Uutiset

Työkoneet

Voimalla kahden hybridin

Suomen Rakennuskone Oy:n osastolla Maxpossa oli esillä kaksi erikokoista Komatsun hybridikaivukonetta eli HB365LC (36,4-37,4 t/202 kW) sekä HB215LC (22,6-23.4 t/110 kW). Konepörssin koeajossa pienempi malli kävi jo vuonna 2012, jolloin polttoaineen kulutusta verrattiin dieselmoottorilla varustettuun malliin.

Tällöin päästiin noin 30 prosenttia pienempään lukemaan, ja se onkin koko homman ydin. Avainasiakasjohtaja Jari Salomäki kertoi, että aika on nyt kypsä yhä enenevälle hybridimallien kysynnälle. Hän muistuttaa, että kaikessa työssä ylävaunun kääntöä käytetään noin 30 prosenttia koko työajasta, joten hybridistä on hyötyä joka paikassa. Komatsun hybridijärjestelmässä sähkömoottori / -generaattori ylävaunun käännössä muuttaa hidastusvoiman sähköenergiaksi. Syntynyt energia varastoidaan kondensaattoriin. Kondensaattori kykenee luovuttamaan energian välittömästi eteenpäin; joko hydraulipumppua pyörittämään tai takaisin käännön moottorille.

Moottorin ja hydraulipumpun välissä on vauhtipyörään integroitu moottori/generaattori, joka myös lataa kondensaattorin silloin, kun kääntöä ei käytetä. Se myös hyödyntää käännöltä tulevaa sähköenergiaa antamalla lisäenergiaa hydraulipumpun pyörittämiseen. Dieselmoottorin kierrosten kiihdytysvaiheessa hyödynnettävä, korvaava sähköenergia vähentää polttoaineen kulutusta. Ja tietenkin myös päästöjä. Ero seitsemän vuoden takaiseen malliin oli myös korvin kuultavissa. Moottorin kierrokset eivät enää vouvaa edestakaisin, vaan niiden muuttuminen on tasaisempaa.

Video Konepörssin koeajosta vuodelta 2012:

Komatsun kaksi hybridikaivukonetta olivat Maxpossa osaston keskipisteinä. Nykyajan vaatimuksiin hyvin vastaavat kaivukoneet säästävät polttoainetta ja pienentävät ympäristökuormitusta.

Maarakennusliike Rinne-Laturi Oy on perustettu jo vuonna 1962, joten historiaan mahtuu monelaisia konehankintoja. Uusimpana solmittiin kaupat kahdesta pyöräalustaisesta Komatsu PW148-11 -kaivukoneesta (14,2-17,16 t/90 kW). Vastaavia on kalustossa jo useita. Uutukaiset matkaavat jo ennestään melko kattavan Komatsu-malliston jatkeeksi. Yrityksen juuret ovat vahvasti Pohjanmaan mullassa, mutta pääasiallisesti urakoidaan pääkaupunkiseudulla. Toimitusjohtajana nykyään on perustajan Reijo Rinne-Laturin poika Hannu.

Toisinaan joku näkee pieniä vihreitä miehiä, mutta Maxpossa pääsi tapaamaan vähän isompia keltaisia miehiä. Suomen Rakennuskoneen komiat pojat eli Jari Salomäki (oik.), Jani Ylönen, Pertti Tuomi ja Pasi Rautiainen palvelivat messuvieraita.

Lue seuraavaksi