Uutiset

Työkoneet

West Express Oy ottaa raksamaat hyötykäyttöön – seulomalla säästöjä

”Hankimme toukokuussa tänä vuonna Allu –seulakauhan ja olemme sen jälkeen pyrkineet hyödyntämään kaiken mahdollisen materiaalin. Kauha on kiinni JCB 412S Agri pyöräkuormaajassa. Sen etu on hyvä siirtonopeus. Työmaamme ovat ympäri pääkaupunkiseutua ja liikennevirrassa työmaalta toiselle siirrymme yhtä nopeasti kuin kuorma-autolla. Kone on jo seuraavalla työmaalla ennen kuin lavetti ehtisi edes ensimmäiselle. Pieniäkin määriä kannattaa käydä seulomassa, kun kustannussäästö on tavallaan kaksinkertainen. Täyttömateriaalia ei tarvitse ostaa, eikä jätemaan kuljetuksesta ja kaatopaikalle jättämisestä tarvitse maksaa”, aloittaa Både.

Työnäytöksessä seulotaan kaikki

Helsingin Konalassa West Express urakoi mm. vanhan kiinteistön perusmaat pois. YIT rakentaa paikalle uuden Motor Center -keskuksen ja mm. Motonet asettuu tontille myöhemmin. Tontilla West Express ja Allu Finland Oy järjestivät yhdessä työnäytöksen.

”Tällaisesta vanhasta rakennuksen pohjasta materiaalit löytyvät maan alta jo osittain valmiiksi ”lajiteltuna”. Mm. sokkelitäytöt on tehty ennenkin soralla ja se on aika puhtaana maan alla. Sora on täysin käyttökelpoista materiaalia seulomisen jälkeen. Kivet ja rakennusjätteet seulotaan pois ja materiaali on hyvää täyttöainesta esimerkiksi putkien päälle”, jatkaa Både.

Jopa asvaltin joukosta seulotaan sora pois ja näin tilavuus pienenee huomattavasti. Työnäytöksessä tosin asvalttikin jauhettin Allun DH –sarjan kauhalla pienemmäksi. Vanhaa asvalttia voidaan sitäkin hyödyntää uuden asvaltin teossa. Uusioasvalttiin voidaan sekoittaa 10-50 prosenttia vanhaa murskattua asvalttia.

”Tällaisella vanhalla rakennuspohjalla päästään joskus lähelle sataa prosenttia vanhojen massojen hyödyntämisessä. Tälle tontille on ajettu massoja seulottavaksi myös muualta. Olen käyttänyt täällä Allun läpi myös tuttujen urakoitsijoiden työmailta tuotuja maa-aineksia. Mieluummin he ajavat sen tähän lyhyellä ajomatkalla ja ilman kaatopaikkamaksuja”, kertoo Både.

”Parhaimmillaan olen seulonut neljä nuppikuormaa tunnin aikana. Seulottu materiaali on niin hienoa ja tiivistä, että kuljetuksissa painosta meinaa tulla ongelma,” lopettaa Både.

West Expressin Allu on tyyppiä Allu DNS 2-17, jonka 25 millimetrin rummut on tarkoitettu hienoseulontaan. DNS –sarjan seulakauhat ovat tarkoitettu kaivukoneisiin 10-28 tonnia tai pyöräkuormaajiin painoluokissa 5-14 tonnia.

Asvalttia näytöksessä murskattiin Allu DH 3-12 kauhalla, jossa X75 rummut. DH ja DHB –sarjan kauhat onkin tehty erittäin raskaisiin seulonta- ja murskaustöihin. Voimansiirrossa on kaksi hydraulimoottoria, kun muissa malleissa niitä on vain yksi. X75 –rummussa on kiinteät teräpalat. Nämä raskaan sarjan Allut on tarkoitettu kaivukoneisiin 18-45 ja pyörä- ja kaivurikuormaajiin painovälillä 8-30 tonnia.

West Express Oy www.westexpress.fi

– perustettu vuonna 1999, kotipaikka Helsinki

– omistaja ja toimitusjohtaja on Kai Både

– toimialana ovat kuljetus-, maanrakennus-, pihanrakennus-, louhinta- ja lumityöt sekä maa-ainesten myynti

– työllistää 15 henkilöä ja liikevaihto on noin kolme miljoonaa euroa

– kalustossa on 20 liikkuvaa yksikköä, kuorma-autoja, erikokoisia kaivukoneita ja pyöräkuormaajia sekä kaksi jyrää

– maa-aineksen kierrätykseen kiinnitetään nyt erikoishuomio ja kaatopaikkajäte pyritään optimoimaan minimiin. Kaikki seulottavissa ja uudelleen käytettävissä oleva materiaali hyödynnetään mahdollisimman tarkkaan omilla työmailla

Videot -lisälehdellä kevyempi versio ja Konepörssin Youtube -kanavalta korkearesoluutioinen video työmaalta.

Lue seuraavaksi