Uutiset

Autot

Älykäs kuvaussovellus tunnistaa ajoneuvon vauriot

CAB Group on pohjoismainen IT-tuoteyhtiö, joka tarjoaa uuden apuvälineen ajoneuvojen kolarivaurioiden selvittämiseen.

”Viisi vuotta sitten halusimme tutkia, voidaanko valokuvien perusteella tehdä luotettava analyysi vaurioituneesta ajoneuvosta. Etsimme kumppania tähän tarkoitukseen ja aloitimme yhteistyön espanjalaisen Bdeo Technologies -yhtiön kanssa. Siitä sai alkunsa älykäs vauriontunnistusjärjestelmämme, CAB Smart Damage Analysis”, kertoo CAB Group Finland Oy:n avainasiakaspäällikkö Hannu Vuorinen.

Uuteen järjestelmään on syötetty miljoonia kuvia vaurioituneista autoista. Ohjelman tekoäly tunnistaa eri autojen korimallit, vaurion tyypin, sijainnin ja laajuuden sekä myös, onko auto likainen, luminen tai heijastaako valoa. 

Kaikki hyötyvät

”Vauriotapauksessa ohjelma opastaa autoilijaa ajoneuvon kuvaamisessa. Lähetettyään kuvamateriaalin, saa hän heti tiedon vauriokorjaamoista sijaintinsa mukaan. Tulevaisuudessa järjestelmä laskee myös korjauskustannukset”, sanoo Vuorinen.

Ohjelma antaa indeksiluvun vauriohavaintojen varmuudesta. Tämä tieto kulkee vakuutusyhtiölle sekä vauriokorjaamolle. Tällä hetkellä tekoälyn itseanalyysi tuottaa 80–95 prosentin varmuusindeksin. Jos auto on kuitenkin esim. niin likainen, ettei vaurion tunnistaminen onnistu, se viedään korjaamoon tarkastettavaksi.

”Uusi ohjelmamme helpottaa ja nopeuttaa korjausprosessia. Valokuvat tulevat korjaamolle hyvälaatuisina ja loogisessa järjestyksessä. Korjaamolla ei mene aikaa kuvaamiseen eikä tarkastukseen, vaan se voi keskittyä ajoneuvojen korjaamiseen. Autoilija saa puolestaan autonsa nopeammin takaisin korjaamolta. Eli kaikki hyötyvät”, toteaa Vuorinen.Lue seuraavaksi