Uutiset

Työkoneet

Valtran uusi T-sarja esittäytyi

800×600

Valtran   T-sarjan neljäs sukupolvi esiteltiin arvovaltaisessa tilaisuudessa Saksassa Hessenin osavaltiossa lähellä Frankfurtia. Ensipalautteen perusteella mallisto aikaan sai voimakkaan vaikutuksen kansainväliseen lehdistöön sekä muihin alan ammattilaisiin. T-sarjan traktorit ovat täysin uusia traktoreita, jotka on suunniteltu puhtaalta pöydältä. Mallisto yltää 155 hevosvoimasta 250 hevosvoimaan ja 1000 newtonmetrin vääntöön – suorituskykyä siis riittää selvästi aiempaa vaativampiin töihin.

Uuteen T-sarjaan on tarjolla neljä erilaista mallisarjaa: Direct, Versu, Active ja HiTech, joista HiTech tulee tuotantoon ensi vuonna. Directin, Versun ja Activen tuotanto on jo aloitettu. Active on uusi malli, jossa on powershift-vaihteisto ja mekaanistesti hallittava kuormantunteva hydrauliikka. Uudet Versu, Active ja HiTech mullistavat powershift-traktorilla ajamisen. Kuljettaja tarvitsee kytkinpoljinta vain traktoria käynnistäessään. Jarrupolkimilla hallitaan myös kytkintä: vedonvapautus on päällä aina. Automaattinen powershift toimii nyt uudella logiikalla: kaasupoljin ei pyydä moottorin kierroksia vaan ajonopeutta, kuten portaattomalla Direct vaihteistolla ajettaessa.

Automaatista on apua esimerkiksi voimanottokäyttöisiä työkoneita käytettäessä – kuljettaja voi vaihtaa pikavaihteita ja siten nopeutta kaasupoljinta painamalla. Kädet jäävät vapaaksi traktori-työkoneyhdistelmän ohjaamiseen. Powershiftin yhteydestä löytyy ainutlaatuisia ominaisuuksia;  hill-hold  helpottaa mäkilähtöjä ja hydrauliikka-assistentti esimerkiksi etukuormaimen käyttöä.  Valtran powershift-vaihteistot ovat viisiportaisia ja kaikkiaan voimansiirrossa on 20 nopeutta neljällä työalueella sekä lisäksi 10 nopeutta ryömintäalueella.

Kaikissa T-sarjan malleissa on luotettava AGCO Power -moottori. Kahden pienemmän mallin iskutilavuus on 6,6 litraa, isompien 7,4. Stage 4 -tason pakokaasupäästöistä huolehtii huoltovapaa SCR-järjestelmä. Uusi turboahdin on varustettu sähköisesti ohjatulla ohivirtausventtiilillä, jonka ansiosta moottori vääntää hyvin jo pienillä kierroksilla ja vastaa nopeasti kaasuun. SCR-järjestelmän sekä hyvin yhteen mitoitetun turbon ja moottorin ansiosta polttoainetalous on erinomainen. Moottorissa ei tarvita polttoainekulutusta lisääviä EGR:ää tai DPF:ä.

T174-mallissa on tuttu EcoPower-ominaisuus. Eco-nappia painamalla moottorin maksimikierroksen putoavat 1800 kierrokseen minuutissa ja vääntö lisääntyy, mikä säästää noin 10 prosenttia polttoainetta, vähentää melua ja pidentää moottorin elinikää. Kaikista traktoreista vähintäänkin lisävarusteena löytyvä Sigma Power -ominaisuus lisää moottorin tehoa 15 hevosvoimalla, kun voiman ulosottoa kuormitetaan tarpeeksi. Transport boost -toiminto puolestaan antaa 15 hevosvoimaa lisätehoa kuljetusajossa, kun käytössä on C- tai D-alue.

Neljännen sukupolven T-sarjan huomattavin ominaisuus on uusi ohjaamo. Se on tyylikäs, tilava ja hiljainen. Keskeltä kaarevat pilarit antavat kuljettajalle mahdollisimman isot sisätilat, mutta pitävät ulkomitat kompakteina. Kuljettajan hartioiden korkeudelta ohjaamo on sisätiloiltaan 20 senttiä entistä leveämpi.

Lämmitettävä etu- ja takalasi, 270 astetta pyyhkivä tuulilasin pyyhin, tehdasasennettu peruutuskamera, led-työ- ja takavalot ja kuuden neliömetrin lasipinta-ala kertovat erinomaisesta näkyvyydestä. Katon etuosassa on ikkuna etukuormainkäyttöä varten ja metsäohjaamo mahdollistaa näkyvyyden taakse ja ylös. Kuljettajan mukavuutta on ajateltu myös mm. subwoofer-stereoilla, kylmälaukulla, sivusuunnassa säädettävällä TwinTrac-taakseajolaitteella sekä tehdasasennetulla polttoainetoimisella ja puhelinohjatulla lisälämmittimellä. Osa ominaisuuksista kuuluu lisävarustevalikoimaan, joka Valtralla on perinteisesti markkinoiden laajin

Traktorin kääntösäde on uskomattoman pieni, vain 5,25 metriä, eivätkä etukuormain, paineilmatoiminen etuakselin jousitus tai etunostolaite suurenna sitä. Traktorin paino on 7,3 tonnia ja teoreettinen kokonaispaino 13,5 tonnia. Maavara on mahtavat 60 senttiä ja 2995 millin akseliväli vakauttaa menoa maantiellä. Traktorin takana uudistunut nostolaite nostaa enimmillään 9,5 tonnia ja keulaan integroitu nostolaite 5,1 tonnia. Voiman ulosottoon voi nyt valita samaan aikaan kolme eri nopeutta. Vaihtoehdot ovat 1000, 1000E, 540, 540E ja ajovoiman ulosotto.

Uuden T-sarjan suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota käytön ja huollon helppouteen. Traktorin huoltoväli on 600 tuntia, päivittäiset öljyntarkastukset voi tehdä helposti vilkaisemalla tarkastusikkunasta ja erilaisiin jäähdyttimiin ja suodattimiin pääsee helposti käsiksi ilman työkaluja. Uutta T-sarjaa on testattu kymmeniä tuhansia tunteja erilaisissa olosuhteissa niin pelloilla kuin laboratorioissakin.

Uuteen T-sarjaan on luonnollisesti saatavilla sekä AutoGuide-automaattiohjaus että AgCommand-telemetria. AutoGuide ohjaa traktoria satelliitti- ja korjaussignaalin perusteella tarkimmillaan jopa senttimetrin tarkkuudella. AgCommand-etäseuranta puolestaan antaa traktorin omistajalle mahdollisuuden valvoa traktorin käyttöä, ennakoida huoltoja tai esimerkiksi kerätä työtietoja urakoitsijan laskutuksen pohjaksi. Valtra Premium Care -huoltosopimus, AGCO Financen rahoitus ja Valtran huippuluokan varaosapalvelu lisäävät traktorin luotettavuutta, helppokäyttöisyyttä ja edullisia käyttökustannuksia

Uuden T-sarjan kruunaa Valtran tarjoama mahdollisuus räätälöidä traktori juuri asiakkaan käyttöön sopivaksi. Lisä- ja valinnaisvarusteiden lista on valtava. Asiakas ei maksa turhasta, vaan ainoastaan niistä varusteista, joita hän tarvitsee. Räätälöinnin avulla jokainen traktori varustetaan jo tehtaalla suoraan pellolle, kunnallistekniseen urakointiin tai esimerkiksi metsäurakointiin sopivaksi.

Lue lisää uudesta Valtran T-sarjasta seuraavasta Urakointiuutisista, joka postitetaan 26.11.

Lue seuraavaksi