Uutiset

Autot

A2B – ympäristöystävällistä logistiikkaa

A to B Finland Oy (A2B) on Tero Kakon vuonna 2010 perustama kuljetus-, logistiikka- ja lähettipalveluyritys, joka on koko toimintansa ajan käyttänyt ekologisia sähkö- sekä kaasuajoneuvoja kuljetuksissaan. Ratkaisu on selvästi miellyttänyt asiakkaita ja A2B on nopeasti kasvanut lähes 30 henkilön sekä 25 ajoneuvon menestystarinaksi. Vuosi sitten Kakko päätti sijoittaa Mercedes-Benzin maakaasumalleihin ja hyvien käyttökokemusten kautta Sprinter NGT-kalusto on nopeassa tahdissa kasvamassa jo kahdeksaan yksikköön.

A2B:n asiakkaat voivat olla varmoja, että heidän kuljetuksissaan käytetään puhtaimpia mahdollisia energiamuotoja. A2B:n sähköautot kulkevat kotimaisen tuulivoimasähkön avulla ja maakaasuautoissa luotetaan suomalaisesta jätteestä valmistettuun biokaasuun. Maakaasuautojen nopean teknisen kehityksen ansiosta niiden päästömäärät ovat erittäin matalat ja esimerkiksi vaaralliset pienhiukkaset saadaan eliminoitua täydellisesti. Maakaasun jakeluverkoston kasvaessa maassamme nopeasti tulee kaasua käyttävien ajoneuvojenkin määrä lisääntymään tasaisen varmasti ja alamme lähestyä kaasuautojen määrässä Keski-Euroopan ja vaikkapa Ruotsin tasoja.

Pikkupakusta pullakaappiin

A2B on sekä kalustoltaan että palvelumuodoiltaan hyvin monipuolinen yritys ja tarjolla on hyvin kattava ajoneuvovalikoima, johon ensi vuoden alusta kuuluu 28 biokaasuautoa sekä kaksi sähköautoa. Merkittävän osan palveluista muodostavat elintarvikekuljetukset, joita varten A2B:llä on 14 elintarvikeajoneuvon valikoima. ”Toimitamme elintarvikkeita eräille alan suurimmille asiakkaille ja pystymme täyttämään heidän tarkat kriteerinsä huippuluokan kalustomme kautta. Rivissämme on kylmäkoneella varustettuja ajoneuvoja, joista osassa on tuplaosastot ja näin voimme hoitaa niin kylmä- sekä viileäkuljetukset kaikkien vaatimusten mukaisesti”, kertoo Kakko. Viime vuosina kasvanut ala on myös ruokien kotikuljetukset, joissa A2B on hyvin voimakkaasti mukana.Elintarvikekuljetusten lisäksi A2B:tä työllistävät eniten elektroniikka- sekä huonekalukuljetukset sekä päivittäiset lähettipalvelut. ”Kun kalustossamme on kuljetusvälineitä peruspakusta perälautanostimilla varustettuihin kuorma-autoihin, pystymme toimittamaan niin kirjekuoria kuin lavatavaraa samoilla ekologisilla ja tehokkailla tavoilla”, lisää Kakko.

Palvelut koko Suomeen

A2B:n palveluiden painopiste on luonnollisesti pääkaupunkiseudulla, mutta myös Tampere ja Turku kuuluvat yrityksen oman kaluston jokapäiväiseen jakelupiiriin. ”Hoidamme tietenkin asiakkaidemme materiaalit myös muualle Suomeen, mikä tapahtuu luotettavan alihankintaverkostomme kautta. Vahvuutenamme on nopeus ja noin 90 prosenttia kuljetuksistamme toimitetaan asiakkaalle saman vuorokauden aikana. Tämän vuoksi me emme tarvitse juurikaan arvokasta varastointitilaa, mikä näkyy asiakkaalle kustannustehokkaissa hinnoissamme”, korostaa Kakko.

Puhdasta ja edullista kaasuenergiaa

A2B:n kalustosta suurin osa edusti jo etukäteen Sprinterien kokoluokkaa, joten NGT-mallisto soveltuu yrityksen käyttöön mainiosti. Ensimmäiset NGT-Sprinterit saapuivat rivistöön viime vuonna ja ensi kevääseen mennessä yrityksen asiakkaita palvelee jo kahdeksan ekologista johtotähteä. ”Luonnollisesti maakaasuautojen hankintahinta on hieman tavallista korkeampi, mutta kaasun käyttökulut kilometriä kohden ovat taasen huomattavasti dieseleitä alhaisemmat. Kun vielä samalla muistaa ekologisuuden ja kotimaisen energian tuomat lisäarvot, kallistuu vaaka nopeasti kaasuauton puolelle”, Kakko jatkaa.

Veho vastaa laadusta

Mercedes-Benzien määrän kasvu A2B:n käytössä kertoo asiakastyytyväisyyden tasosta. ”KehäVehon huolto ja muu jälkimarkkinointi on toiminut moitteita ja valituksia kuljettajilta ei ole korvaani kantautunut. Pikahuolto on todella joustava ja myös perushuollot hoituvat omien töiden aikataulujen mukaisesti”, kiittelee Kakko. Yrityksen luotettaviksi osoittautuneet Sprinter 316 NGT -autot ovat automaattivaihteisia ja perusvarusteluun kuuluvat lisäksi peruutustutkat sekä -kamerat. Luotettavana yhteistyökumppanina on myös VTA Tekniikka, joka on hoitanut esimerkiksi Thermo King -kylmäkoneiden asennukset.
KehäVehon myyntipäällikkö Olli-Pekka Narvio ottaa Kakon kiitokset tyytyväisenä vastaan ja myös hän näkee maakaasuajoneuvoissa potentiaalia hyötyajoneuvomarkkinoilla. ”Maakaasuautojen kysyntä on kasvanut tasaisesti ja A2B:n kaltaiset suunnannäyttäjät tulevat varmasti raivaamaan tietä muillekin käyttäjille esimerkkinsä kautta” kertoo Narvio.

Tulevaisuus vaihtoehtoisissa energialähteissä

Kakko näkee autoilun tulevaisuuden kuuluvan uusille energiamuodoille. ”Maakaasu, sähkö ja aikanaan vety tulevat nousemaan merkittävään osaan jopa yllättävän nopealla tahdilla. Tähän vie osaltaan lainsäädäntö, josta esimerkkinä jo nyt monet suurkaupungit rajoittavat diesel- ja bensiiniautoilua. Onkin todella kullanarvoista, että meillä on maakaasun kautta tarjota kotimainen polttoainevaihtoehto, joka täyttää kestävän kehityksen vaatimukset”, huomauttaa Kakko.

Lue seuraavaksi