Uutiset
Ajo-opastin tukena kaupunkiliikenteessä
Kuljettajan ajo-opastinta on kehitetty raskaiden ajoneuvojen energiankulutusta tutkivissa RASTU- ja HDENIQ-hankkeissa, joiden päämääränä oli polttoainetta säästävän, turvallisuutta parantavan ja aikataulua tarkentavan ajo-opastimen kehittäminen. Paljon pysähdyksiä sisältävässä kaupunkiajossa tavoitteisiin päästään nopeilla kiihdytyksillä ja alhaisella vakionopeudella. Järjestelmä seuraa reaaliaikaisesti ajoneuvon liikettä ja paikkaa sekä vertaa tietoja aikatauluun ja reittiohjeistukseen.
Nobina-konsernin Jokeri-linjalla liikennöivässä 15 linja-autossa on kokeiltu Jokeri-linjan reittiohjeistukseen ja aikatauluun kytkettyä opastinta, joka ilmoittaa kuljettajalle, kun ajonopeus on oikea. Tarvittaessa opastin kehottaa kuljettaja lisäämään tai vähentämään kaasua. Ruuhka-aikoina autojen pitäisi säilyttää toisistaan viiden minuutin väliaika, mikä on Jokeri-linjalla iso haaste kuljettajalle. Ajo-opastimen avulla autojen välistä etäisyyttä voidaan hallita nykyistä paremmin, mikä estää linjan autojen ruuhkautumisen. Tämä edellyttää kuitenkin, että ajo-opastin on käytössä kaikilla kuljettajilla ja että he myös noudattavat opastimen ohjeita. Liikennöinnin ihannetilanteessa bussi myöhästyy päätepysäkiltä 1 – 2 minuuttia, joskaan etuajassa se ei missään tapauksessa saa olla.
Opastimen käyttö Jokeri-linjalla laski polttoaineen kulutusta keskimäärin 4,5 prosenttia. Opastimella oli vaikutusta myös reitillä käytettyihin nopeuksiin, sillä lievät ylinopeudet vähenivät noin 60 prosentilla suurten, yli 15 km/h ylitykset sen sijaan hävisivät kokonaan.
VTT kehittää parhaillaan ajo-opastimen käyttöliittymää tuotantokäyttöön. Opastimen käyttö useammilla linjoilla edellyttää käyttöliittymää, jolla liikennöitsijä voi muodostaa linjat ja josta saa raportit ajojen sujumisesta. Toistaiseksi markkinoilla ei ole vastaavanlaista ajo-opastinta, jolla voidaan vaikuttaa kuljettajan ajotyyliin.
Kaupunkiautot ovat ihanteellisin kohde ajo-opastimelle, joskin sopivia käyttökohteita ovat myös aikataulutetut pikavuorolinja-autot ja rahtikuljetukset. Järjestelmään on mahdollista yhdistää myös VTT:n kehittämä liukkaudentunnistus.
AC-Sähköautot Oy:n valmistamilla AC Panther -ajoneuvotietokoneilla toteutettuun ajo-opastintutkimukseen ovat osallistuneet VTT:n ohella myös Nobina ja Jyväskylän Liikenne. Liikennöitsijä voi tarkastella käyttöliittymän kautta kuljettaja- ja ajoneuvokohtaisia analyysituloksia ja yhteenvetoraportteja sekä hallinnoida reittiohjeistuksia.