Uutiset

Työkoneet

Yksinyrittäjän koneen tärkein varuste löytyy puomin päästä

Juha Tanskanen siirtyi aiemmasta ammatistaan harrastuksen kautta piharakentamisen urakoitsijaksi. Hotellien ja ravintoloiden kalustamisen kanssa uransa tehnyt Juha hankki sattumalta kaivukoneen perheen hevosharrastuksen vaatimiin rakennuskohteisiin ja jäi sille tielle.

Maatilan kiviseinäisen rakennuksen ympäriltä poistetaan maata vesien uudelleen ohjaamiseksi.

”Kaivutöitä tontillani kymmenkunta vuotta sitten tehdessäni totesin, että voisi sitä varmaan leipänsä näinkin ansaita. Kun ympäristöstä tuli kyselyjä kaivutöille, perustin toiminimen, ostin uuden koneen ja kuorma-auton ja ryhdyin päätoimisesti töihin vuonna 2007. Ehdin jo myydä koko kaluston poiskin, mutta sitten opiskelin puutarharakentamisen puolella täydet ammattivalmiudet ja ryhdyin uudelleen täysipäiväisesti urakoimaan tällä erikoisalalla. Nyt nautin työstäni. Teen töitä kahdella koneella pääosin yksin, joskus ulkopuolisten apuvoimien kanssa.”

”Tämä uusin EC 206 on nyt neljäs Engcon. Kymmenkunta vuotta niiden kanssa on pelattu, eikä moitteen sanaa tarvitse antaa. Yksinyrittäjä tarvitsee kaikkein varmatoimisimmat koneet ja varusteet. Kokemukset on hyvät. Engconin
kahvat ovat mainiot, koska näissä töissä ranteet rasittuvat ja Engconin käsituet ja kahvojen
muodot auttavat siinä, että vaivat eivät ilmene konetta ajaessa.”

Yksintekijän tärkein koneen varuste on Engconin kauhanpyörittäjä
”Tarttujalla varustettu Engcon-kallistuva kauhanpyörittäjä säästää koneesta hyppäämistä paljon, verrattuna jäykkään puomiin. Lähes kaikesta selviää kouralla ja erilaisilla kauhoilla. Tämän Wacker Neuson EZ 53:n mukana ostin myös Engconin kuokka- ja luiskakauhan. WN–teladumpperilla kuljetan useimmiten rakennemateriaalit työmailla.
Vanhempi kaivukone on Yanmar ja siinäkin on Engcon puomin päässä. Lisäksi kalustoon kuuluu reilun kahden tonnin painoinen WN-pyöräkuormaaja. Lisäksi pari täryä ja muutamia hemmetin hyviä lapioita”, heittää Juha. Hän tekee pääosin pihoja, pihojen pohjia, kiveysten pohjia, istutusalueita ja hiekkarantoja, kaikkea
mitä voi tehdä kaivukoneella. Yhteistyökumppaneina on tarvittaessa suunnittelijoita, viherrakentajia ja muita alan ammattilaisia. Konemerkit ovat vaihtuneet nykyiseen Wacker Neuson –kalustoon, mutta Engcon on ollut mukana aina.

 

Vuoden suurin urakka
Juhan viime vuoden suurin työmaa oli neljän kuukauden mittainen pihaurakka, joka sisälsi paljon konetyötä. Siinä tarvittiin jo muitakin tekijöitä työmaalle, jotta mittavat rakenteet ja viimeistelyt saatiin kuntoon. ”Nyt talvella toivottavasti työmaat rauhoittuvat, jotta pääsee pitämään pienen loman. Keväälle on töitä jo niin paljon tiedossa, että lisää ei juuri enää uskalla ottaa.”
Työmäärä kertoo siitä, että Juha Tanskasen konekalusto ja työn jälki ovat optimikunnossa.

 

Juha Tanskanen ja Zorro. Koira on lähes aina mukana työmailla ja viihtyy Scanian etupenkillä, kun ympärillä tapahtuu. Koira on ilmeestä huolimatta yhtä asiakasystävällinen kuin isäntänsäkin.

 

Lue seuraavaksi