Uutiset
Wetteri Power pitää kaluston kunnossa

Wetteri Power Oy vastaa Wetteri-konsernissa muun muassa raskaiden ajoneuvojen sekä maansiirtokoneiden huolto- ja varaosapalvelusta. Seitsemällä paikkakunnalla sijaitsevista toimipisteistä palvellaan asiakkaita Keski- ja Pohjois-Pohjanmaan, Kainuun sekä Lapin alueilla.
Wetteri Power palvelee toimialueellaan laajasti maarakennuskoneiden ja kuorma-autojen käyttäjiä. Konepuolella yhtiö on valtuutettu huoltoliike RealMachineryn edustamille merkeille, joita ovat Doosan, Ammann, Mecalac, Haulotte, Palfinger, Grove, Potain ja Hyster. Kuorma-autopuolella ovat edustettuina Volvo ja Renault Trucks.
”Noin vuosi sitten tehdyssä liiketoimintakaupassa RealMachineryn Pohjois-Suomen jälkimarkkinatoiminnot siirtyivät Wetteri Powerille, mukaan lukien Ruskon toimitilat Oulussa. Koneiden myynti ja vuokraus jatkavat edelleen RealMachineryn toimintana samoissa tiloissa”, kertoo Wetteri Powerin jälkimarkkinapäällikkö Marko Kolppanen.
Kenttähuolto on osa korjaamotoimintaa
Wetteri Powerilla kenttähuoltotoiminta on osa normaalia korjaamotoimintaa. Yhtiöllä on korjaamot Rovaniemellä, Keminmaassa, Kuusamossa, Kajaanissa, Kokkolassa, Kempeleessä sekä Ruskossa ja Poikkimaantiellä Oulussa. Huoltoautoja on käytettävissä kaikkiaan 13, joista yksi Keminmaan ja Rovaniemen sekä kaksi Ruskon autoista liikkuvat nimikkomekaanikon kuljettamina.
”Autot ovat toimipaikkakohtaisesti varusteltuja parhaaksi katsotulla tavalla. Autolla lähtee tarvittaessa työnjohdon sopivaksi katsoma mekaanikko liikenteeseen”, Kolppanen sanoo.

Mahdollisuuksien mukaan korjaamolla
Wetteri Powerilla maarakennuskoneiden huolloista ja korjauksista noin puolet tehdään kenttäolosuhteissa, kuorma-autojen osalta vain pieni osa. Suuri osa kentällä suoritettavista töistä on niin sanottuja hälytystöitä, eli kone on rikkoutunut yllättäen. Kolppasen mukaan tietyissä tilanteissa myös suunniteltuja huoltoja tehdään maarakennuskoneille kentällä, autokalustolle ei oikeastaan koskaan.
”Mahdollisuuksien mukaan pyrimme tekemään työt korjaamolla. Täällä ovat kaikki työkalut ja varaosat heti saatavilla. Myös työturvallisuus ja ympäristöasiat ovat helpompia huolehdittavaksi korjaamolla”, sanoo korjaamovastaava Petri Kärkkäinen Wetteri Powerin Ruskon toimipisteestä. ”Korjaamolla ei olla säiden armoilla ja esimerkiksi nostamiseen on asianmukaiset apuvälineet. Ja kyllä se letkusta karannut hydrauliikkaöljy on helpompi hallin lattialta siivota kuin maastosta.”
”Päätös siitä, missä koneen kunnossapito tapahtuu, tehdään yhdessä asiakkaan kanssa tapauskohtaisesti. Kone saattaa olla liikuntakyvytön, joten se on pakko korjata työmaalla. Toisinaan kone on sellaisessa paikassa, että sitä ei järkevin kustannuksin saa kuljetettua korjaamolla, vaan on yksinkertaisempaa tehdä huolto työmaalla”, Kolppanen kertoo.
Keskustelu kuljettajan kanssa
Tapani Korvala on yksi Wetteri Powerin mekaanikoista, joka tekee käytännössä yksinomaan kenttätyötä. Tukikohtana hänellä on Ruskon toimipiste, josta hän liikkuu Ford Transit -kevytkuorma-autosta varustellulla huoltoautolla.
”14 vuoden kokemuksella se on varusteltu toiveitteni mukaan”, Korvala kertoo. ”Tämä on riittävän pienikokoinen ja ketterä. Iso osa töistä on aivan tässä Oulun kaupungin alueella, jossa isomman auton kanssa tulee hankaluuksia mahtua”, hän sanoo aiempiin kokemuksiinsa viitaten.

Korvala pitää ensiarvoisen tärkeänä, että hän saisi yhteyden koneen kuljettajaan ennen työmaalle lähtöä. Sillä tavoin hän saa parhaan käytettävissä olevan etukäteistiedon koneen oireista.
”Kun saan puhua kuljettajan kanssa, osaan parhaiten arvella, mikä koneessa on vialla, ja varata mukaan oikeat varaosat, tarvikkeet ja mahdolliset erikoistyökalut. Varsinkin niin sanotuilla hälytyskeikoilla tahtoo tulla muuten liikaa yllätyksiä.”
Vaativa kenttämekaanikon työ
Sekä Kolppanen, Kärkkäinen että Korvala ovat yhtä mieltä siitä, että ennen kenttähuoltoon siirtymistä, mekaanikon on syytä hallita työnsä melko hyvin korjaamolla.
”Täytyy olla asennoitunut oikealla tavalla ja haluta tehdä töitä joskus haastavissakin olosuhteissa. On osattava soveltaa ja olla luovakin. Kokemuksella on suuri merkitys, jotta asioiden arvioiminen etukäteen, ennen lähtöä paikan päälle, onnistuu oikein”, sanoo Tapio Korvala. ”Lähtökohta on, että kertakäynnillä saadaan koneet kuntoon. Joskus se vaatii vähän pidemmän päivän.”
Marko Kolppasen mukaan Lappi on vielä oma lukunsa. Pitkien etäisyyksien takia mekaanikko voi olla matkassa useammankin päivän.
”Pohjoisessa olosuhteet voivat olla kovat ja apu kaukana, joten paikallistuntemus on erittäin tärkeää. Pitää melkein tuntea paikallisten kuljetus- ja koneyrittäjien työkalupakin sisältökin, että tietää tarvittaessa kysyä apua oikeasta paikasta”, Marko Kolppanen sanoo lopuksi.
- Lue myös: Puolen Suomen kuorma-autokauppa