Blogi
Ajo- ja lepoaikarikkomukset eivät ole vähentyneet
Aluehallintoviraston tiedotteen mukaan työsuojelutarkastajat havaitsivat ajo- ja lepoaikarikkomuksia viime vuonna 76 prosentilla tarkastetuista kuljetusyrityksistä. Eniten laiminlyötiin kuljettajien taukoja. Ajopiirturien vakavaa väärinkäyttöä havaittiin lähes joka toisessa tarkastetussa yrityksessä. Laiminlyöntien määrä on pysynyt viime vuosina suunnilleen samana.
Voi vain arvailla, mitä kaikkia syitä rikkomusten takana piilee – luultavasti paljonkin erilaisia syitä. Vajaiksi jääneet tauot voivat olla muutaman minuutin vajaaksi jääneitä yöunia ja lounastaukoja, ne vain koneellisessa tarkastuksessa otetaan kaikki huomioon. Sama pätee ajoaikaylityksiin: on kenties ajettu perille tai sopivaan taukopaikkaan. Niin sanottuna vanhan tien aikana kaikki rikkeet, mitä tarkastaja sai piirturilevyltä peukalollaan peitettyä, olivat hyväksyttävyyden rajoissa. Jälleen kerran ennen oli toisin.
Melko iso osa rikkomuksista oli kuitenkin vakavia. Niissäkin saattaa silti olla joukossa tapauksia, joissa on inhimillisiä piirteitä. Omaakin kokemusta on siitä, että taukoa on pidetty kaikessa rauhassa tuntikaupalla ruokaillen ja pesulla käyden vain todetakseen autoon takaisin palatessa, että piirturi on jäänyt napauttamatta tauolle.
Siinä vaiheessa ohjaamon ilmatila – täytyy myöntää – on täyttynyt kattavalla valikoimalla toinen toistaan äkäisempiä kirosanoja. Seuraava, ja monta sen jälkeistäkin päivää on ollut pilalla.
Yksittäisen vakavakin harhautumisen kaidalta polulta viranomainen yleensä ymmärtää, mutta toistuvat räikeät rikkeet kielivät jostakin vakavammasta. Näinä aikoina tulee mieleen, että onko tarkoitus lievittää kustannuspaineita laventamalla lain tulkintaa omavaltaisesti?
On huomattava, että Aluehallintoviraston julkaisemat tilastot koskeva vuonna 2021 tehtyjä tarkastuksia. Eivät polttoaine tai muut kuljetusalan yritysten tarvitsemat hyödykkeet varsinaisesti edullisia silloinkaan olleet, mutta kyllähän voimakkaammat kustannusnousut on koettu vasta tämän vuoden puolella. Miltähän tämän vuoden valvontatulokset tulevat aikanaan näyttämään, jos kannattavuusasiat ovat olleet rikkeiden syynä?
Ehkä yksi selittävä tekijä on vielä viime vuonna puheissa useasti ollut pula kuljettajista. Kuljettajapula ei tiettävästi ole sanottavammin hellittänyt, nyt vain on vieläkin vakavammat puheenaiheet nousseet esille. Valvonnassa ilmenneet vakavat rikkomukset ja toisen henkilön kuljettajakortin käyttäminen antavat luvan arvailla, että sovittujen töiden tekemiseen ei ole ollut riittävästi työvoimaa. Silloin on kuljettajan alter egon pitänyt jatkaa toisessa vuorossa.
Ajo- ja lepoaikarikkeiden yleisyydestä puhuttaessa tulee väistämättä mieleen sekin, olisiko lainsäädännössä tarvetta tarkistamiselle. Jos mitä tahansa sääntöä toistuvasti rikotaan, eikö sääntö ole silloin huonosti laadittu? Taitaa vain olla kovan työn takana saada säädökset sellaisiksi, että ne kaikkia miellyttävät. Nykyisellään ajo- ja lepoaikasäädökset ovat sangen joustamattomia, vaikka pientä parannusta asiaan viime vuonna tulikin.
Vanhan sananlaskun viestistä huolimatta lait on säädetty noudatettaviksi. Ajo- ja lepoaika-asetuksen tarkoituksena on vaalia liikenneturvallisuutta ja yhdenvertaisia kilpailuedellytyksiä kuljetusyrittäjille. Onnistumisprosentti voisi olla parempikin.
Piirros: Pauli Maukonen