Uutiset

Työkoneet

Wacker Neuson on kompaktikoneiden erikoisosaaja

Münchenissä Saksassa pääkonttoriaan pitävä Wacker Neuson on kasvanut maailmanlaajuiseksi rakennuskoneiden ja laitteiden valmistajaksi. Tuotesorttimentti lähtee pienistä tärysauvoista ja maantiivistimistä kasvaen suurimmillaan aina 15 tonnin kaivukoneeseen saakka. Konepörssi vieraili Suomen maahantuojan Hansa Machinesin asiakasjoukon mukana kompaktikoneita valmistavalla, aivan uudella tehtaalla Itävallassa.

Hörschingin tehdas avattiin viime vuoden lopussa. Kaivukoneita, dumppereita ja liukuohjattuja pienkuormaajia valmistavan Wacker Neuson Linz GmbH tehtaan valmistuminen on jatkumo muutaman vuoden kestäneelle kehitykselle. Kaikki päätehtaat on uusittu mittavilla investoinneilla viiden vuoden sisällä.

Noin 10 000 koneen vuosivauhdilla toimivaan laitokseen on investoitu reilusti. Valmistusohjelmassa ovat pyörä- ja tela-alustaisten kaivukoneiden lisäksi liukuohjatut pienkuormaajat sekä minidumpperit pyörillä tai teloilla.

Vajaassa vuodessa rakennettu kokoonpanotehdas maksoi 65 miljoonaa euroa ja on yrityksen suurin yksikkö.

Wacker Neusonin mukaan kyseessä on Euroopan suurin kompaktikonetehdas. Kapasiteettia on kaikkiaan 15 000 koneen vuosivauhtiin.

Hansa Machinesin toimitusjohtaja Tero Tommila (vas.)  ja vientipäällikkö Andreas Steiner kertovat, että Wacker Neusonin uuteen kaivukoneiden ET-sarjaan kuuluu tällä hetkellä kolme konemallia. Tulevaisuudessa koko sarja uusiutuu tähän muottiin.

Wacker Neuson keskittyy tulevaisuudessakin Steinerin mukaan vain pieniin maarakennuskoneisiin. 15,5 tonnia on nyt kaivukoneissa yläraja ja mitään lähiaikojen suunnitelmia ei ole siitä ylöspäin mennä, Kumitelat ja tyvitaitto ovat tulevaisuudessakin Wacker Neusonin kaivukoneiden tunnusomaiset piirteet.

Janne Hyvärinen (JH-Toimi Ay, Mikkeli) käyttää Neuson 9503-kaivukonettaan varsin monipuolisesti erilaisissa taajamien töissä kuten kaukolämpötyömaalla ja viherrakennuksessa. Konetta ajaa pääasiassa Hannu Roponen. Koneen siirtonopeus ja vakaus ajossa saa miehiltä kiitosta. Uusin työlaite on Sweepex-harja, jolla saa esimerkiksi sepelit nurmikolta pois jälkiä jättämättä.

”Maantiellä kone käyttäytyy täydellä siirtonopeudella siististi. Kun puomin vetää ihan nippuun, ei pahaa nyökkimistä tapahdu ja hallittavuus neljässäkympissä on hyvä”, kertoo Janne tehtaalla Itävallassa.

Useisiin kaivukonemalleihin saa lisävarusteena ylävaunun kallistusjärjestelmän, joka on kastettu nimellä VDS (Vertical Digging System). Hydrauliikan avulla kuljettaja voi tasata koneen ylävaunun aina 15 prosentin poikkeumaan saakka. Kaltevassa rinteessä saadaan kaivettua pystysuoraa kaivantoa ilman ylimääräistä maa-aineksen siirtoa.

VDS on saatavilla seitsemään eri kokoluokkaan ja jo 70 prosenttia noiden kokoluokkien koneista myydään VDS:llä varustettuna.

Urakoitsija Petri Mälkiä (vas.), Markku Hakamäki (Eltel Networks Oy)  sekä Eino Ylitalo (Bobmatic Oy) kaikki omistavat pyöräalustaisen Neusonin. Ylitalon 6503 malli toimii alitusryhmän apuna ja on ulkomitoiltaan juuri sopiva. Se kun sopii samaan nuppikuormaan alituslaitteiden ja kompressorin kanssa.

https://www.youtube.com/watch?v=K14J6Yxp2Ww

Kevään Bauma-näyttelyssä on Wacker Neusoniltakin odotettavissa uutuuksia. Muistin virkistämiseksi video vuoden 2010 Baumasta.

Lue koko juttu Konepörssistä 1/2013 tai Lehtiluukusta.

Lue seuraavaksi