Uutiset

Työkoneet

Pääkirjoitus: Vuokramarkkinat kasvussa

Juha Kuusjärvi

Toimituspäällikkö, työkoneala
Konepörssi

Rakennuskonealalla on muutoksen tuulia nähtävissä koneiden omistamisen suhteen. Yleensä koneet omistetaan itse, mutta vuokraaminen yleistyy vauhdilla. Rakentamisen markkinainformaatiota tuottava Forecon Oy on tehnyt ennusteen alan vuokraustoiminnasta. Se ennustaa rakennuskoneiden ja -kaluston vuokraustoiminnan volyymin kasvavan tänä vuonna prosentin ja ensi vuonna kaksi prosenttia.

Infrarakentamisen konevuokraus on vielä sinällään aika pientä, mutta markkinaosuuden kasvun myötä sen ennustetaan kasvavan. Ensi vuodeksi on näkyvissä toimitilarakentamisessa erityisesti teollisuusrakentamisessa kasvua, samalla kun liike- ja varastorakentamisen tahti näyttää pysyvän aiempaan nähden vilkkaana.

Koneyrittäjälle vuokraaminen antaa mahdollisuuden optimoida kalustonsa aina kunkin työkohteen mukaan ja kulut ovat hyvin ennakoitavissa. Erilaisia vuokrauspalveluiden tarjoajia on ympäri Suomen, jolloin työtilaisuuksien hankkiminen kauempaakin tulee taloudellisesti järkevämmäksi. Monet kone- ja työlaitekauppiaat ovat ottaneet vuokraustoiminnan enemmän tai vähemmän yhdeksi osaksi toimintaansa. Muualla Euroopassa vuokraaminen eri muodoissaan on ollut jo pitkään huomattavasti yleisempää kuin meillä, joten voisi kuvitella Suomen seuraavan esimerkkiä varsin nopealla aikataululla.

Ongelmana vuokrauspalveluissa on, että vuokraajan ja vuokralle antajan ei ole helppoa löytää toisiaan. Tähän ongelmaan on tulossa ratkaisu, kun alkuvuodesta lanseeraamme uuden niin verkossa toimivan kuin printtinä julkaistavan palvelun Vuokrata.fi.

Lue seuraavaksi