Uutiset
Volvoja legoista
Maarakennuskoneiden tulevaisuus on teemana Lontoon kuljetusmuseossa (London Transport Museum) parhaillaan pidettävässä näyttelyssä (10.-16.5.). Volvo Construction Equipment (Volvo CE) kutsui tiettyjä ihmisiä ympäri maailmaa rakentamaan oman näkemyksensä asiasta. Volvo ja Lego® Technic yhdistivät voimansa ja nyt tulokset ovat nähtävillä. Alunperin kisaajia oli runsaasti, mutta tuomaristo rajasi loppukilpailuun 10 hienoa rakennelmaa. Säännöissä sanottiin, että ainakin 50 prosenttia osista on oltava Lego® Technic -palikoita.
Ja lopputuloksissa esitellään laajasti nykytekniikoiden ja tulevien yhdistelmiä. Miehittämättömät ajoneuvot, dronet, 3D-tulostus ja aurinkopaneelit. Näitä kaikkia on hyödynnetty hämmästyttävissä ja rajoittamatonta mielikuvitusta sisältävissä lopputuloksissa.
”Olemme aivan haltioissamme siitä, kuinka ennakkoluulottomasti ihmiset toimivat näitä taideteoksia rakentaessaan. Valitsimme parhaan finalistien joukosta. Voittaja osoittaa, että tulevaisuuden maansiirtokoneita voidaan rakentaa ilman perinteisiä rajoituksia. Muutamat luomukset ovat kuin suoraan tieteiselokuvista. Olemme nyt tilanteessa, jossa tämäntyyppisten koneiden esiintyminen oikeilla työmailla ei ole kaukana. Nämä toimikoon myös innovaation lähteinä tuleville suunnittelijoille ja insinööreille”, sanoo Volvo CE:n brändi- ja yhteistyöasioiden parissa työskentelevä johtaja Arvid Rinaldo.
Pääpalkinnon voitti romanialainen arkkitehtinä työskentelevä, 27-vuotias Vida András. Ympäristökysymykset ovat olleet miehen johtotähtenä Volvo Rottweileriksi ristittyä keksintöä suunniteltaessa. Miehittämättömässä koneessa on muun muassa paineilmalla toimiva pora, puskulevy ja 3D-printteri.
”Halusin todella tutkia tulevaisuuden teknologioita. Yksi suurimmista trendeistä rakennusalallakin on nyt 3D-printtaus. Halusin siksi sisällyttää tällaisen tulostimen omaan kilpailukoneeseenkin. Minulla on 20 vuoden kokemus Lego-palikoilla leikkimisestä. Olen saattanut istua paikallani tuntikausia rakentamassa jotain uutta”, kertoo András.
Tuomaristossa istui edustajia sekä Legolta että Volvolta.
”Lopputuloksen piti olla rento, mutta samalla omaperäinen. Myös Lego-palikoiden hyödyntämistä tutkittiin tarkkaan”, kertoo yksi tuomariston jäsenistä.
Loppukilpailuun osallistuneiden ikähaarukka oli 14-47 vuotta ja he tulivat maailman joka kolkasta Englannista Unkariin ja Pohjois-Amerikasta Etelä-Amerikkaan.
”Olen varma, että näyttelyssä kävijät nauttivat näistä mielikuvituksellisista Lego-luomuksista. Lapsuuden innostuneisuus on näiden avulla helppo kääntää tulevaisuuden insinööritaidoksi. Nämä ilman kuljettajaa liikkuvat koneet inspiroivat monia nuoria ihmisiä”, tiivistää Lontoon kuljetusmuseon johtaja Sam Mullins.