Uutiset

Yleinen

Öljysoratiet murskaksi FAE:lla

Päällysteen purkaminen ja tien pinnan ”vaihtaminen” sorapintaiseksi on yksi vaihtoehto, miten karsitaan kustannuksia ja helpotetaan osaltaan tietyn tyyppisten teiden hoitoa. Pinnan rikkominen tulee kyseeseen, jos tien perustusta ei ole tehty kunnolla, tie kärsii roudasta ja sirotepinnasta joudutaan paikkaamaan toistuvasti syntyneitä reikiä. Reikien paikkailu on kallista ja usein lyhytaikainen lohtu. Huonosti hoidettuja sirotepintaisia teitä on paljon ja niiden kunnostaminen luokkaa paremmaksi on kallista. Etenkin jos tielle tehdään huomattava parannus, tie linjataan uudelleen, joudutaan väistämättä lunastuksiin ja johtolinjojen siirtoihin.

Kraateritie on huono ajaa

Huonokuntoisessa öljysoratiessä tien käyttäjät tuskastuvat monesti reikiin, pykälällä oleviin halkeamiin, routaheittoihin, epätasaiseen pinnoitteeseen ja huonolaatuiseen paikkaukseen.
Tie pitäisi rakentaa uudelleen ja kun liikennettä ei ole paljon, vaihtoehdoksi jää tien pinnan murskaus ja tienpintamateriaalin vaihtuminen soraksi. Tämän jälkeen tietä voidaan taas hoitaa ja tasoittaa olosuhteiden mukaan kuten sorateitä yleensä.

Kun öljysorateitä aikoinaan tehtiin 80-luvulta lähtien eri laatuisella materiaalilla, niin tavoitteenahan oli parantaa pinnoitteen tasaisuutta ja kiinteyttää tien pinta. Myös pölyäminen vähenee pinnoitetulla tiellä merkittävästi. Pinnoitus tehtiin yleensä pienen kunnostuksen jälkeen vanhan soratien päälle ja tiettyyn rajaan saakka, kun kulutus oli vähäistä, pinnoite toimi. Liikennemäärien kasvaessa ja etenkin raskaammilla kuormilla ajettaessa tien rungon kantavuus ja sen ohut päällyste eivät riittäneet.

Öljysoraa purkamassa

Jukka Tuominiemi on hankkinut FAE:n jyrsimen, jolla on mahdollista kunnostaa vanhoja sirotepintaisia teitä jälleen sorateiksi. Kyseessä on FAEn järein traktorikäyttöön suunniteltu jyrsin FAE MTH225, jonka työleveys on 230 senttiä. Yritystoimintaa harjoitetaan Tuomiturve ja Kone Oy:n nimissä.

– Kyseessä ei ole mikään murskauslaitos, jolla pistetään päänkokoiset kivet sepeliksi, vaan murskain, jolla rikotaan vanha sirote, tehdään tien pintakerrokseen tasalaatuinen materiaali, Jukka esittelee.
Toki jyrsimen kanssa on tänä syksynä kolkuteltu teitä, joissa on ollut kivisetkin pohjat. Pohjoismainen kivi on kovempaa kuin Etelä-Euroopassa, joten traktori, murskain ja terät ovat täällä kovemmalla.

– Meillä oli viime kesänä yksi murskain koeajossa ja kaupat teimme järeämmästä mallista. En kuitenkaan ajatellut jättää työmaita väliin sen takia, että se olisi murskaimen järeydestä kiinni, Jukka vakuuttaa.
– Murskaimen sain reilu kuukausi sitten ja olemme käyneet kolmella työmaalla, joista tämä on ollut murskaimelle helpoin. Tien pohjassa ei ole murskaussyvyydessä, 15–20 sentissä jatkuvasti isoa kiveä, Jukka kertoo.

Työjärjestys

– Isoimmat kivet on nostettu tienpenkasta kaivukoneella syrjään. Tämän jälkeen tiekarhulla on nostettu pinnoite karholle tien puolisko kerrallaan, Jukka kertoo. Jukka jatkaa, että emme pysäytä liikennettä, vaan se sopii yleensä kulkemaan vapaana olevaa ajorataa ohi.
Kun tien puoliskot ovat murskattu, tehdään tiekarhulla tarpeelliset kallistukset ja jyrätään tie tiiviiksi. Sen jälkeen tie on liikennöitävissä.
– Urakkasopimuksessa lukee pinnoitteen poisto, tien muotoilu ja jyräys, Jukka vahvistaa ja sen teemme metrihinnalla. Tien leveys on 5,5 metriä.

Vaihtelevaa murskattavaa

Toki tiellä saattaa tulla yllätyksiä, jos tien rungossa on paljon kiveä saatikka että kallio tulee aivan tien pintaan. Silloin terät ovat koetuksella.
– Sen huomaa traktorissa tärinänä ja ajonopeutta on siinä vaiheessa syytä hidastaa ja työlaitetta nostaa, Jukka kertoo. Pari kertaa on vastassa ollut kalliota etenkin mäennyppylöillä ja sille emme tällä mahda oikein mitään, kun terä ei saa kalliosta otetta. Toisaalta eipä siinä kalliolla paljon roudikaan, vaan ongelmat ovat jossain muualla kohtaa tielinjaa.

– Sopivaa kiveä on tässä tiessä kuitenkin runsaasti, eikä isompia ongelmia ole ollut, etenkään siksi, kun kostea tavara juoksee koneesta hyvin läpi. Pitää vain muistaa, että ankaran paukuttamisen ja täryttämisen jälkeen joutuu kiristelemään yleensä paikkoja.
Kun murskain painaa reilu 7000 kiloa, on traktoriyhdistelmäkin hieman kiikkerä. Etunostolaitteissa on puskulevy ja lisäpainoja 2,5 tonnia. Kuljetukset hoidetaan lavetilla, kun tällä ei voi oikein maantiellä ajaa.
– Tähän eturenkaaseen ei ole sisäkumeja tarjolla, joten huono on nestettäkään sinne laittaa. Takarengas on melkoisen lutussa, kun murskain on nostolaitteiden varassa, Jukka näyttää.

Voima riittää

Traktori voisi olla pykälää isompi, jotta yhdistelmä olisi tasapainoisempi. Voimaa tässä on kuitenkin riittävästi. Kulutuslukemat ovat luokkaa 30–40 litraa tunnissa, kun ajonopeus on 0,6 kilometriä tunnissa. Kun jyrsin pudotetaan yli 20 senttiä syvälle, niin kasvaa kulutus heti 3–4 litraa. Työsyvyyttä voidaan kasvattaa 50 senttiin.
Tavaran kiertoa ohjataan osaltaan luukuilla takana. Jos takaluukku on kiinni, kiertää tavara ja hienontuu enemmän. Edessä luukut pitää olla auki, jotta murskattava karho saadaan sisään.

– Tässä Faen murskaimessa on se etu, että käsiteltävää materiaalia ei välttämättä tarvitse erikseen irrottaa vaan suurihalkaisijainen rumpu pystyy murskaamaan materiaalia suoraan jopa 50 sentin syvyydeltä.

Lämmöt seurannassa

Koneen toimintaa on syytä seurata, mutta kaikkea ei näe eikä kuule ohjaamoon. Jukka on rakennellut ohjaamon takatolppaan mittariston, joilla seurataan kulma- ja päätylaatikoiden öljyjen lämpötilaa. Kuumentuva öljy ei lupaa hyvää.
– Kun kone on lämmennyt normaaliin, päädyissä lämpötila on noin 60 astetta ja kulmavaihteessa 80, Jukka kertoo.

Tuomiturve ja Kone Oy

Tuomiturve ja Kone Oy tekee erilaisia traktoritöitä. Jukka Tuominiemen isä oli urakoitsija ja Jukka osallistui myös traktoritöihin. Jukka hankki elektoniikkainsinöörin paperit ja oli vuosikymmenen suunnittelemassa matkapuhelimia. Sitten tie johti jälleen traktoritöihin. Tuomiturve ja Kone Oy hoitaa esimerkiksi palaturpeen nostoa Halsualla omalta suolta noin 40 hehtaarin alalta. Kuluva kesä oli turpeennostossa surkea ja muita urakoitavia töitä haetaan koko ajan, jotta pystyttäisiin työllistämään miehet.

Lue seuraavaksi