Uutiset

Kuljetuskalusto

Volvo FH testivoittajaksi vertailussa

Saksalainen kuljetusliike Fehrenkötter oli mukana Trans Aktuell -lehden organisoimassa kestotestissä. Testi, jota valvoi asiantuntijajärjestö Dekra, kesti 2,5 vuotta ja ajomäärää kertyi kullekin seitsemälle automerkille 320 000 kilometriä. Keski-Euroopan teillä suoritettuun testiin osallistuivat Daf, Iveco, Man, Mercedes-Benz, Renault, Scania ja Volvo. Kaikki osallistuneet autot oli varusteltu yhdistelmän vetäjiksi. Testin kokonaisvoittajaksi osoittautui Volvo, jonka saamat vertailuarvot olivat kilpailijoihin verrattuna parhaat. Volvo saikin vertailutestin perusteella myytyä vertailuun osallistuneelle kuljetusliikkeelle nipun uusia autoja – testitulos oli niin vakuuttava. Näin kerrotaan Volvon tiedotteessa.

Ajallisesti ja myös matkaltaan tavanomaista pidemmällä testillä päästiin minimoimaan yksittäiset häiriötekijät, koska autot olivat kuljetusliikkeen normaalissa ajotehtävissä. Autoja vertailtiin hankintahinnassa, kokonaiskulutuksessa, huolto- ja korjauskustannuksissa, seisokkipäivien lukumäärässä ja jälleenmyyntiarvossa. Myös kuljettajien antama palaute otettiin vertailussa huomioon. Kuljetusliikettä kiinnosti erityisesti testin aikana kertyneet ajoneuvokohtaiset kokonaiskustannukset.

Varustelut vertailukelpoisia

Fehrenkötterin Volvo palkinnonjakotilaisuudessa

Autojen varusteet ja teholuokat olivat vertailukelpoisia, yhdistelmien tyhjät massat olivat perävaunuineen muutaman sadan kilon sisällä. Moottorit olivat eurooppalaisiin yhdistelmiin sopivaa kokoa eli 12-litran iskutilavuuden molemmin puolin ja tehot asettuivat valmistajien ilmoituksen mukaan 450 hevosvoiman tuntumaan.  Autojen hankintahinnassa oli sen sijaan jo jonkin verran eroja, halvimman ja kalleimman ero oli yli 20 000 euron luokkaa. Yhdistelmien kulutuslukemissa oli yllättävää hajontaa, pieniruokaisimman ja janoisimman ero oli lähes neljä litraa jokaista ajettua sataa kilometriä kohti eli vertailun kokonaismatkalla kertyi reilusti yli 11 500 litran kulutusero ja euroissa laskettuna tätäkin suurempi. Pakokaasujen päästömääräyksien vuoksi käytettävän adblue-lisäaineen kulutuserot olivat suhteessa suuria, mutta niiden merkitys kustannustasolla oli pientä.

Eroja syntyi ja liikennöitsijä veti johtopäätöksiä

Autojen merkkikohtaiset erot huolto- ja korjauskustannuksissa olivat maltilliset, eroja tuli jonkin verran seisokkipäivistä, joita jollain merkillä oli muutamia, toisella taas kyse oli vain muutamista tunneista vuositasolla. Merkittävän pitkän testin selväksi voittajaksi osoittautui Volvo, jonka kokonaiskustannukset 2,5 vuoden ajanjaksolla ja yli 300 000 kilometrin suoritteella olivat vertailukelpoisesti jopa neljänneksen pienemmät kuin testituloksen heikoimmalla. Testituloksen perusteella kuljetusliike Fehrenkötter tilasi Volvolta viisi uutta vetäjää, jonka lisäksi automerkki palkittiin Saksassa IAA:n messuilla testivoittajana.

”Me Volvo Trucksilla iloitsemme erittäin paljon tästä palkinnosta, mutta se kuuluu myös Fehrenkötterin Jürgen Schwarzerille. Kuljettajana hän osoitti, mitä ensiluokkaisesta teknologiasta voi taidokkaalla käsittelyllä saada irti”, sanoo Volvo Trucks Central Europen johtaja Christian Coolsaet.

Fehrenkötter-testin suomenkielinen versio löytyy osoitteesta www.volvotrucks.fi

Testitulokset koottuna löytyy tästä.

Lue seuraavaksi