtert kertoo myyneensä ensimmäisen auton heti ensimmäisen messupäivän aamuna.

Kutsenitsin osastolla oli nähtävillä helsinkiläisen Taksikuljetus Oy:n Mercedes-Benz Sprinter, jossa oli täysmatalalattia koko ajoneuvon mitalla. Sprinterin alustalle toteutettu ajokki tarjoaa istuinjärjestyksestä riippuen aina yhden pyörätuolipaikan, sekä 21 tai 39 matkustajapaikkaa.

Sprinterin uudistunut ilme ja uudet voimanlähteet näkyvät nyt myös pikkubusseissa. Kuvan Travel 65-malli tarjoaa 15+1+1 -istuinjärjestyksen sekä kaksinkertaiset panoraamaikkunat. Myös uuden ilmeen ja Euro 6-moottorin saanut Citaro oli esillä LE-versiona.

Volvo toi osastolleen massamagneetiksi hybridiversion 7900- nivellinja-autosta, joka tarjoaa kapasiteettia 154 matkustajan kuljettamiseen. Nivelhybridin valmistaminen alkaa keväällä 2013.

Ai niin, ne aasialaiset valmistajat. Heitäkin oli huomattava – mutta edellisvuotta maltillisempi määrä. Monen Kiinassa toimivan tehtaan tuotteet soveltuvat tänään myös eurooppalaiseen liikenteeseen. KingLong-bussin ikkunassa oleva huomio 40 000 bussin toimittamisesta vientimarkkinoille on aika rajua kuultavaa, olipa vientimaana mikä hyvänsä.

Busworld-messut jatkuvat pitkälle seuraavaan viikkoon, joten lisää päivityksiä on luvassa. Pysykää kanavalla.

Bussworld 2013 -tapahtuman verkkosivusto löytyy osoitteesta:
http://kortrijk.busworld.org/

Ari Perttilä

Lue seuraavaksi