Uutiset

Työkoneet

Venieri 1.33B on omiaan hautasmailla ja puutarhoissa

Monessa ”nurkkahommassa” ei ole ollenkaan haitaksi, että samalla koneella kykenee tekemään vaikkapa kaapeliojia ja istutuskuoppia sekä vielä kantamaan kaivu- tai täyttömateriaaleja työmaalla. Kun siirtonopeuskin on sentään 20 kilometriä tunnissa, niin kätevästi lyhyet matkat taittuvat ilman kuljetusalustan tarvetta.

Kääntöympyrän halkaisija on nelisen metriä. Näin kone kääntyy varsin pienessä tilassa ja kuormaaminen vaikkapa pieneen dumpperiin tai matalaan kärryyn onnistuu rakennusten välissä tai puistokäytävillä. Edelleen kaivulaitteen teleskooppijatke on käyttökelpoinen ominaisuus. Kaivu-ulottuma maanpinnan tasossa kun on yli neljä metriä. Pystytassut ovat nekin etu useassa työssä.

Venierin moottori on sijoitettu koneen oikealle sivulle. Huoltoa ajatellen se sijaitsee ihanteellisessa paikassa. Ohjaamon leveydestä konstruktio tietenkin nielee senttejä ja painopiste ehkä voisi olla alempanakin. Kuormainkäytössä kone on nimittäin hieman kiikkerä.

Toisaalta etukauhan täyttö kasasta onnistuu ja voimansiirrossa riittää jytyä. Kuormain on myös varsin nopea. Kaivuliikkeet ovat nekin ”hätäiset” ja kierrosten pudottaminen tarkkaa kaivamistyötä varten on paikallaan.

Ei liikaa tilaa

Venieri on pieni kone ja se on myös sen ehdoton etu. Tästä syystä ohjaamokaan ei ole koolla pilattu. Pitkäraajaiselle kuljettajalle tämä tietää vaikeuksia, kun pitää kääntyä ajoasennosta kaivuasentoon. Istuimen etureuna ja ohjaamon seinän väliin ei jää käännyttäessä tilaa kuin 200 millimetriä. Ajo- ja kuormaussuunnassa tilaa on riittävästä jaloillekin. Kaivuasennossa vähemmän. Ohjaamon leveys on kuljettajan hartioitten kohdalta 850, korkeus 1450 ja pituus 1300 millimetriä. Oven leveys on vain 580 millimetriä hartioitten kohdalta mitattuna.

Entäpä sitten hallinnat. Voimansiirron suunnanvaihto ja nopeusalue valitaan ohjauspylvään vasemmalla puolella olevasta viiksestä. Mittaristo on ohjauspyörän takana eli pitää sisällään suuren kierroslukumittarin sekä viisarimittarit polttoaineelle ja moottorin jäähdytysveden lämpötilalle. Kuormaimen mekaaninen vipu on ohjauspyörän oikealla puolelle, samoin lisähydrauliikan hallintavipu. Mittarien alla on koko joukko varoitusvaloja. Kaikkien tavanomaisten varoitusvalojen lisäksi mm. ilman- ja vaihteistoöljysuodattimille on oma hälytyksensä.

Kaivuvivut ovat mekaaniset ja käsille ei kaivettaessa löydy tukea. Tukijalkojen lyhyet vivut sijaitsevat kaivuvipujen välissä. Selvää on, että takaa ei löydy minkäänlaisia takahallintalaitteita.

Jarrupoljin olisi minimivaatimus. Jaloille tilaa on kaivuasennossa siis aika vähän. Näkyväisyys ohjaamosta on hyvä joka suuntaan. Ainoa miinus menee kauhan kääntösylinterin yläkiinnikkeelle, joka sijaitsee keskellä tuulilasia. Se ei kuitenkaan estä näkyvyyttä kauhan reunoille. Takaikkuna ei aukea kokonaan. Yläosan saa raolleen. Kokonaan pois näkökentästä saatava takaikkuna olisi kaivutyötä ajatellen parempi. Pölyinen ikkuna auringon paisteella haittaa näkyvyyttä kauhalle.

Melutaso ohjaamossa liikkuu kaivettaessa 80 desibelin huonommalla puolella. Ajossa voimansiirto nostaa melutasoa vielä tästäkin ja silloin mennään yli 85 desibelin lukemissa.

Kokonaisuutena Venierin ohjaamo on koneen kokoon suhteutettuna ihan asiallinen. Ahtaudelle ei voi mitään ja vain yli 180 senttimetriä pitkälle kuljettajalle kääntyminen ohjaamossa on vaikeaa. Sekä kuormaimen että kaivulaitteen käyttö on helppoa ja kun näkyväisyydetkin on kunnossa, niin mikäs on Venierillä maata mättäessä. Kauhakoot ovat; kaivuri 45 ja etukuormain 400 litraa.

Mittaukset

Tavanomaisessa mittaussessiossa käytiin läpi koneen voimia, polttoaineen kulutusta sekä tarkistettiin mittoja. Kaivulaitteen nostovoimat mitattiin kolmelta eri etäisyydeltä kääntökeskiöstä. Maksimi ulottuvaisuudella teleskooppi auki mittari näytti 410 kilon lukemaa. Etukuormaimen täydellä kauhalla on helppo operoida ja maasta nouseekin peräti yli 1700 kilon painoinen taakka. Kaatokuormaksi täydellä ohjauskulmalla valmistaja ilmoittaa 1500 kiloa.

Nostokyvyn ja kaatokuorman välinen erotus tietenkin saa aikaan sen, että täydellä etupään taakalla esiintyy kiikkeryyttä ja varsinkin ohjauksen ollessa linkussa. Trukkipiikeillä valmistajan ilmoittama kaatokuorma on 1200 kiloa. Mitatulla polttoaineen kulutuksella (3,8 litraa tunnissa) 47 litran vetoinen säiliö riittää siis riittää 12 tunniksi. Ja kun mittaus tehtiin lähes täysillä kierroksilla ilman taukoja, taitaa säiliöllisestä riittää normaalitöissä yli kahdeksi työpäiväksi.

Kellottaminen osoitti myös sen, että kuormain on varsin nopea. Nopeat nosto/lasku sekä kauhan kääntö helpottavat kuormausta ahtaassa tilassa.

GPS-mittaus tuotti siirtonopeuksiin hieman valmistajan ilmoittamia paremmat arvot. Rusakkovaihteella saatiin yli 21 kilometrin ja hitaammalla etanapykälällä yhdeksän kilometrin tuntinopeus.

Huoltovälit ovat Venierissä varsin tavanomaiset. Moottorin öljynvaihto suodattimineen suositellaan tehtäväksi 500 tunnin välein. Hydrauliölyn vaihtoväli on 1000 ja suodattimen 200 tuntia.

Plussat +++ kompakti koko ja ketteryys+ vahva etukuormain+ hyvä näkyväisyys ohjaamosta+ alhainen polttoaineen kulutus+ moottori hyvin esilläMiinukset – –– ohjaamo ahdas, etenkin alhaalta- melutaso korkeahko- kuormainkäytössä ajoittain kiikkerä

Venieri 1.33 B (3,3 t)

Tekniset tiedot

Maahantuoja Artve Oy

Moottori Perkins 404 22

Teho kW 40

Iskutilavuus l 2,2

Hydraulijärjestelmä kuormantunteva / hammaspyöräpumppu

Tuotto maksimi l/min 44

Paine bar 190

Voimansiirto kaksinopeuksinen hydrostaatti

Täyttötilavuudet

Polttoainesäiliö l 47

Moottoriöljy l 7

Hydrauliöljysäiliö l 55

Mittoja

Koneen leveys mm 1400 (kauha)

Koneen leveys tukijaloista mm 1310

Korkeus ohjaamon kattoon mm 2275

Maavara minimi mm 236

Kääntöympyrän halkaisija pyörään mm 4000

Kuormaimen kaatokorkeus mm 2155

Kuormaimen tappikorkeus mm 2655

Kaivu-ulottuma mm (maanpinta) 3500/4200

Suurin kaivusyvyys mm 2685 ilman teleskooppia

Mittaustulokset

Polttoaineen kulutus l/h 3,8

Ajonopeudet eteen km/h 9/21

Melu dB (A)

Tyhjäkäynti 76

Kaivu (täydet kierrokset) 82-84

Siirtoajo /täydet kierrokset) 87-89

Kaivulaitteen nostovoima kN/

etäisyys käännön keskip. mm 4,1/2820

6,/2390

7,8/1660

Kaivuvoima kN (kauhanvarsi) 19,0

Etukuormaimen nostovoima kN/

etäisyys maan pinnasta mm 17,4/300

Kuormaimen nosto-/laskunopeus s 5,2/3,7

Kauhan nopeus auki/kiinni 2,2/1,8

www.artve.fi

www.vf-venieri.com

Lue seuraavaksi