Uutiset

Työkoneet

Volvo Days 2013

Volvo Construction Equipment  järjestää Eskilstunassa joka toinen vuosi asiakkailleen mahdollisuuden tutustua kerralla maarakennuskalustoonsa. Tänä vuonna tapahtuma alkoi maailman ammattilehdistölle suunnatuilla ”Innovaatiopäivillä” 27. päivänä elokuuta.

Karnevaalit jatkuvat kolme viikkoa ja Volvon koulutuskeskuksessa tulee vierailemaan kaikkiaan yli 5000 ihmistä, mikä tarkoittaa yli kahtasataa vierailijaa joka päivä. Kaikkiaan näitä Volvopäiviä on vietetty jo 55 vuoden ajan.

Koneshow on yksi iso ja näyttävä osa näitä Volvopäiviä. Tänä vuonna ammattilehdistö sai nähdä konekavalkadin ensimmäistä kertaa. Hyvin oli harjoiteltu, sillä kenraali sujui liukkaasti ja estradille marssitettiin varsin kattava kirjo erilaisia Volvon valmistamia maarakennuskoneita.

Volvo valotti lehdistölle tulevaisuuden visioitaan sekä mm. Stage IV-vaiheen moottoriteknologiaansa. Moottoriperheeseen kuuluvat mallit D4 (nelisylinterinen), D6, D8, D11, D13 ja D16. Teholuokat Stage IV-vaiheessa tulevat olemaan 80-350 kilowatin välillä ja sylinteritilavuudet haitarilla 4,1-16,1 litraa.

Typen oksidit vähennetään IIIB-vaiheesta nelostasolle siirryttäessä 80 prosenttia eli tasosta 2,0 g/kWh tasoon 0,4 g/kWh. Se tarkoittaa Volvon kohdalla sitä, että  maarakennuskoneissa käytettäviin moottoreihinkin tulee partikkelisuodattimien lisäksi myös SCR ja Volvon kuorma-autoista jo tuttu AdBlue.

Volvo Construction Equipment Finland Oy:n toimitusjohtaja Hannu Hietikko esitteli Eskilstunassa  Stage IV-moottoria ja sen pakokaasujen jälkikäsittely-yksikköä.

Volvo on globaali valmistaja ja sillä on tehtaita eri mantereilla. Vaatimukset koneille ja esimerkiksi moottoreiden päästöille vaihtelevat riippuen siitä, missä päin maailmaa ollaan. Afrikassa ei päästörajoituksia tunneta ja monilla suurillakin markkinoilla laahataan Euroopan ja Pohjois-Amerikkan perässä.

”Esimerkiksi pyöräkuormaajat Skandinaviaan ja Etelä-Afrikkaan rakennetaan saman rungon päälle, mutta varustellaan täysin eri tavalla. On tärkeä opiskella asiakkaiden ja yhteiskunnan vaatimukset ja kehittää sen mukaan koneiden varustelu kullekin mantereelle sopivaksi”, kertoi Tommy Steipel valottaessaan konevalmistuksen maailman kattavaa logiikkaa.

Yksi tulevaisuuden tutkimusalue ovat miehittämättömät koneet, joihin teknologia on kyllä jo olemassa. Kaivosalalle tätä on helpommin sovellettavissa kuin esimerkiksi rakennustyömaille, missä tilanteet vaihtuvat äkkiä.  Tulevaisuudessa koneet kommunikoivat langattomien verkkojen ja satelliittien kautta paitsi ihmisten kanssa myös keskenään.

Yksi tavoite on vähentää mekaanisia osia ja lisätä elektroniikkaa edelleen. Gunner Stein kehittää voimansiirtojärjestelmiä entistä parempaa hyötysuhdetta kohti. Mekaanisen ja hydraulisen voimansiirron yhdistäminen sekä täysin sähköisen järjestelmän rakentaminen ovat tutkimuksen kohteina.

”Pyöräkuormaajassa kauhan täyttö rintauksesta syö eniten polttoainetta ja juuri sen työvaiheen taloudellisempi suorittaminen on tärkeää”, kertoo Stein.

Volvo visioi vahvasti sitä, minkälainen on tulevaisuuden kone. Ennakkoluuloton ideointi on kaiken perusta ja tulevaisuutta pohtivaan työryhmään kuuluvien insinöörien paras ominaisuus on vilkas mielikuvitus.

Fenix-asfaltinlevittäjä.

Gryphin-pyöräkuormaaja.

Volvo Centaur -dumpperi

Tulevaisuuden ratkaisuja kehitettäessä on ymmärrettävä myös historiaa. Ja ennen kaikkea kunnioitettava sitä. Volvolla asia on ymmärretty ja yrityksen perustajan, Johan Thefron Munktellin muistoa vaalitaan ja hänen periaatteitaan kunnioitetaan yhä.

Eskilstunassa on Munktell Museo, jossa on esillä Volvoon liittyvä, vuosikymmenten pituinen konehistoria.

Lue lisää asiasta seuraavasta Konepörssistä, joka ilmestyy 13.9.2013.

Lue seuraavaksi