Uutiset

Yleinen

Japa kouluttaa säännöllisesti

Laitilalainen klapikoneita ja polttopuun käsittelyyn liittyviä laitteita valmistava Japa kouluttaa vuosittain jälleenmyyjiään ja huoltohenkilökuntaansa. Käyttö-, huolto- ja myyntikursseja pidetään niin koti- kuin ulkomaisille toimijoille. Lokakuussa Laitilan tehtaalla järjestettiin taas säännöllinen syksyinen tapahtuma, johon tällä kertaa osallistui joukko ulkomaista myynti- ja huoltoväkeä. Kahden päivän kurssilla perehdyttiin Japan tuotteiden tekniikkaan niin luokkahuoneessa kuin pihalla itse laitteita käyttäen.

Japa järjestää vuosittain myynti- ja käyttökoulutusta kotimaisille ja ulkomaisille jälleenmyyjilleen. Tässä marraskuun alussa käynnissä olevat kurssit Laitilan tehtaalla. Oppilaina Valko-Venäjän, Viron ja Tšekin edustajia. Japalta muistutettiin huomauttamaan, että kuvissa toimitaan ilman muuten välttämättömiä suojavarusteita, juuri opetuksen helpottamiseksi. Suojavarusteiden käytöstäkin on kurssilla oma osionsa.

Japa-tuotteita valmistava Laitilan Rautarakenne oy järjestää vuosittain koulutuksia, joissa perehdytään perusteellisesti tuotteisiin niin teknisesti kuin käytännön olosuhteissa eli polttopuuta klapittamalla. Tuotteiden tekniikkaan tutustumisen lisäksi paneudutaan käytön ja huollon aikaisiin turvallisuusnäkökohtiin. Virheelliset työmenetelmät voivat aiheuttaa ylimääräistä työtä ja turhia häiriöitä tuotannossa. Pahimmassa tapauksessa väärinkäyttö saattaa vaurioittaa itse konetta tai jopa aiheuttaa vaaratilanteen käyttäjälle, usein huonoon nostotapaan liittyen. Japa valmistaa polttopuukoneita ammattimaiseen käyttöön, jolloin kaikki työnteon häiriöt alentavat tuottavuutta. Sen maksimoimiseksi on tunnettava laitteet, lisävarusteet sekä oikeat työtavat.
”Järjestämme kursseja vuosittain täällä tehtaalla Laitilassa, keväällä ja syksyllä”, sanoo Laitilan Rautarakenteen toimitusjohtaja Jori Lammi. ”Meillä on täällä tehdasalueemme reunalla oma erillinen hirsirakennus (Japa-talo), jossa on majoitus- ja saunatilat vieraille. Näin voimme kätevästi kurssipäivän päätteeksi viettää vapaa-aikaa yhdessä ja rupatella siinä samassa vaikka klapituksen saloista. Samalla myös tutustuu ihmisiin paremmin. Ihmissuhteisiinhan tämäkin työ paljon perustuu. Olemmekin saaneet kiitosta monilta vierailta juuri Japa-talossa järjestettävästä luonnonläheisestä majoituksesta.”

Vientipäällikkö Lauri Kälviäinen tässä nojailemassa Japan tämän vuoden merkittävimpään uutuuteen, 365-klapikoneeseen. Siitä on tarjolla monia versioita. Tässä perävaunualustainen, omalla polttomoottorilla varustettu Pro-malli. Keskellä näkyvän joystick-vivun avulla hoidetaan klapitus lähinnä ranneliikkeellä.
”Takana näkyvä, teräketjuöljysäiliönä toimiva kanisteri on kentältä tulleen vahvan palautteen vuoksi juuri tuollainen kuin se on. Käyttäjät halusivat sen uuteenkin koneeseen karusta ulkoasusta huolimatta helpon käytettävyyden johdosta. Ei siinä mikään auttanut”, kertoo Lauri.

Tiukka rupeama
Kuluvan vuoden syksyllä Japa toteutti kymmenen maan jälleenmyyjien koulutusjakson. Marraskuun alussa pihalla häärivät Valko-Venäjän, Viron ja Tšekin edustajat.
”Viime viikolla täällä kävivät opissa Norjan, Puolan, Ranskan ja Saksan toimijat. Tulossa ovat vielä tämän jälkeen Ruotsin, Englannin ja Latvian Japa-ihmisiä”, luettelee vientipäällikkö Lauri Kälviäinen. Suomalaisille jälleenmyyjille ja huoltohenkilökunnalle kurssitusta pidetään kerran vuodessa. Samoihin lukuihin toki pyritään

Käytön lisäksi koulutuksessa perehdytään huoltoon ja muuhun ylläpitoon. Joskus se tarkoittaa osien purkamista koneesta. Kuvassa Japan tuotekehityspäällikkö Markus Vähä-Kouvola esittelemässä koneesta irrotettua terän kiristysmekanismia.

ulkomaalaistenkin kanssa. Useimmiten tahdin määrä tuotteiden uudistuminen, joka on viime vuosina Lammin mukaan ollut varsin kiivasta.
Yksi kurssi on aina kahden työpäivän mittainen. Ensimmäinen päivä kuluu koneita käyttäen ja myyntikoulutusteemalla. Toisena päivänä perehdytään syvemmin tekniikkaan niin kalvoilla kuin itse koneita purkaen. Johtoajatuksena on koko ajan laitteiden tuottavuuden maksimoiminen, niin valmistelujen, käytön kuin huollonkin näkökulmasta. Itse tuotteiden lisäksi tutustutaan polttopuun teon yleisiin perusteisiin, tuotoksen lajitteluun ja muuhun materiaalin käsittelyyn.
Koulutuksen yhtenä mottona on, että kaikki käyttävät kaikkia koneita. Itse tekemällä oppii tässä lajissa parhaiten. Välillä puretaan kouluttajan ja monitoimimiehen, tuotekehityspäällikkö Markus Vähä-Kouvolan johdolla käytettävän koneen katepeltejä sekä tutustutaan säätöjen tekemiseen. Tekniikan kehittyessä myös säännöllisen huollon ja oikeiden säätöjen tekemiset korostuvat. Niihinkin kursseilla on varattu aikansa.
Tehtaan alueella toimimisen etuna on se, että esillä on aina uusin mallisto ja tarpeen tullen voi kokoonpanolinjalla käydä vilkaisemassa, miten joku laite on rakennettu. Koulutusta tehdään toki myös kentällä. Japan miehet ovatkin usein vierailleet esimerkiksi Saksassa antamassa opetusta laitteiden käyttöön.

Japa 365
Tämänvuotisten kurssien yhteydessä on kurssilaisille esitelty Japan kuluvan vuoden merkittävintä uutuutta, Japa 365 -klapikonetta. Samalla koneeseen liittyen on myös annettu koulutusta niin myynnin kuin huollonkin kannalta. Japa 365 on valmistajan mukaan ammattilaisen kone puoliammattilaisen hintaan. Uusi malli esiteltiin suurelle yleisölle syksyn Metko-messuilla Jämsässä. Japa 365 jatkaa edeltävän mallin, 355:n viitoittamaa tietä ammattikoneiden saralla. 355-mallia on myyty noin 2 000 kappaletta viimeisen viiden vuoden aikana.
Uuden 365:n johtoajatuksena on ollut helppo, tehokas ja turvallinen käyttö. Tuloksena onkin varsin pienin elein tapahtuva halkaisuprosessi. Syöttöpöydälle nostetun rangan käsittelyyn riittää joystick-vivun kääntely lähinnä ranneliikkeellä. Perinteiset pitkien mekaanisten vipujen ja raskaiden varsien kääntely on nyt historiaa.
Esiohjatun joystickin käsittely on kevyttä, eikä näin rasita jäseniä pitkälläkään työrupeamalla.
Ranneliikkeellä kone syöttää puun mittalaitetta vasten. Puu voidaan sahata 25–60 senttimetrin pituiseksi. Sahaus käynnistyy loogisesti vetämällä joystickia kevyesti alaspäin. Puun mittalaite väistää sahauksen aikana, mikä takaa puun putoamisen oikeassa asennossa halkaisukouruun. Halkaisu käynnistyy automaattisesti, kun joystickia käännetään takaisin ylös. Vasemmalle kääntö nostaa katkaisulaipan yläasentoon ja seuraavan sahattavan puun syöttö käynnistyy. Samalla kun uusi sahaus on tehty, on myös jo edellisen puun halkaisu ehtinyt valmistua. Katkaisu ja halkaisu toimivat saumattomasti yhteen ja koko työkierto vie aikaa reilusti alle kolmen sekunnin.

Koulutus on välillä muutakin kuin sahan surinaa. Asioista keskustellaan joskus käsiäkin käyttäen. Maakohtaiset erot työtavoissa ja tuotoksen vaatimuksissa ovat usein keskustelun aiheena ulkomaalaisten kanssa. Näin niitä on hyvä selvitellä.

Harkittuja ominaisuuksia
Japa 365:ssa on valmistajan mukaan luokkansa kehittynein halkaisu. Kaikki perustuu ammattilaisille tarkoitetuista, selvästi isommista koneista tuttuun raamiterään. Sen rakenne on perinteistä ristiterää tukevampi. Kestävämpi rakenne mahdollistaa ohuemman terämateriaalin käytön. Näin halkaisuun tarvittava voima pienenee huomattavasti. Kone pääsee siis hieman helpommalla, joka näkyy nopeudessa, mutta varmasti myös käyttöiässä. Vankasta rakenteesta huolimatta raamiterä on helposti vaihdettavissa vain nostamalla se ylös hahlostaan. Teriä on saatavana puun halkaisuun neljään, kuuteen tai kahdeksaan osaan. Maksimi puun pituus on 60 senttimetriä.
Halkaisun työnnin on nyt pinta-alaltaan vastaavia vanhempia koneita suurempi helpottaen tapahtumaa. Työntimessä on myös pystysuunnassa hahlo, joka mahdollistaa puun työntämisen läpi ensimmäisestä pystyterästä. Tällöin halkaistu puu ei jää kiinni halkaisuterään. Se myös mahdollistaa halkaisuterän säätämisen, helpomman puhdistamisen sekä terän vaihdon. Halkaisukouru on alta auki päästäen lävitseen purut ja muun pienen silpun. Näin halkaistut klapit ovat puhtaampia siirtyessään poistokuljettimelle.
Japa 365:n käyttövoimaksi voi valita traktorin (ulosottoakseli), sähkön (verkkovirta) tai oman kiinteän polttomoottorin. Se voidaan myös varustaa perävaunun jarrullisella akselilla, jolloin kone soveltuu vedettäväksi yleisillä teillä vaikka henkilöautolla. Japa 365:een on saatavilla hydraulinen puunnostin, joka helpottaa materiaalin käsittelyä sekä käännettävä poistokuljetin. Laitteessa on aina vakiona kahdet hydrauliikan ulosotot lisälaitteita varten, kuten esimerkiksi puunnostimelle, syöttöpöydälle tai lisäsyöttörullalle.
Laitteen käyttökuntoon saattaminen esimerkiksi siirron jälkeen tapahtuu valmistajan mukaan alle kymmenen minuutin, kuten myös takaisin kuljetuskuntoon laittaminen. Toimenpiteessä ei tarvita työkaluja.

Tässä perinteisin hallintalaittein varustettu Japa 365 Basic. Japa 365:ssa on aina kahdet hydrauliikan ulosotot lisälaitteita, kuten esimerkiksi syöttöpöytää varten. Lisälaitteiden käyttö tapahtuu näin laitteen omasta hallintapaneelista, ja työskentely nopeutuu.

Valmistus Laitilassa
Laitilan Rautarakenne valmistaa vuosittain noin tuhat polttopuun tekoon tarkoitettua laitetta eli tutummin klapikonetta. Malleja on tuotannossa useita ja kohderyhmään kuuluvat niin harrasteklapittajat kuin sitä ammatikseen tekevät sekä kaikki siltä väliltä. Yhteistä kaikille on tuottavuuden maksimoiminen. Se saavutetaan varmatoimisilla sekä helppokäyttöisillä laitteilla. Japa pyrkii kuuntelemaan kentältä saatua palautetta mahdollisimman paljon ja huomioimaan ne uusien tuotteiden suunnittelussa. Myös olemassa olevia malleja päivitetään koko ajan.
Valmistus tapahtuu kokonaan Laitilan tehtaalla. Laitos työllistää kolmisenkymmentä henkeä. Teräsosat tulevat tuotantoon valmiiksi leikattuna ja särmättynä pääosin läheiseltä Laserkeskus-yritykseltä. Valmistus alkaa runkojen ja muiden osakokoonpanojen hitsauksella, joka tapahtuu käsin. Hitsareita onkin talossa lähes kymmenkunta. Valmiit osat siirtyvät seuraavaksi maalaamoon. Vuonna 2012 käyttöönotettu pulverimaalauslinja hoitaa pintakäsittelyn suurelta osin automaattisesti. Toki käsin tapahtuvaa pulverointiakin tehdään. Maalaamo pysyy käynnissä yhden ihmisen voimin. Maalatut osat jatkavat matkaansa kokoonpanolinjalle, jossa omavalmisteiset teräsosat sekä ostokomponentit kohtaavat toisensa. Suuren klapikoneen kokoonpano vie noin kymmenen tuntia. Jori Lammi uskoo kuitenkin työmenetelmiä ja koneiden rakenteita kehittämällä päästävän huomattavasti lyhyempiin aikoihin.

Japan koulutuksessa kaikki käyttävät aina kaikkia koneita. Tehtaan pihalla toimittaessa niitä riittää. Välillä on helppo käydä kokoonpanolinjalla katsomassa, miten jokin laite on kasattu. Se on hyvää yleistietoa niin myyjälle kuin huoltomiehelle.

Koneita maailmalle
Japan laitteita viedään 25 maahan. Tuotannosta 70 prosenttia menee vientiin. Toiminta vientikohdemaissa tapahtuu jälleenmyyjien kautta. Ne hoitavat niin myynti-, huolto- kuin jälkimarkkinointiasiat. Juuri näitä ihmisiä koulutetaan säännöllisesti Laitilan tehtaalla.
”Keski-Eurooppa on meille tärkeä markkina-alue, mutta viemme säännöllisesti myös etäisempiin maihin, kuten USA:han, Japaniin ja Etelä-Koreaan”, sanoo viennistä vastaava Lauri Kälviäinen. Vientikoneet toimitetaan maailmalle täyteen pakatuissa konteissa, joka on logistisesti järkevää. Aivan joka päivä ei pihalta kontti lähde, mutta joskus useitakin. Sesonkiluontoisuus näkyy hyvin tässäkin lajissa.

 

 

Lue seuraavaksi