Uutiset

Yleinen

Rajakauppaa pienestä pitäen

– K-ryhmän tunnusten alla on tehty kauppaa vuodesta 1964, jolloin vanhempamme perustivat Ylitornion pohjoispuolella olevaan Juoksengin kylään K-kyläkaupan, jossa tehtiin alkuun ruokakauppaa. Toiminta laajeni rauta- ja maataloustavarakauppaan vuosien kuluessa. Kauppaopit saimme omassa kaupassa ja K-ryhmän koulutuksissa ja jälleen tekemällä kauppaa, Juha Lakkapää muistelee.

– Yrityksenä olemme yrittäneet tehdä omalta kannaltamme parhaan ratkaisun. Tässä on kuitenkin nähty pitkä tie, jossa on pitänyt tehdä ratkaisuja joka päivä suuntaan ja toiseen. Kun tulee vastaan uusia tilanteita, pitää niihin tarttua ja tehdä valintaa. Jostain pitää silloin myös luopua, kun kaikkea ei voi pitää. Kauppaa olemme veljeni Jukan kanssa aina halunneet tehdä ja aina on haluttu isompaa liiketoimintaa niin maatalous- kuin rautakauppapuolellakin, Juha tilittää.

Etelämmäksi, isompia kauppapaikkoja

– Kauppapaikkamme ovat yhä etelämpänä, kun ajatellaan lähtöpistettämme Juoksengin kylää, Ylitorniota, Torniota, Rovaniemeä ja nyt Oulua. Näissä toimipisteissä tehdään myös kauppaa entistä enemmän, Juha lupaa. Ruotsin puolella Luulajan kauppa jatkaa entiseen malliin ja Ruotsin puolelle tehdään myös maataloustavarakauppaa. Vielä hetki sitten valuuttakurssit olivat epäsuotuisat, mutta nyt kauppa näyttää positiiviselta, kun kruunu on vahvistunut suhteessa euroon.

– Niin kuin muutkin yritykset katsovat eteenpäin, me olemme katsoneet eteenpäin ja tavoitteena on laajempi toiminta. Kun toiminta on laajempaa, se tarkoittaa suurempia eriä ja edullisempaa hintaa. ”Pikkukaupalla” emme pysyisi tarjoamaan asiakkaille kilpailukykyisiä hintoja emmekä haluttua palvelua, Juha pohtii.

Palvelua koko Pohjois-Suomeen

– Nythän kiinteät toimipisteemme ovat Rovaniemeä lukuun ottamatta länsipuolella Suomea. Tähän meillä on kuitenkin mietittynä vaihtoehtoja, joilla voimme palvella asiakkaita myös etäämmällä. Netissähän löytyvät esitteet ja tekniset tiedot, mutta käytännön tutustuminen koneeseen järjestetään ehkä uudella tavalla, Juha heittää.

– Uusia toimintatapoja pitää miettiä, jotta asiakkaat löytävät meidät koko Pohjois-Suomessa. Pääasiassa työkoneet tulevat nyt Konefarmilta ja Turun Konekeskukselta. Toki tiettyjä erityispiirteitä säilyy tuotevalikoimassa, joita meillä on ollut ennenkin.

Ei maahantuojaksi

J & J Lakkapään tavoite on kuitenkin pysyä erossa maahantuonnista.
– Jonkun kautta otetaan myytävää tavaraa, kun emme halua maahantuojan vastuita, huollon kouluttamisia ja käyttöohjekirjojen kääntämisiä, Juha perustelee. Ainahan sitä joskus katsellaan itsekin ympärille, mutta kyllähän meidän rooli on olla nimenomaan tekemisissä edelleen asiakkaiden kanssa ja sitä työtä haluamme tehdä entistä paremmin, Juha vakuuttaa.

Toimintavarmuutta

Pohjoisessa maataloustavarakaupassa on sama suuntaus kuin muuallakin. Tilakoko kasvaa ja myytävien koneiden koko kasvaa, kun niillä hoidetaan entistä isompia pinta- aloja.
Juha lupaa, että ”emme kuitenkaan lähde tekemään ihan mitä tahansa kauppaa”, kun odotettu myyntimäärä on se joka ratkaisee paljon ja tuotteen pitää olla ”ykkösvehje”, kun täällä olosuhteet ovat kuitenkin rankemmat kuin muualla

– Koneiden, joita tänne myydään, pitää olla toimintavarmoja. Meille tuolla koneiden toimintavarmuudella on erityinen paino, koska sesonkityöt pitää saada tehtyä ja naapuri on kauempana kuin Etelä-Suomessa. Huoltomiestä ja varaosavarastoakaan ei ole usein aivan naapurissa. 100 kilometriä suuntaansa on täällä lyhyt matka, Juha pohtii.

– Olemme jo vuosia myyneet asiakkaille niitä koneita, joita asiakkaat haluavat ostaa. Myynnissä eivät ole siis olleet vain yhden ketjun tuotteet vaan laajempi kirjo. Asiakkaat ovat saaneet tarjouksen useammasta konemerkistä, mutta valinta on ollut asiakkaan, mitä konetta hän pitää itselleen sopivana, Juha kertoo.

Varakoneet

J & J Lakkapäällä on aiemmin jo ollut käytössä varakone- ja konevuokrausjärjestelmä. Kun tiedetään asiakkaiden tarpeet, pitää vain varautua yllätyksiin. Pihalla on varastossa heti käyttöönotettavissa esimerkiksi niittomurskain mattoperällä, Pöttingerin noukinvaunu, McHalen Fusion 2 paalain-käärin-yhdistelmä.

– Varakoneet ovat oikeastaan kahta tarkoitusta varten. Koneiden kanssa sattuu havereita ja silloin työ pysähtyy. Jos varaosia ei saadakaan heti, lähtee meiltä hyvin nopeasti varakone lavetilla asiakkaalle, jotta asiakkaamme työ ei keskeydy. Toisaalta vuokraamme myös koneita päiväksi tai vaikka viikoksi selkeän hinnaston perusteella. Tällöin rehutorninsa jo täyttänyt kotieläintila voi tehdä loput rehut paaliin, Juha perustelee.

Tehdään kauppaa

– Olemme veljeni kanssa päättäneet keskittyä kaupantekoon ja investoinnit on keskitetty tuohon toimintaan, jotta kauppaa voidaan tehdä entistä paremmin. Meillä maataloustarvikekaupan osuus on noin 40 % ja koneiden osuus myynnistä noin 60 %. Työkonekauppa on toki vaativampaa, kun asiakkaiden tarpeet ja tuotteet ovat hyvinkin erilaisia, Juha pohtii.

Lakkapää Ouluun

Junttilan Kimmo ja Klasilan Jani ovat Lakkapään toimipisteen myyjät uudessa Oulun toimipisteessä. Toimipiste on avattu Oulun IKH:n eli Isojoen Konehallin tiloihin ja käytössä on etupihalla esittelytilaa kalustolle. Poikien taustalla on Schäfferin 460 T, jossa on 60 hevosvoiman moottori ja työpainoa 4150 kiloa. Esimerkiksi siihen sopivana työlaitteena kiinteistöhoitoon on Starkin U-aura 3,8 metrin työleveydellä. Yhdellä koneella tekee kahden koneen työn, kun lumikasa pysyy kyydissä loppuun saakka. Relaxilla saadaan vielä työ tehtyä turvallisesti. Katso kuva tästä >>

www.lakkapaa.com
www.konefarmi.fi
www.turunkonekeskus.fi
www.stark.fi

Lue seuraavaksi