Uutiset

Työkoneet

Volvon paluu tulevaisuuteen

Volvo Construction Equipment raotti tulevaisuuden projektejaan esittelemällä avainasiakkailleen ja koko maailman lehdistölle innovaatioitaan, jotka tosin vielä ovat prototyyppi asteella. Globaalit valmistajat haluavat harvoin esitellä ”keskeneräisiä” tuotteitaan, mutta Volvo linjasi strategiansa nyt toiseen suuntaan. Projekteissa on mukana eri yliopistoja ja tutkimuslaitoksia, joten julkisuuden saaminen kallille kehitystyölle on varmasti kaikkien osapuolten kannalta järkevää.

Volvokin laittaa nykyään suuria rahasummia muun muassa miehittämättömien maarakennuskoneiden kehitystyöhön.

Hiilidioksidipäästöjen vapautuminen ilmakehään ja siitä johtuva valtamerien lämpeneminen kiihdyttää kasvihuoneilmiötä. Yhä pahenevat luonnonkatastrofit kuten hirmumyrskyt ja rankkasateet johtuvat juuri tästä ihmisen käynnistämästä teollisesta vallankumouksesta, joka raiskaa maapalloa surutta.

Näin kaukaa ja kuitenkin niin läheltä haettiin pohjaa tuleville voimansiirto- ja energiaratkaisuille. Nollapäästöt ovat yksi Volvon asettamista tulevaisuuden tavoitteista ja siihen  pääsemiseksi laitetaan vuosittain valtavat määrät rahaa tuotekehitykseen. Ihminen on vienyt maapallon tähän pisteeseen ja Volvon mukaan ihmisten on teoillaan palautettava luonnon tasapaino. Kukaan muu ei sitä tee kuin jokainen ihminen, yritys ja organisaatio.

Kaikki nyt esitellyt protokoneet tähtäävät siis puhtaampaan ilmaan ja pienempään hiilijalanjälkeen sekä uudistuvan energian käyttöön. Automatisoinnin avulla turvallisuus lisääntyy. Yhtään oheisessa videossa näkyvää konetta ei tosin saada vielä lähiaikoina markkinoille, sillä ne eivät ole valmiita esimerkiksi turvallisuusnäkökohtien osalta. Koneet eivät esimerkiksi vielä kommunikoi keskenään, vaikka reagoivat ympäristöönsä jo kiitettävästi.

Varmaa kuitenkin on, että tämä on oikeanlainen ja vääjäämätön tulevaisuus. Sähkökäyttöiset automatisoidut koneet ovat jossain vaiheessa täysin käyttökelpoisia. Volvokin haluaa muuttaa maailmaa sellaiseksi, jonka voi huoletta jättää lapsillemme ja lapsenlapsillemme.

Volvon tulevaisuuden visioista myöhemmin lisää. Artikkeli tulossa Konepörssiin myöhemmin.

Lue seuraavaksi