Uutiset

Autot

Autoverotus uudistuu – pakettiautojen verot päästöjen mukaan

Hallitus on antanut asetuksen, jolla autoverolain muutokset saatetaan voimaan aprillipäivänä, 1.4.2009. Verouudistuksen myötä autoverolle kannettava arvonlisävero poistuu. Muutos ei pääsääntöisesti vaikuta kuluttajahintoihin, sillä autoveroa korotetaan arvonlisäveroa vastaavalla määrällä. Muutoksen myötä autoverotuksesta tulee läpinäkyvä, mikä tarkoittaa, että autoveron määrä ilmoitetaan laskussa omana eränään asiakkaalle. Tämän johdosta hiilidioksidipäästöt korostuvat, sillä autovero määräytyy niiden perusteella.

Muutos vaikuttaa eniten yritysautoihin kuten takseihin, autokoulu- ja autovuokraamoautoihin sekä leasing-autoihin. Vähennyskelpoisen arvonlisävero-osuuden pienentymisen kustannusvaikutus arvonlisäverovelvollisille yrityksille on viitisen prosenttia.

Energiatehokkaat pakettiautot kiinnostavampia

Pakettiautojen autovero muuttuu huhtikuun alusta hiilidioksidipäästöihin perustuvaksi. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että joidenkin pakettiautojen hinnat nousevat ja joidenkin laskevat. Muutokset suosivat kaikissa kokoluokissa energiatehokkaita, polttoainetaloudellisia pakettiautoja.

Yli 2500 kg painavien pakettiautojen päästöperusteista veroprosenttia alennetaan kokonaismassan perusteella, jotta kysyntä ohjautuisi tarkoituksenmukaiseen kuljetuskalustoon. Uudistuksen myötä pienpakettiautojen kysyntä lisääntynee.

Autokauppiaat ovat varautuneet veromuutokseen – yritysautoja tilattu varastoon

Autokauppa on sujunut alkuvuonna suunnitelmien mukaan niin uusien kuin käytettyjenkin osalta. Autokauppiaat ovat varautuneet yritysautokaupan kiihtymiseen ennen huhtikuun alun veromuutoksia tilaamalla autoja maahan normaalia suurempia määriä. Näin varmistetaan, ettei verohyödyn saaminen tyssää liian pitkiin toimitusaikoihin.

Myös autoalalla on ollut tai on meneillään yhteistoimintaneuvotteluita, joskaan mitään suurta lomautusaaltoa ei ole näkyvissä. Vaikka uusien autojen kauppa on vähentynyt viime vuoteen verrattuna, autojen huolto- ja korjaus jatkuu myös taantuman aikana ja jälkimarkkinoiden merkitys alan ja yksittäisen autoliikkeen työllisyydelle on suuri.

 

Lue seuraavaksi