Uutiset

Työkoneet

Volvo L50F on kauan odotettu pyöräkuormain

Muutoksia on tehty useita. Näkyvin on tietenkin luopuminen kulmikkaasta muotoilusta. Uudet F –sarjan koneet ovat muodoiltaan varsin paljon pyöreämpiä ja pehmeämpiä. Entinen suoralinjainen konepeitto on nyt loivasti alaspäin viettävä. Myös ohjaamo edustaa huomattavasti linjakkaampaa muotoilua.

Kun E –malli painoi 1,5 kuutiometrin sorakauhalla 8800 kiloa, on uutukaisen työpaino kasvanut seitsemisen prosenttia 9430 kiloon. Kauhan tilavuus on samalla kasvanut sata litraa. Taakse poikittain sijoitetussa Volvo D5 Tier 3 –moottorissa on nyt tehoa 16 prosenttia enemmän eli 87 kilowattia. Myös momentti on kasvanut jopa neljänneksellä. Moottorin sylinteritilavuus on 4,8 litraa ja on välijäähdytetty. Taka-akselin taakse sijoittuva moottori palvelee myös vastapainona kuormaimelle.

Myös hydraulitehoa on tullut lisää ja valmistaja kertoo kaatokuormien olevan nyt suorana 6510 ja ohjaus linkussa 5750 kiloa. Hydrauliikkajärjestelmässä työ- ja ohjaushydrauliikat on erotettu toisistaan ja kauhan murtovoima on 69 kilonewtonia (+20 %). Ryömintäpoljin on sekin vakiovaruste. Voimansiirto on hydrostaattinen ja myös ajonopeus on kasvatettu E-mallin 35:stä kilometristä F-mallin 42:een kilometriin tunnissa (High Speer –versio). High Speed –voimansiirrossa on kolme nopeusaluetta.

Ja vielä ulottuvaisuuttakin on kasvatettu. Kauhan tyhjennyskorkeus on nyt 2845, kun se aiemmin oli 2770 millimetriä. Molemmilla akseleilla on 100 prosenttiset tasauspyörästön lukot. Hydraulisia jäähdyttimen siipiä voidaan nyt käyttää molempiin suuntiin ja ne pyörivät vain tarvittaessa ja portaattomasti säätyvällä nopeudella. Suomessa myytävät L50F –pyöräkuormaimet tuodaan Suomeen valmiiksi runsaalla varustuksella. Voimansiirto on aina 42 tuntikilometrin High Speed versio. Laturi on 80 amppeerin ja sekä edessä että takana on Xenon -työvalot. Myös aisaston jousitus on Suomessa vakiovaruste.

Ohjaamo on valoisa

Ohjaamo on valoisa ja avara. Volvo care cab tarjoaa kuljettajalle mukavan työympäristön. Ovissa on runsaasti ikkunapinta-alaa ja ohjaamon kapeat pilarit edesauttavat nekin kuljettajan havainnointia. Ohjauspyörän takana on LCD -näyttö, jossa sijaitsevat mm. selkeät nopeusnäyttö, polttoaine- ja moottorin sekä hydrauliikan lämpömittarit.

Valikoitten kautta pääsee selaamaan myös mm. huoltoihin liittyviä asioita. Ohjaamon melutaso on alhainen, valmistajan mukaan noin 68 desibeliä. Tärinää ja värinää vähennetään ohjaamon kumityynykiinnityksin. Täysautomaattinen ilmastointilaite on vakiovarusteena. Ilmasuuttimia on runsaasti, mikä on hyvä asia pohjolan talvea ajatellen.

Kuormaimen hallintaan saa monivipuohjauksen tai joystickin, jonka painonapeilla ja peukalopyörillä hallitaan mm. eteen/taakse ajoa, tasauspyörästöä ja nopeusalueen valintaa.Valokatkaisimia ym. on sijoitettu uusista kaivukonemalleistakin tuttuun tapaan ohjaamon oikeanpuoleiseen pilariin.

Huoltokohteet tulevat reilusti aukeavan konepeiton alta hyvin käsille. Poikittain sijoitettu moottori auttaa mm. öljytikulle ja hydraulipumpulle pääsemistä. Myös ilmansuodatin on helposti otettavissa esiin. Huoltovälit ovat moottoriöljylle ja suodattimelle 500 sekä hydrauliöljylle ja suodattimelle 1500 tuntia. Volvossa on 160 litran polttoainesäiliö.

L&T hoitaa kolmella koneella Vuosaaren satamassa 38 hehtaarin piha-alueita ja parkkipaikkoja mm. lumesta puhtaaksi. Ensimmäinen Suomeen tullut Volvo L50F on varustettuna lumihommiin ja puikoissa on keravalainen Asko Väisänen.

”Kone on meillä vuokralla ja itse asiassa se on Volvon esittelykone, joka vaihtuu pian toiseen vastaavanlaiseen pyöräkuormaimeen. Seuraavassa koneessa tulee olemaan kuormaimen joystick –ohjaus sekä runko-ohjaksen hallintaan minivipu vasemmalla. Aurana on utajärveläisen RP –Koneet Oy:n valmistama 2600 millimetrin levyinen kaappariaura. Hydraulisesti levenevien siivekkeitten avulla auran edessä saa kulkemaan 10 kuutiometriä lunta kerralla. Kokonaistyöleveys on 4400 millimetriä”, kertoo Väisänen.

Katso video Youtubesta.

Lue seuraavaksi