Uutiset

Työkoneet

Yanmar VIO57-6 – 5,5-tonninen uudistui

Yanmar teki ensimmäisen lyhytperäisen minikaivukoneensa vuonna 1995 ja on sittemmin jatkanut niiden kehittämistä. Kyseessä on yksi markkinoiden kompakteimmista mallistoista. Ja kumitelainen uutuus VIO57-6 (5,5 t/32,6 kW) noudattaa myös tätä urbaaniin, ahtaaseen maailmaan kehitettyä linjaa.

Kaivupuomin pituus on pidetty entisellään eli 1950 millimetrissä, mutta sen muotoilua on muutettu parantamaan sekä nostovoimaa (+10 %) että myös “nippuun” menemistä, kun tilaa on vähän. Myös puomin rakennetta on valmistajan mukaan vahvistettu. Puomin paino on kuitenkin vähentynyt 40 kiloa, mikä vaikuttaa positiivisesti stabiliteettiin. Puomin ja kauhanvarren sylinterien varret on suojattu.Alavaunun komponentit on valmistajan mukaan nekin päivitetty astetta vankemmiksi ja samalla huoltovälejä on pystytty kasvattamaan. Edelleen valmistaja lupaa muutoksien alavaunussa kohentaneen kaivuvakautta. Koneen korkeus on hieman pienentynyt ja on nyt 2,54 metriä.

Yanmarin nelisylinterisen dieselmoottorin sekä hydraulipumppujen tehoja (kolme säätyvätilavuuksista aksiaalimäntäpumppua) on kasvatettu, joten valmistaja lupaa kapasiteetin kaikessa työssä kasvaneen 14 prosenttia. Uusitun venttiilistön avulla myös työn kierrolle luvataan kohentunutta nopeutta. Polttoaineen kulutuksen vähentämiseksi koneessa on ECO-toiminto, joka rajoittaa moottorin kierrokset 300 r/min huippukierroksia alemmas. Myös automaattinen tyhjäkäynnille pudotus on vakiona. Kierrokset laskevat, jos kuljettaja ei koske vipuihin neljään sekuntiin. Kolmen pumpun järjestelmän luvataan antavan kaivulle ja voimansiirrolle samanaikaiset toiminnot.

Yanmariin varustellaan jo tehtaalla kaksi proportionaalista lisähydrauliikkalinjaa ja hallinta on kaivuvipujen peukalopyörissä. Molemmilla piireillä on ohjaamossa potentiometri öljytuoton säätöön. Valmistajan mukaan ajomoottorin vääntö on kasvanut 10 prosenttia. Voimansiirto vaihtaa telan kohtaamaan vastuksen mukaan automaattisesti kilpikonnalta rusakolle ja päinvastoin. Käytössä on aina optimaalisin puskuvoima. Maksimi nopeus on 4,4 kilometriä tunnissa.

Ohjaamo on hieman aiempaa isompi, näyttöpaneli on uusittu. Istuimen sivuilla olevat kyynärnojat on myös suunniteltu antamaan parempi ajomukavuus.

Suomeen Yanmarit tuo KH-Koneet Oy.

Lue seuraavaksi