Uutiset
Geotrimin peltopäivät –tarkkaa signaalia ja tasaista peltoa
Geotrim järjesti peltopäivät Limingassa Haka-traktorin ja MTT:n kanssa. Esillä oli tavallisuudesta poikkeavaa kalustoa tavallista enemmän. Uusia menetelmiä esitellään ja etenkin urakoitsijat ottavat niitä käyttöönsä. Urakointityössä ”toistoja” tulee riittävästi ja hintavan, mutta tarkan ja tehokkaan menetelmän kustannukset eivät nouse korkeaksi.
Keräsen Jarin maantasauslana ajoi näytösajoa pellolla. Kun pellolla on ”töppärä”, josta maata leikataan, vaaditaan koneelta voimaa. Vaikka otetaan vain muutama sentti kerralla, maata kertyy lanaan nopeasti kuutiokaupalla. Tällä lohkolla on keskellä peltoa vain hieman korjattavaa. Reunasta otetaan 80-luvulla kaivetun ojan maat keskemmälle peltoa, jotta pintavesi valuu piiriojiin.
Jarin traktorin ohjaamossa näkyy pellon pinnan korkeuserot. Tavoitteena on viettävä pellon pinta, jolloin vei sei jää seisomaan mihinkään. Tavoitteena on että ruokamultaa jää joka paikkaan riittävästi. Tietokone ei osaa päättää aivan kaikkea, mutta ilman sitä tasoittaminen olisi hankalaa.
Traktorin paino on jakaantunut eteen/taakse suunnilleen 50/50, joten vetokyky on paras mahdollinen. Pelto on märkää, kun aamulla satoi, joten pellolla ei ajeta kuin nimeksi. Nämä traktorit ovat suunniteltu paremmin ”pitkän suoran” ajoon, Jari toteaa. Telapyörästä ja etenkin telat joutuvat koville tiukassa mutkassa ja maantasaustöissä mutkia tulee paljon.
Trimgle on panostanut täsmäviljelyyn. Traktorin etunostolaitteisiin kiinnitetään aisa, jossa on neljä satoa ja etenkin kasvin lehtivihreää skannaavaa GreenSeekerin anturia. Olosuhteet mittauksen ja levityksen aikana muuttuvat. Tämän järjestelmän hyvä puoli on, ettei se ole erityisen herkkä esimerkiksi valaistusolosuhteiden muutokselle ja laitteistolla voidaan tehdä työtä myös hämärässä. Toki auringon jääminen pilven taakse aina muuttaa hieman valaistuolosuhteita mittaamisessa. Laitteisto on myös kätevä irrottaa kun työ on tehty, kun mittausramppi on kiinni nostolaitteissa.
Etenkin näiden järjestelmien käyttäjiä ovat urakoitsijat, jotka pystyvät tarkemmat järjestelmät hankittuaan tarjoamaan asiakkaalle lisäarvoa esimerkiksi tasalaatuisemman sadon. Peltoa lannoitetaan vain tarpeen mukaan ja ravinteita, jotka voisivat huuhtoutua, on vähemmän.
Trimblen järjestelmä ei ole kallis, päätelaitteena on Trimblen FmX-ajouraopastin ja kun traktori varustetaan vaikka automaattiohjauksella, käytössä ovat sama näyttö ohjaamossa. Ohjainlaite on sovitettavissa useimpien markkinoilla olevien lannoitteenlevittimien ja kasvinsuojeluruiskujen kanssa, jos käytetään nestemäisiä lannoitteita.
Traktorin ohjaamossa näyttöviidakko ei ole niin sankka, kun näyttöjä voidaan yhdistää.
Tietokoneen näytössä pellolta kasvustosta kerättyä aineistoa, jonka perusteella tehdään ajon aikana lannoitussuunnitelma ja toteutus. Ennen lannoituksen aloittamista määritellään peruskasvustomassataso ja sille lannoitemäärä. Mitatun muutoksen perusteella määritellään levitettävä lannoitemäärä.
Tällä kertaa ei levitetty apulantaa, mutta Trimblen järjestelmä opastaa Kvernelandin Exacta-levitintä. Jotta sähköistä yhteyttä tunnistin ja levittimen välillä voidaan käyttää, edellyttävät monet levitinvalmistajat lisenssimaksua, mikä lisää hieman kustannuksia.
Katso video peltopäiviltä.