Uutiset

Työkoneet

Wacker Neuson EW100-2 – täysvarusteltuna tehtaalta

Mika Saarenpää on nuori yrittäjä, joka hankki juuri äskettäin ensimmäisen oman koneensa. Ennen sitä mies toimi pitkään jo omaan lukuunsa vuokrakoneilla ja tuntilaskutuksella. Osakeyhtiö Maanrakennus Kone Mika Oy on perustettu vuonna 2021. Kokemus konehommista on kuitenkin paljon yrittäjäuraa pidempi. Asfalttihommat alkoivat 12 vuotta sitten JCB 2CX -kaivurikuormaajan ohjaamossa. Asfalttipojat Oy on miehen päätyöllistäjä nyt. Näihin töihin mies hankki pyöräalustaisen Wacker Neuson EW100-2 -kaivukoneen (11,5 t/100 kW).

Keminmaalta kotoisin oleva, sittemmin Hyvinkäälle asettunut Mika oli jo ennen asfalttihommiin ryhtymistä ajanut eri koneita ja tehnyt myös perämiehen töitä. Ensimmäinen pesti maarakennusyritykseen osui vuoteen 2006.

”Lapsena jo koneet tulivat tutuiksi enon maatilalla”, aloittaa konekärpäsen puremalle pahasti jo vaahtosammuttimen kokoisena altistunut Saarenpää.

”Olen tehnyt ennen tätä hankintaa näitä asfaltointien pohjatöitä kumitela-alustaisilla kaivukoneilla. Koko ajan ajatus oli, että pyöräalustainen soveltuu näihin töihin paljon paremmin. Nyt kun sain hankittua ominaisuuksiltaan ja varustelultaan juuri sellaisen koneen kuin halusin, niin päädyin omaan. Asfalttipoikien kanssa tein kahden vuoden sopimuksen, joten näin investointi tuli järkeväksi”, jatkaa Saarenpää.

Taittopuomillinen, hieman yli 11 000 kilogrammaa painava pyöräalustainen Wacker Neuson EW100-2 on Maanrakennus Kone Mika Oy:n valinta asfaltointien pohjatöihin. 40 kilometrin siirtonopeuden omaava kone ja siihen kytketty peräkärry vaihtavat pääkaupunkiseudulla työkohdetta usein monta kertaa päivässä.

Tyypillisesti asfalttityömaiden pohjia Mikan käsissä syntyy pääkaupunkiseudulla. Siirtomatkat kohteesta toiseen ovat kohtuullisia.

”Toinen vaihtoehto hankinnalle olisi ollut kumitelainen kaivukone ja vaihtolava-auto. Ylläpito- ja huoltokulut jäävät nyt pienemmäksi ja ainakin alle viiden kilometrin siirrot hoituvat nopeammin tällä 40 kilometriä tunnissa kulkevalla Wackerilla. Lyhimmät siirtomatkat voivat olla vain muutamia satoja metrejä ja tosi harvoin ne ovat kovin pitkiä.”

Työmaan valmistuttua työkalut kuten asfalttileikkuri, täry sekä kauhat nostetaan peräkärryyn ja seuraavaan kohteeseen startataan viipymättä.

Tilavassa ohjaamossa viihtyvä Mika Saarenpää on 34-vuotias ja touhunnut koneiden kanssa pikkunassikasta saakka. Koneen Mikalle myynyt Tuomas Järvinen kertoo, että kompaktit pyöräalustaiset kaivukoneet nostavat suosiotaan koko ajan.

”Jos näistä töistä aikaa jää niin teen satunnaisesti myös talonpohjia ja pihahommiakin. Tälläkin hetkellä työn alla on Hyvinkäällä yksi pohjaprojekti.”

Työmaavierailu osuu Vantaalle, missä on tehtävänä pieni kadun paikkaus. Kaivantoon on upotettu kaapeli läheistä pizzakioskia varten. Mika leikkaa ensin asfalttileikkurilla reunat suoriksi, kuormaa vanhan asfaltin pois ja apumies tekee lopuksi tärylätkällä tiivistyksen. Asfalttipoikien ryhmä seuraa myöhemmin perässä ja suorittaa asfaltoinnin. Päivän aikana näitä pieniä kohteita on useita.

”Tällainen pieni paikkaus on tyypillinen työ. Teemme toki myös esimerkiksi yksityisten ihmisten pihoja ja parkkipaikkoja sekä myös teollisuuslaitosten vastaavia. Teen kuorinnat, täytöt ym. kaivukoneella. Isompia alueita pohjatessa ajan myös tiehöylää ja tarpeen vaatiessa vaikka asfaltinlevitintä”, jatkaa Saarenpää.

Tehtaalta koko varustelu

Mikan uuteen taittopuomilliseen Wacker Neuson EW100-2 -kaivukoneeseen oli jutun teon hetkellä kertynyt kolmessa viikossa 130 tuntia. Kokemusta takavuosilta on myös vanhemmasta mallista. Mikä siis on hänen mielestään eniten muuttunut?

”Suurin totuttelun aihe on varmasti ollut sähköinen esiohjaus. Se on erilainen kuin hydraulinen, mutta harjoittelun jälkeen olen jo tehnyt sinunkaupat sen kanssa. Kaikki hallinnat on keskitetty kaivuvipujen rulliin ja painonappeihin. Työskennellessä ei käsiä tarvitse joystickeiltä irrottaa. Kaikki toiminnot tukijalkojen sekä puskulevyn hallinnasta pyöräohjaukseen ja manuaalisesta akselilukosta lisähydrauliikkaan on alistettu vipuihin”, toteaa Saarenpää.

Etuakselin lukolle on valittavana toki myös automaattitoiminto, joka lukitsee akselin pysähdyttäessä ja vapauttaa aina ajoon lähdettäessä.

”Myös näkyvyys esimerkiksi pyörille on parantunut. Kate oikealla on nyt lyhyempi, jonka ansiosta myös oikealle puolelle alas näkee hyvin. Myös ylöspäin on avaruutta entistä enemmän.”

Koneen tehdasvarusteluun kuuluu muun muassa Steelwristin suunnittelemat kaivuvivut, joihin voidaan alistaa kaikki työskentelyssä tarvittavat toiminnot. Hallinta on sähköisesti esiohjattu.

Kattoikkuna onkin 2,5 kertaa isompi kuin aiemmin. Mikalla on pituutta lähes kaksi metriä ja hän kehuu silti ohjaamoa avaraksi. Koneen vakaus saa myös kiitosta. Ilman tuentaakin tietyt työtehtävät onnistuvat.

”Olen mitannut myös polttoaineen kulutuksen ja keskimäärin näissä töissä menee sellaiset 6–7 litraa dieseliä tunnissa. Koska vedän peräkärryä liikenteessä, käytän dieselpolttoainetta.”

EW100-2 onkin varustettu sekä automaattisella tyhjäkäynnille pudotustoiminnolla että Auto Stop -ominaisuudella, jotka yhdessä säästävät polttoainetta. Koneen korkeaan varustelutasoon kuuluvat muun muassa kallistuva kauhanpyörittäjä (Steelwrist), automaattirasvari ylävaunussa ja Webasto kauko-ohjauksella. Steelwristin ”yläpäässä” on pikalukitus, jolloin se on helppo pudottaa pois esimerkiksi iskuvasaraa käytettäessä.

10 tuuman kokoinen kosketusnäyttö kertoo muun muassa koneen parametrit.

”Me saamme koneet erittäin kattavasti varusteltuna jo tehtaalta. Wacker Neuson tekee yhteistyötä Steelwristin kanssa, joten pyörittäjä ja kattavilla hallinnoilla varustetut kahvat ovat valmiina. Kattavat hydrauliikat niin kaivupuomin päässä kuin peräkärryä varten ovat nekin tehdasvarustelussa. Kyseessä onkin niin sanottu Nordic-versio, jota olemme kehittäneet tehtaalle yhdessä ruotsalaisten ja norjalaisten kanssa. Ainoastaan alavaunun keskitetty rasvauspiste on tehty täällä Suomessa. Ja Mikan koneeseensa haluama keraaminen nanopinnoite on myös kotimaista käsialaa”, kertoo Tuomas Järvinen Edeco Tools Oy:stä.

Kun kaikki tarpeellinen varustellaan tehtaalla osaksi konetta, on se asiakkaan ehdoton etu. Esimerkiksi takuun alaisissa korjauksissa Wacker ja Edeco Tools vastaavat kaikesta, niin peruskoneesta kuin siihen asennettavista kilkkeistä.

Perkins potkii

Tuoreen EW100-2-mallin peltien alla sykkii koneen perässä poikittain oleva neljäsylinterinen ja 100 kilowatin tehoinen, 3,6 litran Perkins-dieselmoottori, jonka pakokaasut Stage V -tasoon kurittavat DOC, DPF ja SCR. Valmistajan mukaan uudistetun ilmankierron avulla konepeiton alla lämpötila pysyy alhaisena, mikä pidentää kaikkien komponenttien ikää.

Polttoainesäiliö sijaitsee alavaunussa, joten tankkaus onnistuu maantasossa. AdBlue-täyttöaukko on sivukatteen alla. Ohjaamo on, kuten Mikakin jo aiemmin totesi, entistä tilavampi. Leveyttä onkin tullut lisää 70, korkeutta 28 ja pituutta 172 millimetriä. Istuin on Grammer varustettuna ilmajousituksella ja lämmityksellä.

Perkins antaa 100 kilowattia tehoa. Konepeitto avautuu koko leveydeltä.

Kosketusnäyttö on 10 tuuman kokoinen ja pitää sisällään myös takakameran näyttämän kuvan. Myös hallinnan kääntörulla oikeanpuoleisesta paneelista löytyy. Katkaisimet on värikoodattu käyttötarkoituksensa perusteella. Esimerkiksi punainen liittyy turvallisuuteen ja vihreä hydrauliikkaan.

Minivivulla oikealla hoituvat tuennat, puskulevy/tukijalat, erikseen tai yhtaikaa. Myös peräkärryn kippausta hallitaan samalla vivulla. Järjestelmään voidaan tehdä esiasetuksia yhteensä viidelle eri kuljettajalle. Ja kuten jo todettiin; Steelwristin kehittämiin kaivuvipuihin voidaan alistaa kaikki työskentelyssä tarvittavat toiminnat. Rullia ja painonappeja riittää silti reserviksi asti.

”EW100 on osoittautunut varsin halutuksi koneeksi. Tätä uutta malliakin on toimitettu asiakkaille jo toistakymmentä ja lisäkauppoja on vireillä”, päättää Järvinen.





Lue seuraavaksi