Uutiset

Autot

Älä ole pimeä kuski

Kaamoksen ollessa syvimmillään ja pimeän ajan jatkuessa vielä pitkään, autoilijan on syytä viimeistään nyt kiinnittää huomiota autonsa valoihin. Kunnolliset ajovalot lisäävät turvallisuutta pimeillä teillä.

Ajovalojen polttimoissa voi olla suuria laatueroja. Auton perusvalot voivat olla valoteholtaan monta kertaa heikommat kuin markkinoilla olevat tehokkaammat valot. Enemmän valoa tarkoittaa myös turvallisempaa tieliikennettä.

”Laadukkaammat ajovalot merkitsevät myös näkyvyyttä pidemmälle tiellä sekä mahdollisuutta erottaa paremmin mitä siellä tiellä oikein on, eli käytännössä ajovalot antavat kuljettajalle enemmän reaktioaikaa”, summaa Lumiledsin liiketoiminnan kehitysjohtaja Toni Tammi.

Tammi huomauttaa myös, että elinkaarensa loppuvaiheessa vanhat ajovalot ovat usein menettäneet runsaasti jo valotehoaan. Myös tästä syystä kannattaa vaihtaa molemmat polttimot aina kerralla toisen valon palaessa. Tammi kehottaa etenkin maaseudulla asuvia ja paljon valaisemattomilla teillä ajavia kiinnittämään huomiota ajovalojen laatuun ja riittävään valaistustehoon. Ajovalojen vaihto ei kuitenkaan aina ole tarpeen valaistustehon parantamiseksi.

”Naarmuuntunut lasi tai muovi ajovalojen edessä vähentää parhaidenkin ajovalojen tehoa jopa 30 prosenttia. Suosittelen Philipsin puhdistussarjaa ajovaloille. Se on näppärä keino poistaa naarmut ja sameus valojen edestä, palauttaa kirkkaus ja saada lisää näkyvyyttä jopa 15–20 metriä”, sanoo Tammi.

Tammi antaa viisi vinkkiä pimeään:

1. Vaihda molemmat lamput samalla kertaa, vaikka toinen palaisikin edelleen. Lamppu on joka tapauksessa lähellä elinkaarensa loppua, jolloin sen valoteho voi olla uutta lamppua heikompi. Lisäksi tulee edullisemmaksi tehdä vain yksi käynti autokorjaamolle, mikäli valoja ei voi vaihtaa itse.

2. Maaseudulla asuvien ja usein valaisemattomilla teillä ajavien kannattaa valita ajovaloiksi standardivaloja tehokkaammat ajovalot.

3. Korjaa ja huolla myös ajovalojen edessä oleva lasi tai muovi. Naarmuinen ja samea pinta voi vähentää valotehoa jopa 30 prosenttia.

4. Ikääntyminen heikentää hämäränäköä. Yli 50-vuotiaiden kuljettajien kannattaa vaihtaa tehokkaampiin ajovaloihin.

5. Valkoinen ja kylmä valo on miellyttävämpi talven pimeydessä. Se antaa myös paremman näkyvyyden pimeässä.

Lue seuraavaksi