Uutiset

Työkoneet

Valtasiirrolle Volvon dumpperi Multilift-koukkulaitteella

Harjavaltalainen Valtasiirto Oy käyttää paljon dumppereita erilaisten materiaalien siirtoon. Marraskuun alussa taloon tuli jo neljäs dumpperi, joka on varustettu koukkulaitteella. Näitä kolmiakselisia runko-ohjattuja koneita tarvitaan työn luonteesta johtuen ja nimenomaan koukkulaitteella, jolloin on mahdollista käsitellä vaihtolavoja. Uusin dumpperi on Volvo A30G ja se on varustettu Multilift XR26Z -koukkulaitteella. Koneilla ajetaan tehdasalueella ulkona ja sisällä, joten ketteryyttä tarvitaan. Sisätiloissakin nostellaan lavoja päälle ja pois säännöllisesti.

Valtasiirron uusi Volvo A30G -dumpperi varustettuna Multilift XR26Z -koukkulaitteella. Tässä on kyydissä kontti, joiden käsittely lisääntyy koko ajan. Kontin mataluudesta huolimatta kuljetettavat massat ovat lähes aina maksimissaan.

Konepalveluita teollisuudelle pääasiassa Harjavallassa ja Porissa tarjoava Valtasiirto Oy on monessa mukana. Harjavallan Suurteollisuuspuistossa yritys huolehtii lähes kaikista puistossa toimivan Bolidenin kupari- ja nikkelisulaton materiaalinkäsittelyistä. Myös alueella toimiva Norilsk Nickel kuuluu Valtasiirron toimeksiantajiin. Lisäksi Suurteollisuuspuistossa monet pienemmätkin yritykset käyttävät Valtasiirron konepalveluja.
Valtasiirron työrupeaman voidaan katsoa alkavan junalla paikalle saapuvan malmirikasteen purkamisella junavaunuista välivarastointiin ja sieltä edelleen laitokseen prosessoitavaksi. Sulatuksen edetessä rikasteita liikutellaan osastoilta toiseen ja lopuksi valmiit tuotteet, kuten esimerkiksi kuparianodit, varastoidaan odottamaan siirtoa Poriin. Siellä ne jatkojalostetaan kuparikatodeiksi. Ja aina, kun tavara liikkuu muodossa tai toisessa, ovat Valtasiirron pojat sitä liikuttamassa. Yritys huolehtii Harjavallassa myös prosessissa syntyvän kuonan kuljetuksista ja läjityksestä tehtaan läheisyydessä sijaitsevalle läjitysalueelle. Harjavallassa rikasteita liikutellaan vuosittain lähes miljoona tonnia.
Porin Kupariteollisuuspuistossa Valtasiirto huolehtii yhtä lailla kuparinjalostuksen logistiikasta niin tehtaan sisällä tapahtuvista liikutteluista kuin ulkoalueilla tehtävistä kuljetuksista ja varastoinneista. Sielläkin kuparia liikutellaan vuosittain noin 250 000 tonnia.

Muutakin ohjelmaa riittää
Molemmissa paikoissa, niin Harjavallassa kuin Porissa, Valtasiirto huolehtii kierrätys- ja ostokuparin sekä muidenkin kierrätysmateriaalien esikäsittelystä, varastoinnista ja kuljetuksista, kuten myös rikasteraaka-aineiden varastoinnista. Tuotantoprosessiin liittyvien kuljetusten ja koneilla tapahtuvien käsittelyjen ohella yritys huolehtii Harjavallan Suurteollisuuspuistossa ulkoalueiden kesäisestä ja talvisesta kunnossapidosta. Huomioitavaa on, että tuotantoprosessissa käytettävät koneet ovat kuljettajineen toiminnassa 24/7-periaatteella.

Koukkulaitteen hallinta tapahtuu ohjaamossa olevan Multiliftin oman ohjaimen avulla.

Koneyksiköitä on yhteensä noin 120 kappaletta. Rivistä löytyy kuorma-autoja, pyöräkuormaajia, jättimäisiä kuonankuljetustrukkeja, tavallisia trukkeja, dumppereita, traktoreita, pakettiautoja sekä kalustoa lumenauraukseen, hiekoitukseen, harjaukseen ja ruohonleikkuuseen. Koneiden ja laitteiden käytön lisäksi Valtasiirto huolehtii kaikista koneiden huolloista ja korjauksista. Jonkun verran tehdään myös teollisuuspuistojen asiakkaiden omien koneiden ja ajoneuvojen huoltoja. Kuljettajat suorittavat ”oman” koneensa rasvaukset ja tarkistukset päivittäin.
Maalla, merellä ja ilmassa. No ei ihan, mutta kiskoilla kyllä. Valtasiirto sai viime vuonna liikenteen turvallisuusvirasto Trafilta luvan toimia rautateiden tavaraliikenteen operaattorina.

Uusi koukkulavadumpperi Harjavaltaan
Valtasiirron Harjavallan toimipisteen dumpperien lukumäärä kasvoi yhdellä, kun marraskuussa pihalle saapui Volvo A30G varustettuna Multilift XR26Z -koukkulaitteella. ”Meillä on nyt käytetty koukkulaitteita dumppereissa noin kymmenen vuotta ja tämä uusi kone on nyt neljäs koukkulaitteella oleva dumpperimme, ja nimenomaan Multiliftin valmistamalla”, sanoo Valtasiirron logistiikkapäällikkö Ville Saari. Kaiken kaikkiaan Multiliftin vaihtolavalaitteita on talossa noin kymmenkunta, dumppereiden lisäksi kuorma-autoissa. Muita merkkejä ei ole käytössä.
Dumpperit osallistuvat prosessien eri vaiheisiin. Niillä ajetaan runsaasti laitoksen sisätiloissa, joten ketteryys on elintärkeä ominaisuus työn jouhealle suorittamiselle. Ulkoajossa matkaa kierrätys- tai läjitysalueille ja takaisin saattaa kertyä neljästä viiteen kilometriä. Käsiteltävät kuormat ovat erilaisia sakka- ja suolalavoja sekä kontteja. Ja huomioitavaa on, että koko ajan käsitellään maksimi painoja. Harvoin dumpperin selkään vedetään alle 20 tonnin kuormaa. Konttien käsittely on viime aikoina lisääntynyt runsaasti. Vaihtolavatekniikka helpottaa sitä oleellisesti.

Takalokasuojat pidentävät koukkulaitteen ikää sekä vähentävät sen toimintahäiriöitä, kun osat pysyvät puhtaampana. Tässä päällä kontin kuljetusalusta.

Kuljetettavien aineiden luonteesta johtuen olosuhteet ovat ajoittain erittäin rankat. Myös sääolosuhteet ovat mitä ne nyt Lounais-Suomessa ovat. Lähes ainainen kosteus ja usein korroosiota aiheuttavia aineita sisältävät kuormat todella koettelevat koneiden kestävyyttä. ”Dumpperin keskimääräinen käyttöikä on meillä noin kuusi vuotta”, sanoo Ville Saari. ”Koukkulaitteen ikää lisäävät varusteet ovat muun muassa takalokasuojat, jotka meidän koneisiin aina asennetaan”, jatkaa Saari. Ne suojaavat koukkulaitetta hyvin kuralta ja loskalta. Perinteisesti ei dumppereissa ole takana lokasuojia, mutta ei niissä ole koukkulaitteitakaan. Hiabin aluemyyntipäällikkö Börje Laakso, joka vastaa Multilift-tuotteiden myynnistä, sanoo, että he eivät ole toimittaneet tällaisia kokoonpanoja muualle Suomeen. ”Täällä Harjavallassa ne ovat osoittaneet etunsa. Siitä osoituksena tämä uusi hankinta”, tuumaa Laakso.

Aina liikkeellä

Taittuvan koukun ansiosta saadaan päällevetokulma pysymään loivana. Koukkulaitteen magneettiventtiilit ovat suojassa vasemmassa alakulmassa näkyvässä kotelossa. Sen vieressä on automaattisen keskusvoitelujärjestelmän pumppu.

Lavanvaihtoja dumppereille tulee vuorokaudessa kolmisenkymmentä. Jatkuvassa kolmivuorotyössä koneet ovat liikkeellä ympäri vuorokauden. Sisätiloissa tehtäviä lavan käsittelyjä haittaavat yleensä korkeusrajoitteet. Sen vuoksi kärsivällisyyttä tarvitaan. Operaation helpottamiseksi, on koukkulaite varustettu sekä liukuvalla että taittuvalla koukulla. Näin päällevetokulma jää loivemmaksi. Lavan käsittely onnistuu siten ahtaissakin paikoissa. ”Lisäksi loivasta nostokulmasta on meille runsaasti hyötyä, koska lavojen sisältämät massat ovat usein jonkinasteisessa juoksevassa muodossa. Näin pystytään minimoimaan valumat”, sanoo Ville Saari.

Kovaan käyttöön
Uuden Volvo A30G -dumpperin koukkulaitteen asensi Hiab Suomi Raisiossa. ”Päällirakennus kesti noin viikon”, sanoo Hiabin Börje Laakso. Tätä yksilöä on vahvistettu niin sanottuun perusversioon verrattuna. Multilift XR26Z -malliseen peruskokoonpanoon on vaihdettu suuremman kapasiteetin koukkulaitteen takarunko kestävyyden parantamiseksi.

Valtasiirron Ville Saari (vas.) ja Hiabin Börje Laakso uuden koukkulavadumpperin vieressä, joka myös on ristitty Villeksi.

Multiliftillä kaikki tuotteet maalataan osina, ensin sinkkipohjamaalilla ja sen päälle tulee vielä pintamaali. ”Tästä on erityistä hyötyä nimenomaan Harjavallan tapauksessa, jossa olosuhteet ovat käsiteltävien aineiden johdosta erittäin vaativat”, sanoo Laakso. Toki kunnon maalauksesta on hyötyä myös kuorma-autokäytössä talvisilla suolatuilla maanteillämme.
Koukkulava-asennuksessa käytetään dumpperin omaa olemassa oleva hydrauliikkaa, joten mitään lisävarusteluja ei sen osalta tarvita. Sähköistys ja erilaiset paineilmalukot on toteutettu räätälintyönä kyseiseen yksilöön. Ohjaamossa on koukkulaitteen hallintaa varten Multiliftin oma väyläohjattu monitoimiohjain.
Ville Saaren mukaan vuosien saatossa yhteistyö Multiliftin kanssa on sujunut hyvin. Varaosat ovat lähellä Raisiossa ja hyllystä löytyvien perusnimikkeiden määrä on riittävä. ”Perusasiat ovat kunnossa, joka rauhoittaa logistiikkapäällikön arkea”, päättää Saari.

Lue seuraavaksi