Uutiset
VAK Oy panostaa huoltopalveluihin – Vahtoon uusi huoltokorjaamo
VAK-konserni käsittää nykyään Vahdolla toimivan emoyhtiön lisäksi viisi tytäryhtiötä, jotka ovat: VAK Espoo Oy, VAK Lapinlahti Oy, VAK Seinäjoki Oy, VAK Jyväskylä Oy ja Ruotsin myyntiyhtiö VAK Sverige Ab. Usean eri puolilla Suomea sijaitsevan toimipisteen ansiosta VAK:n jälkimarkkinointi- ja huoltoverkosto kattaa lähes koko maan.
VAK-konserni työllistää tällä hetkellä noin 240 työntekijää ja vuoden 2008 liikevaihto oli suunnilleen 42 M€. Kaikkiaan VAK Oy valmistaa vuodessa noin 700 kuljetusyksikköä, mikä jakautuu karkeasti siten, että perävaunuja (lähinnä umpikorillisia) valmistuu 300 kappaletta, kuormakoreja 300 ja vaihtolavalaitteita 100 kappaletta.
Vahdon uudet huoltotilat
Kuljetuskaluston valmistuksen kasvaessa vuosi vuodelta tuli VAK Oy:ssä myös huollon ja korjaamon kapasiteetin kasvattamien ajankohtaiseksi. Reilu vuosi sitten alkoi uuden huoltohallin suunnittelu ja elokuun lopulla 2008 uudet nykyaikaiset 2400 neliön tilat valmistuivat. Samanaikaisesti vanhat huoltotilat vapautuivat tuotannon käyttöön, jolloin myös tuotannon logistiikkaa pystyttiin parantamaan vielä entisestään. Myös yrityksen lämmitysjärjestelmä muuttui ekologisempaan suuntaan huoltohallin rakentamisen yhteydessä. Uusi kierrätyspuulla toimiva lämpökeskus otettiin käyttöön marraskuun alussa. Kaikkiaan VAK Oy:llä on nyt noin 15 000 neliön toimitilat 7 hehtaarin tontilla Vahdossa.
Uusi 43 metriä leveä huoltokorjaamo käsittää viisi läpiajettavaa hallipaikkaa, joihin mahtuu samanaikaisesti reilut 10 yksikköä kerralla. Hallissa on kaksi nosturipaikkaa, huoltokuilu sekä kaikki huolto- ja korjaustöissä tarvittavat laitteet ja työkalut. Valoisat ja lattialämmityksellä varustetut tilat tarjoavat miellyttävät työskentelyolosuhteet kahdessa vuorossa (07.00–23.00) työskenteleville mekaanikoille, joita tällä hetkellä on noin 15.
VAK Oy:n uudessa huoltokorjaamossa tehdään kaikkia kuljetuskalustoon liittyviä töitä, kuten: perävaunujen katsastuksia (A-jarruluvat kaikissa huoltopisteissä), kolarikorjauksia, erilaisia muutostöitä, perävaunujen alustatöitä, runko- ja korikorjauksia, sähkö- sekä hydrauliikkatöitä ja lisälaitteiden, kuten perälautanostimien, lämmittimien ja kylmäkoneiden asennuksia. Asiakkaan kannalta VAKin etuja ovat muun muassa hyvät toimitusajat, monipuolisuus, mahdollisuus vuokrata perävaunu korjauksen ajaksi ja helppo asiointi, kaikki palvelut samasta paikasta ja tietenkin isot piha-alueet isolle kalustolle.
Toisessa päässä huoltohallia ovat asianmukaiset hiekkapuhallus- ja maalaamotilat nostotasoineen sekä täyspitkä pesuhalli, jonka toisessa päässä on ajoneuvovaaka, akseliravistin ja dynamometri katsastuksen edellyttämiä jarrusovitusajoja varten.
Kaiken kaikkiaan VAK Oy on satsannut lähes koko maan kattaviin huolto- sekä korjaamotiloihin viime vuosina tasaiseen tahtiin. Vuonna 1998 perustettiin Lapinlahden toimipiste, jossa on myös osavalmistusta, vuonna 2000 avattiin Espooseen uudet toimitilat ja vuonna 2003 Seinäjoelle.
Entiset huoltotilat tuotannon käyttöön
Uuden kuljetuskaluston valmistus sai uudisrakennuksen valmistuttua käyttöönsä entiset huolto- ja korjaamotilat, jolloin tuotannon logistiikkaa on päästy kehittämään entisestään. Kuljetuskaluston valmistus VAK Oy:ssä on tänä päivänä modernia, koneet ovat nykyaikaisia laserlevytyöasemia ja hitsausrobotteja, jolloin työnjälki on siistiä, komponentit mittatarkkoja, läpimenoajat lyhyitä ja laatu tasaista. Lisäksi nämä ohjelmoitavat työasemat ja robotit toimivat kolmannessa työvuorossa itsekseen ilman työntekijöitä.
VAK Oy valmistaa umpikoreja (myös FNA ja FRC-korit), täysperävaunuja, puoliperävaunuja, eläinkuljetusautoja ja muita erikoiskoreja sekä VAKI-koukkuvaihtolavalaitteita (7-22 tn) ja –tasonostolaitteita. Näiden valmistus etenee tuotantotiloissa hyvin tarkkaan mietityssä järjestyksessä tilasta toiseen, ”teräsvarastosta” hitsaukseen ja kokoonpanoon ja siitä maalaukseen. Lopuksi asennetaan asiakkaan haluamat lisälaitteet, kuten kylmäkoneet ja perälautanostimet ja tehdään tarvittavat tarkastukset, koeajot ja katsastukset.
Valmistuksen rinnalla tehdään myös koko ajan tuotekehitystä, analysoidaan asiakaspalautetta, käyttökokemuksia ja käyttäjien ideoita. Samanaikaisesti pohditaan uusia teknisiä rakenneratkaisuja ja materiaaleja.
Konepörssi
Miika Nyrö