Uutiset

Työkoneet

Viisikko kierrättää

Hollantilainen DEC (DEME Environmental Contractors) on hankkinut viisi uutta Hitachin hybridikaivukonetta (Hitachi hybrid ZH210LC-5)

Uudet koneet työskentelevät maa-aineksen kierrätyskeskuksissa, joita yrityksellä on Belgiassa kaikkiaan yhdeksän. Kaksi, ja ruuhka-aikana kolme, koneista on vakituisesti töissä Scheldt-joen penkalla Zwijndrechtissä.Yhtiön uudet kaivukoneet ovat tärkeässä roolissa kierrättäessään 80 000 tonnia pohjamutaa vuodessa tällä Flandersin kahdeksan hehtaarin alueella.Koneet nostavat mudan 1,5 metriä korkeiksi aumoiksi, joissa ne kuivatetaan hapettamalla kierrätysmullaksi.

Aiemmin yrityksellä oli käytössä vastaavan kokoluokan kolmossarjan ZX210LC-3-kaivukoneita. Hydridi on tehty samaan teholuokkaan, mutta vähemmillä päästöillä ja pienemmällä polttoaineen kulutuksella.

DEC tähtääkin ympäristöasioiden jatkuvaan kehittämiseen ja hybridikaivukoneiden hankinta on askel oikeaan suuntaan. Tavoitteeksi on asetettu seitsemän prosentin parannus ympäristön kuormittamisessa, kun vertailukohtana on vuosi 2011.

Tämä toteutetaan portaittain ja koneiden päästöjen vähentäminen on yksi oleellinen tekijä.

Hitachin hybriditekniikka perustuu käännön pyörimisliikkeen jarrutuksesta talteen otettavaan energiaan, joka varastoidaan ohjausyksikön kautta (PCU) kondensaattoriin. Tätä varastoitunutta sähköenergiaa käytetään pumppuvaihteiston avustukseen ja ylävaunun kääntöön.

TRIAS HX -hydraulijärjestelmä käsittää kolme pumppua ja kolme venttiililohkoa. Hitachin mukaan sen ja hybriditeknologian avulla kaivamisen tarkkuus on erinomainen.

”Viiden hybridikaivukoneen hankinta on linjassa yrityksemme kehitysohjelmassa mainittujen tehokkuuden ja ympäristöystävällisyyden kasvattamisen kanssa. Me aiomme aina valjastaa käyttöömme uudet ja innovatiiviset koneet ja työmenetelmät”, kertoo Dirk Ponnet, joka vastaa Flandersin kierrätystyömaan toiminnasta.

”Olemme käyttäneet kauan Hitachin kaivukoneita ja juuri 20 tonnin kokoluokassa. Ne ovat olleet erittäin luotettavia ja mielestämme Hitachi tarjoaa kunnon vastineen tehdylle investoinnille”, kehaisee Ponnet.

”Kuukauden käytön jälkeen olemme jo havainneet 30 prosentin laskun polttoaineen kulutuksessa. Suunta on siis oikea.”

Uudet Hitachit myy Rotator Oy.

Lue seuraavaksi