Uutiset

Työkoneet

Volvoilla vettä kaivokselle

Kanadalainen Double K Excavating rakentaa parhaillaan K+S Potash Canada –kaivosyhtiölle vesihuoltoa pumppaamoineen ja 20 kilometrin putkilinjoineen . Päämajaansa Saksassa pitävä K+S Group rakentaa uutta kaliumia tuottavaa kaivosta Saskatchewaniin, Bethunen ja Findlaterin väliin. Se on tarkoitus avata vuonna 2016. Työ alkoi viime kesänä pintamaiden siirrolla, jolloin kuvatkin on otettu.

Kaliumia käytetään pääasiassa lannoiteteollisuuden tarpeisiin. Viime vuonna maailman kaivokset tuottivat 40 miljoonaa tonnia kaliumia ja iso osa siitä tulee Kanadan Saskatchewanista.

Kaivos tarvitsee vettä runsaasti maanalaiseen kaivamiseen ja se johdetaan siis 20 kilometrin päästä, Buffalo Boudista. Länsi-Kanadan suurimpia infrarakentajia oleva Double K Excavating vastaa koko vesihuollon rakentamisesta. Pumppaamolta vedetään kaivosalueelle 810 millimetrin halkaisijan omaava vesijohtoputki ja se tulee valmistuttuaan läpäisemään 168 miljoonaa litraa vettä päivässä.

Double K Excavating on Kochin perheen vuonna 1979 perustama yhtiö. Päämaja on Saskatchewanin Tuxfordissa. Yrityksen kalustossa on runsaasti Volvoja. Tela- ja pyöräalustaisia kaivukoneita, pyöräkuormaajia, liukuohjattuja pienkuormaajia, dumppereita ja tiehöyliä.

Buffalo Poundin alueelta otetaan juomavettä useisiin kaupunkeihin ja kyliin, joten kaivamisessa pohjavesialueella pitää olla erittäin varovainen. Maksimissaan vaadittava kaivusyvyys on noin 4,5 metriä ja kaksi Volvoa; EC460C ja EC360C suorittavat kaivutyöt.

”Olemme kokeilleet useita suuria merkkejä vuosien mittaan, mutta päätyneet lopulta Volvoon. Täällä päin maailmaa olosuhteet ovat kovat eikä kompromisseja voi tehdä mitä tulee moottorien ja voimansiirtojen toimivuuteen ja luotettavuuteen”, kertoo toimitusjohtaja Emerson Koch.

”Ensimmäinen Volvo oli EC290 B, josta merkkiuskollisuus alkoi. Se oli itseasiassa ensimmäisiä koneita, joita ajoin. Se oli niin tärkeä, että olen jopa tatuoinut koneen kuvan käsivarteeni”, nauraa nuoremman polven yrittäjä              Cole Koch.

Tänäkin vuonna Double K Excavating tulee siirtämään yhteensä yli puoli miljoonaa kuutiometriä maata Volvoillaan.

Uuden kaivoksen rakennuttaja K+S Group on yksi kaliumin ja suolan suurimmista tuottajista maailmassa. Viime vuonna se tuotti ähes kolme miljoonaa tonnia kaliumia. Kalium Kanadan maaperässä on peräisin niiltä ajoilta, kun meri vielä peitti mantereen. Suolakerrokset kaivoksiin ovat syntyneet auringon lämmön haihduttamasta merivedestä.

Lue seuraavaksi