Uutiset

Työkoneet

Wille-armeija takaa sujuvat lumilähdöt

Mikkeliläinen Savon Talohoito STH Oy täyttää pian jo 30 vuotta. Juhani Kimari aloitti nuorena miehenä kiinteistönhoidon alalla jo 80-luvulla. Vuosien mittaan yritys on kasvanut vajaan neljän miljoonan euron liikevaihtoa pyörittäväksi ja noin 50 henkilöä työllistäväksi kiinteistöalan moniosaajaksi. Talviaikainen kunnossapito nojaa pitkälti kotimaisiin Wille-taajamatraktoreihin. Viime vuoden lopulla Wihurin Tekninen Kauppa ja myyjänä toiminut Jukka Särkkä luovuttivat STH:lle yhteensä 11 uutta Willeä. 

Juhani Kimari

STH nojaa toiminnassaan kolmeen peruspilariin. Perinteiset talonmiehen työt eli kiinteistöhuollot niin sisällä kuin ulkona muodostavat yhden osan. Raskaskonepalvelut ovat toinen. Siihen kuuluvat muun muassa lakaisukoneilla ja kuorma-autoilla tehtävät työt. Kolmantena tulevat erilaiset siivouspalvelut. Tehokas kiinteistöjen hoito vaatii niin osaavan ja kokeneen henkilökunnan kuin kilpailukykyisen ja modernin kalustonkin. Koneilla ja niiden lisälaitteilla on kiinteistöjen ulkoalueiden hoidossa suuri merkitys. STH:n ulospäin näkyvä käyntikortti on talviaikaan lumitöissä kaupungilla pyörivät taajamatraktorit, Willet. Edellinen suuri Wille-kauppa tehtiin vuonna 2006, jolloin STH hankki kerralla 13 uutta Willeä. Niistä osa meni nyt vaihdokkeina uusiin koneisiin. Tuore hankinta nosti mikkeliläisyrityksen Wille-kannan jo lukuun 15. Kahden miljoonan euron investoinnilla STH osoittaa uskovansa valoisaan tulevaisuuteen.

“Olen tehnyt konekauppaa STH:n kanssa jo parikymmentä vuotta. Täällä asiat hoidetaan jämptisti ja huippuunsa viedyllä ammattitaidolla sekä tehokkuudella. Nyt tehtyyn Wille-kauppaan kuului kahdeksan kappaletta 625C- ja kaksi 465-mallia sekä yksi Wille 365. Mallin 625C osalta kyseessä olivat viimeiset valmistetut kappaleet. Se ei ole enää Vilakoneen valmistusohjelmassa. Osa koneista varustettiin siipilumikauhalla ja osa U-auralla. Takahiekoittimet tulivat kaikkiin”, kertoo Jukka Särkkä Wihurilta. Samassa STH:n kalusto täydentyi vielä yhdellä, kahdeksan tonnin painoisella Cat 308 -kaivukoneella.

Willeihin sopivia työlaitteita muokattiin Kimarin toiveesta jo osin muun muassa matalammiksi. Nyt esimerkiksi taloyhtiöiden tamppaustelineiden alta saadaan siipilumikauhoilla lumi kaapattua koneellisesti, kun siipien korkeutta pienennettiin. Käsityön osuus onkin pyritty viemään minimiin. Hiekoittajien kulmatkin on viistetty, jolloin ahtaissa tiloissa ei tapahdu kiinnijäämistä tai ympäristön kolhimista. Tosin lähes 2000 porrasta keskustan alueella pitävät osaltaan huolen siitä, että ei se käsityö kokonaan lopu.

Wihurin miehet eli Jukka Särkkä (kesk.) ja toimialajohtaja Pertti Rekonen (oik.) myhäilevät tyytyväisinä, kun toimitusjohtaja Juhani Kimari nojaa yrityksensä kaluston suhteen edelleen Willeen.

Palautetta annetaan

Kimari on tarkka mies koneistaan ja palautetta on kokemuksien perusteella kulkenut Vilakoneelle Loimaallekin. Kentällä käytännön työssä syntyy kehitysehdotuksia, ja ne on

STH:n kehityspäällikkö Kari Huttunen kertoo, että kaupunkioloissa liikkuminen vaatii kuljettajalta paitsi vankkaa koneen käsittelytaitoa myös oma-aloitteisuutta. Kimmo Röpelinen ohjaamossa on elävä todiste tästä.

otettu Mikkelin suunnasta Loimaalla aina nöyränä vastaan. Toimitusjohtaja lähtee edelleen innokkaana koneiden puikkoihin, jos tarve vaatii. Tuntuma todelliseen työhön on tärkeää, kun työmenetelmiä ja konekantaa kehitetään.

“Meillä 600-sarjan Willet muodostavat kaksi kolmasosaa kalustosta. Se on teho-/kokosuhteeltaan sopivin kokoluokka. 600-sarjalaiset ovat varsin tehokkaita, mutta silti vielä tarpeeksi ketteriä. Todella ahtaissa paikoissa meillä käytetään sitten pienempiä Willejä. Wille on meidän mielestämme työkoneiden Mersu”, toteaa kehityspäällikkö Kari Huttunen STH:lta.

Lumen kuormaukseen on käytössä kaksi JCB 416 -pyöräkuormaajaa. Niillä hoidetaan myös kaikkein laajimpien alueiden lumenaurausta. Kesäaikaan pihatyöt hoituvat sauvaohjatuilla- sekä keräävillä ruohonleikkureilla. STH:n asiakkaat ovat 80 prosenttisesti asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä. Kaikki sijaitsevat maksimissaan neljän kilometrin etäisyydellä Mikkelin torilta, joten siirtomatkat ovat kohtuullisia.

“Suurin hoidettava pinta-ala on Mölnlycken tehdasalueen piha. Pienimmät taas ovat postimerkin kokoisia pihoja, joita tyrkätään pari kertaa Willellä lumisateen sattuessa. Kaikki asiakkaat ovat kuitenkin yhtä tärkeitä”, jatkaa Huttunen.

Hoitosopimukset solmitaan yleensä toistaiseksi voimassa oleviksi neljän kuukauden irtisanomisajalla. Kuluva talvi on Mikkelin seudullakin ollut varsin vähäluminen. Aurauslähtöjä oli tammikuun loppuun kertynyt vasta kymmenkunta.

“Joskus lumisina talvina lumilähtöjä saattoi kertyä kolmisenkymmentäkin, mutta viime vuosina määrä on vakiintunut 15-20 tienoille. Vastaavasti hiekoituskertojen määrä on lähes tuplaantunut. Lumihälytykseen meiltä lähtee 17 yksikköä. Kun lunta on tullut yli viisi senttiä, niin kaikille kuljettajille lähtee tekstiviesti yhdellä napin painalluksella. Aikaisimmat aloitukset ovat kahden kolmen aikaan yöllä ja järjestyksen sanelee sopimukseen kirjatut aikarajat. Esimerkiki juuri Mölnlycken tehdasalue on kiireellisimpien joukossa. Tässä tämän työn haastavuus tuleekin parhaiten esille. Kuljettajat herätetään yöllä, päälle 12 tunnin työpäivä ja ehkä seuraavana yönä sama rupeama uudestaan. Eikä tuolla autojen ja rakennusten välissä kurvailla mitenkään huolettomasti tai hälläväliä asenteella. Kyse on erittäin vaativasta työstä, josta harvoin saa sille kuuluvaa arvostusta”, filosofoi Huttunen.

Samaan hengenvetoon mies toteaa, että tosin kiinteistöjen lukumäärään nähden reklamaatiotkin ovat vähissä. Korkea hoitotaso ja annetussa aikataulussa pysyminen vähentävät valituksia. Työ on silloin hoidettu hyvin, kun kylän valppaat koirat eivät perään hauku.

Erikoiskoneet erikoistöihin

Mikkelin ydinkeskusta on lumilähdöissä ykkösenä. 400-sarjalaiset Willet ajavat jalkakäytäviä ja muut koneet raivaavat keskustan kiinteistöjen pihoja. Ne on yleensä hoidettu seitsemään mennessä aamulla ja sen jälkeen koneet hajaantuvat uloimmille alueille. Jos lämpötila on nollan tienoilla ja liukkaus todennäköistä, niin aurauksen yhteydessä levitetään hiekat ainakin mäkikohtiin ja kalteville pinnoille. Kaikkiaan hiekoittimista viskotaan jalkakäytäville ja pihoille noin miljoona kiloa hiekkaa talven aikana. Tosin määrä vaihtelee vallitsevien kelien ja lämpötilojen mukaan. Etäalueilla hiekkaa säilytetään merikonteissa, joihin Willellä mahtuu ajamaan sisään.

STH:n pääkonttorilla, aivan Mikkelin keskustassa osoitteessa Porrassalmenkatu 1, on myös hiekkavarasto. Keväällä hiekkaa kerätään neljän Bucher CityCatin sekä yhden Schmidt Cleango -imulakaisukoneen voimalla.

“Kiinteistöhuollon yksi ongelma onkin kalliiden erikoiskoneiden tarve. Imulakaisukoneita käytetään hiekan imemiseen keväällä ja syksyn lehtien poistamiseen syksyllä. Vuotuinen käyttöaste jää varsin vaatimattomaksi. Wille-taajamakoneiden sesonki osuu 4-5 talvikuukauteen. Kesällä ne ovat satunnaisessa käytössä. Investointeja pitää kuitenkin tehdä runsaasti erilaiseen erikoiskalustoon palvelutason pitämiseksi korkealla tasolla”, pohtii Huttunen.

“Toinen haaste tulevaisuudessa on saada päteviä nuoria alalle. Meilläkin henkilökunnan keski-ikä alkaa olla siinä 45 vuoden tienoilla eli ala ukkoontuu. Joskus työnhakuun tulee nuoria liian ruusuisilla kuvitelmilla alasta. Tämä on raakaa, sekä samalla oma-aloitteisuutta ja huolellista asennetta vaativaa työtä. Koneita pitää meillä osata ajaa laidasta laitaan ja keskellä yötäkin. Oppisopimuksella tosin olemme saaneet nuoriakin alalle”, lopettaa Huttunen.

Todellinen kyky palvella punnitaan Huttusen mukaan silloin, kun lunta sataa yhtä mittaa monta päivää ja jos vielä lämpötilakin on vuorotellen nollan molemmin puolin. Lumenläjitys taloyhtiöiden ahtaille parkkipaikoille on rajoittunutta. Samalla kun auraus ja hiekoitus jatkuvat, pitäisi jo alkaa ajamaan lunta lumenkaatopaikalle. Silloin kalusto ja miehet ovat kovimmillaan.

Mutta ei epäilystäkään, etteikö SHT:n jengi olisi valmiina. Sataapa taivaalta sitten niitä legendaarisia piikkiäkeitä tai vanhoja äm …. naisia.

Lue myös: Wille päivitti yläpäänsä sekä Wille 465 on uusi Wihurin tehonyrkki.

Lue seuraavaksi