Uutiset
Asfalttikallio Oy – Cateilla asfaltin pohjia
Asfalttikallio hankki viime vuonna kaksi Cat-tiehöylää Avescolta, yhden uuden Cat 140 -mallin ja yhden käytetyn Cat 120M:n. Caterpillar valmistaa kahdeksaa eri höylämallia, joista 20 tonnin painoinen 140 AWD on se käyttökelpoisin kokoluokka asfalttipohjille, katujen rakennukseen ja kunnossapitoon. Toisin sanoen töihin, joissa vaaditaan tehokkuutta, mutta myös ketteryyttä. Caterpillarin malliston suurimpia, 34 ja jopa 73 tonnin painoisia malleja käytetään muun muassa kaivosteollisuudessa. Uusin Asfalttikallion Cat 140 oli syksyllä tasaamassa Avescon uusien toimitilojen konekentän pohjia Keravalla.
Asfalttikallion väri on vihreä ja Cat-höyläkin oli saanut Suomessa pintaansa yrityksen tunnusvärin. Juha Sköld puikoissa käskytti höylää rutinoitunein elkein. Mies muistelee tehneensä ensimmäiset asfalttipohjat vuonna 1984. Vaikka muitakin koneita on tullut ajettua, laskeskelee hän höylän ohjaamossakin kokemusta kertyneen lähes 30 vuodelta. Nykyinen tiehöylä on tosin toista maata kuin neljäkymmentä vuotta sitten.
Kaukana ovat ne päivät, kun höylän kuljettaja veteli hampaat irvessä mekaanisista vivuista ja perstuntuma viitoitti työn jälkeä.
”Vaikka nykyinen automatiikka onkin tehnyt kuljettajasta enemmän työn valvojan, niin manuaalillakin pitää vielä ajaa. Korko saavutetaan kätevästi automatiikan avulla, mutta asfalttiporukalle käyttökelpoisen pohjan aikaansaaminen kallistuksineen edellyttää välillä myös manuaalista levyn säätöä. Näkyvyys joka suuntaan on hyvä. Eteenkin, sillä nykyisin tätä Cattia ohjataan toisella joystickillä, rattia ei ole näkökenttää rajaamassa”, toteaa Sköld aluksi.
Hallinta on tehty mahdollisimman helpoksi omaksua. Esimerkiksi rungon keskiasentoon ajo onnistuu yhden napin hetkellisellä painalluksella. 3D-järjestelmänä Asfalttikallion koneessa on Leica. Se asennettiin Vantaalla maahantulohuollon yhteydessä.
”Höylissä on tehdasasenteisena valmius eri mittalaitteille, joten asiakas voi hankkia haluamansa järjestelmän. Pitkiä mastoja terän molemmin puolin ei enää välttämättä tarvita, vaan matalarakenteiset GNSS-antennit saa asiakkaan niin halutessa jo tehtaalta. Toinen sijaitsee ohjaamon katolla ja toinen ylärungossa”, kertoo tuotepäällikkö Kalle Korhonen Avesco Oy:stä.
Viime vuoden toukokuussa höyliin esitelty uutuus kantaa nimeä Cat® GRADE with 3D. Se on saatavana optiona malleihin 140, 150 ja 160. Jälkiasenteisena sen voi saada myös vanhempiin M2- ja M3-mallisiin höyliin.
”Kuljettajan ei enää tarvitse varoa pitkiä antenneja koneen sivulla, eivätkä ne rajoita terän liikkeitä. Se tuo uutta ketteryyttä ja nopeutta tasaustyöhön”, lisää Korhonen.
Asfalttikallion Catissa ei matalia antenneja ole, vaan Leican järjestelmässä on edelleen pitkä antenni terässä kiinni.
Uusi järjestelmä sallii myös erilaiset avustajat. Esimerkiksi Catin kaivukoneissakin nähty, työalueen rajaava E-Fence-toiminto on tervetullut ominaisuus. Sen avulla määritellään terän liikkeet siten, että muun muassa kosketus renkaisiin ja ohjaamon portaisiin ei ole mahdollista. Ominaisuus auttaa etenkin uusia kuljettajia perehtymään terän geometriaan turvallisesti.
Toinen Cat® GRADE with 3D -järjestelmän ominaisuus liittyy luiskan tekoon. Toiminto on nimeltään Cross Slope Auto. Kuljettaja pystyy ohjaamossa olevan näyttöruudun kautta asettamaan toivotun kallistuksen. Terän toinen puoli asettuu automaattisesti asetettuun arvoon ja kuljettaja säätää toista puolta manuaalisesti.
”Toki Cat-höylät voidaan myös varustaa, laserilla tai täkymetriohjauksella, mitä teknologiaa asiakas nyt milloinkin haluaa käyttää”, lopettaa Korhonen.
Isoveli valvoo
Kuten tiedämme, kaikenlainen etävalvonta ja automaatio lisääntyy työkoneissa. Catin nykyhöylätkin tarjoavat myös mahdollisuuden valvoa etänä työn kulkua ja koneen ominaisuuksia. Kun eri järjestelmiä ja ominaisuuksia tuodaan markkinoille, annetaan niille hienoja nimiä. Niiden kääntäminen suomeksi on melko mahdotonta, joten ei edes yritetä.
Etävalvontaan soveltuvan ja lisävarusteena höylään liitettävän Cat® Production Measurementin (CPM) yksi osa eli Application Segmentation kertoo graafisesti sen, minkä tyyppistä työtä koneella on tehty, siirtoajon ja tyhjäkäynnin määrät yms.
Järjestelmän toinen ominaisuus on kastettu nimellä Efficiency Coach. Se ehdottaa näyttöruudussa kuljettajalle, milloin olisi järkevintä vaihtaa vaihdetta ylöspäin. Tämä toiminto yhdistettynä reaaliaikaiseen polttoaineen kulutuslukemaan antaa Caterpillarin mukaan parhaimmillaan jopa 15 prosentin polttoainesäästön.
Näiden ominaisuuksien hyödyntäminen höylässä edellyttää myös muun muassa Vision Linkin käyttöönottoa. Näistä kuljettajan työtä helpottavista ominaisuuksista Avescon henkilökunta kertoo mielellään lisää yksityiskohtaisempaa infoa.
Ei rattia
Kuten todettu Catin höylissä ei ole enää ohjauspyörää. Kahdesta sähköisesti esiohjatusta hallintavivusta löytyvät kaikki ajamisessa ja höyläämisessä tarvittavat toiminnot. Turvallisuudesta on huolehdittu. Hydrauliikka pysyy mykkänä ja seisontajarru päällä aina siihen saakka, kunnes kuljettaja istuu paikoilleen. Hallinnat on harkiten ja ergonomisesti toteutetut.
Oikeanpuoleisella vivulla ohjataan terän ja teräpöydän liikkeitä. Myös moottorin kierrosten hallinta sekä tasauspyörästön lukko tottelevat vivun nappeja.
Vasemmalla vivulla muun muassa vaihdetaan ajosuuntaa, käännetään etupyöriä, vaihdetaan vaihteita sekä keskitetään runko. Työskennellessä ei käsiä juuri vivuilta tarvitse irrottaa.
Kun höylän nopeus nousee, niin ohjausvivun herkkyys pienenee automaattisesti. Näin saadaan parempi ohjaustuntuma suuremmilla ajonopeuksilla. Ohjaamo on erittäin valoisa ja sieltä näkee erinomaisesti joka suuntaan. Peruutuskamera auttaa ahtaissa tiloissa vekslatessa.
Voimanlähteenä on Cat C9.3, josta tehoa saadaan 172 kilowattia. Pakokaasujen jälkikäsittelyyn on SCR, DPF ja EGR. Näin päästään Stage V -tasolle.
Powershift-vaihteistossa on kahdeksan pykälää eteen ja kuusi taakse. Hydrauliikan sydän on muuttuvatilavuuksinen mäntäpumppu, joka ruokkii 210 litralla minuutissa terän liikkeitä.
Cat 140:n työleveys on vakiona 3,7 metriä ja optiona saa 4,3 metrin terän.
Päällystystöihin kaivataan lisää rahaa
Asfalttikallion vuosi 2021 jää liikevaihdoltaan rahtusen vuoden 2020 tasosta, joka oli 91,1 miljoonaa euroa. Asfalttia levitettiin päättyneellä kaudella reilusti yli miljoona tonnia. Näin toteaa toimitusjohtaja Antti Kalliomaa Konepörssille.
”Pandemia nosti öljytuotteiden hintoja voimakkaasti viime vuonna. Korotuspainetta urakkahintoihin muodostui, mutta valitettavasti asiakkaille emme saaneet läheskään kaikkea siirrettyä.”
”Asfalttiurakoiden hintojen täytyy nousta merkittävästi, jotta ne vastaavat kustannusten rajua nousua. Hinnan nousu valitettavasti vähentää aina työmääriä. Suomessa onkin opittu liian alhaiseen hintaan. Asiakkaidenkin pitäisi ymmärtää, että urakoitsijoiden pitää saada edes omat kustannukset pois myydyistä tuotteistaan”, sanoo Kalliomaa.
Lokakuussa 2021 uutisoitiin, että Asfalttikallio ostaa koko NCC:n asfalttiliiketoiminnan, joka kasvattaa kapasiteettia runsaasti.
”Liiketoimintakauppa saatiin päätökseen vuoden 2021 lopussa. Henkilökuntamme määrä tulee tänä vuonna nousemaan noin 500:aan. Urakointia teemme edelleen koko maan kattavasti. Tämän vuoden työmääristä ei vielä ole selvyyttä, kun kaikkea ei vielä ole edes tarjottu. Tulemme päivittämään yritysstrategiamme vastaamaan uutta Asfalttikalliota”, sanoo Kalliomaa.
Kalliomaa laskeskelee, että tänä vuonna Suomessa tullaan päällystämään alle 3 000 kilometriä teitä. Seuraavat 10 vuotta pitäisi määrän olla kuitenkin noin 6 000 kilometriä, jotta korjausvelkaa saataisiin kurottua kiinni ja tiet kuntoon.
Lopuksi Kalliomaalla on päättäjille yksi selkeä toive.
”Lisää rahaa päällystystöihin.”
Voimalla 10 höylän
Tiehöylä on varsin suuressa roolissa asfalttitöissä. Niillä tehdään Asfalttikalliollakin lähtökohtaisesti vain asfalttitöiden edellyttämiä pohjatöitä. Näin toteaa konepäällikkö Arho Pylkkänen. Tällä hetkellä on talvesta johtuva tauko ja kalustoa huolletaan seuraavaa kautta varten. Tiehöyliä ei juuri talviaikaan käytetä.
”Vuoden 2022 töihin meillä tulee olemaan yhteensä 10 tiehöylää ja jokaista höylää kohden on yksi kuljettaja. Merkit ovat Cat, Case ja Bomag. Vuosittaiset käyttötuntimäärät ovat talvisen seisokinkin takia vähäiset. Ollaan jossain 800 tunnin tuntumassa”, toteaa Pylkkänen.
Tiehöylä on asfalttitöissä korvaamaton. Millään muulla konetyypillä sitä ei pysty korvaamaan.
”Uusista Caterpillareista kokemukset ovat olleet hyvät ja merkkinä se on varsin pidetty kuljettajien keskuudessa. Automatiikka koneissa edellyttää kuskeilta toisenlaista osaamista kuin ennen”, päättää Pylkkänen.