Uutiset

Työkoneet

Vatupassin vuokrakalustolla routa sulaksi nopeasti pienellä energialla

”Mietimme, että miten tällaisella roudansulatuslaitteelle olisi kysyntää. Saimme tietää muilta vuokraamoilta, joilla on vastaavia laitteita, että tarvetta tällaiselle laitteelle on. Pääasiallinen käyttäjäryhmä tällaiselle roudansulatuslaitteistolle ovat maarakennusyrittäjät. Yksittäisellä yrittäjällä harvoin on niin paljon sulatettavaa, että raskisivat itse hankkia tällaista laitetta, joten se sopii mainiosti vuokraamolaitteeksi.”

Konevuokraamo Vatupassi on monipuolinen konevuokraamo, jonka päätoimipaikka on Joensuussa. Toimipisteet sillä on lisäksi Kuopiossa, Nurmeksessa, Lappeenrannassa ja Jyväskylässä. Tänä vuonna 20 vuotta täyttävä yritys on ollut koko ajan saman perheen hallussa. Viime vuonna tapahtui kuitenkin sukupolvenvaihdos, jossa Jukka Törmälä luovutti toimitusjohtajuuden tyttärelleen Milla Tarnaselle. ”Jukka on edelleen mukana toiminnassa”, huomauttaa Milla Tarnanen. ”Jatkamme toimintaa tutuilla kuvioilla ja kehitämme olemassa olevaa kysynnän mukaan.”

Vatupassin kalusto on monipuolista ja käsittää myös erikoiskalustoa. Kilpailukykyä ja erottumista muihin alan toimijoihin on haettu muun muassa vuokrattavasta pyöräkuormain- ja kaivukonekalustosta. Yhteistyötä näiden kanssa on tehty paikallisen koneliikkeen Maxlift Oy:n kanssa, joka edustamia KH-Koneiden maahantuomia merkkejä kaikki Vatupassin hankkimat isot koneet edustavat: Gehl- ja Kramer-kuormaimia, Yanmar-kaivukoneita ja nyt tämä Wacker-roudansulatuslaite.

”Yhteistyö Turusen Arton firman kanssa on ollut toimivaa”, kiittelee Jarkko Tarnanen. ”Tämä isojen koneiden vuokraustoiminta näyttää olevan meillä myös kasvava toimiala.”

Ketterästi pienin kuluin

Viime syksy venyi pitkälle eikä vielä joulukuun alussa ollut tarvetta sulattaa routaa Joensuun alueella. Valmius kuitenkin oli, sillä Vatupassin Wacker E 300M oli ehtinyt olla pihassa jo hetken joulukuun alkuun mennessä. ”Kyllä tuo on herättänyt kiinnostusta pihassa käyneiden keskuudessa”, sanoo Tarnanen.

Vatupassin valikoimiin valittiin kahdesta vaihtoehdosta Wckerin pienempi roudansulatusjärjestelmä. Sen etuna on helppo liikuteltavuus. Painoa laitteella on polttoainetankki täynnä 1400 kg, joten se ei aseta suuria vaatimuksia vetoautolle. Jämäkät nostopisteet ja tupet trukkipiikkejä varten antavat laajat mahdollisuudet kuljettamiseen ja asettamiseen työmailla. Näppärän kokonsa ansiosta sen sijoittaminen työmaalle on helppoa.

Wackerin menetelmän etuihin kuuluu pieni polttoaineenkulutus. Tavanomaisella propaanilämmitinmenetelmällä hukkalämmön osuus on noin 85 prosenttia, kun vastaava luku Wackerin menetelmässä on 6 prosenttia. Etuna on myös monikäyttöisyys, sillä Wackrerin järjestelmää voidaan käyttää myös betonin jälkikäsittelyyn. Lisävarusteilla se voidaan varustaa myös tilalämmittimeksi.

Energia haluttuun kohteeseen

Wackerin järjestelmässä glykoli-vesiseosta kierrätetään putkistossa. Sulatusalueelle levitetty putkisto peitetään eristyspeitteellä, jolloin lämpö suuntautuu tarkasti halutulle alueelle. Lämmityshyötysuhteeksi luvataan jopa 94 prosenttia ideaalisissa olosuhteissa.

Vakiomallissa lämmitysputkea on kelalla 350 metriä, jolla päästään 100-200 neliömetrin sulatusaloihin – mitä pienemmin välein letku asetetaan, sitä suurempi teho neliömetriä kohti saadaan. E 350M -malli voidaan varustaa toisella samanlaisella letkukelalla, jolloin letkua olisi käytössä 700 metriä. Letkun kelaus tapahtuu sähköisesti.

Vatupassin Wacker on varustettu aggregaatilla, jolloin se voi toimia itsenäisenä yksikkönä, vaikka verkkojännitettä ei olisi saatavissa. Samalla se tekee helpoksi laitteen asettamisen käyttöpaikalle. Polttoainesäiliöön sopii 270 litraa polttoöljyä, joka riittää yli 60 tunnin käyttöön.

Vatupassi vuokraa Wacker-roudansulatuslaitetta myös ”asennettuna”. Käytännössä Vatupassi voi hoitaa näin sulatuksen kokonaan.

www.vatupassi.fi

www.maxlift.fi

www.kh-koneet.fi

 

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi