Uutiset

Työkoneet

Väkevä-kauhoja Kiteeltä – A.Hirvonen Oy

Kiteeläinen Armas Hirvonen on pitkän linjan konemies sen monilla eri osa-alueilla. Hän on toiminut koneiden parissa jo seitsemän vuosikymmenen ajan niin urakoitsijana, konekauppiaana kuin laitevalmistajanakin. Vuosituhannen alussa alkanut kauhavalmistus on laajentunut kaivukoneiden monien eri lisälaitteiden tuotannoksi. Niitä markkinoidaan maanlaajuisesti Väkevä-nimellä.

Vuonna 1964 Armas Hirvonen aloitti koneiden kanssa toimimisen hankkimalla traktorin puutavara-ajoihin. Pian mukaan tuli myös kaivukone, joka vei hänet alan urakointiin. Siinä tulivat tutuksi niin alan koneet kuin toimijat. Niinpä Armas ryhtyi pian tekemään käytettyjen koneiden kauppaa. Työkoneita ja kuorma-autoja metsästettiin ympäri maan. Yhtä lailla niitä myytiin laajalle alueelle Roopen Koneen nimissä, joka on konekauppaan liittyvän toiminnan aputoiminimi.

Armaksella lienee myös ehkä kovempi sydämenpalo koneisiin kuin monella itseään kovana konemiehenä pitävällä. Hänellä on ollut myös silmää löytää ne helmet sieltä romujen joukosta. Romusana tosin on Armakselle täyttä myrkkyä, kun puhutaan koneista.

On vain toimivia tai hieman epäkuntoisia laitteita, rahanarvoisia kuitenkin kaikki. 70-luvun alussa todenteolla käynnistynyt konekauppa jatkuu edelleen, tosin nyt jo kuitenkin hieman vähentyneenä. Asiaan on osansa varmaan Armaksen jo yli 70 vuoden iällä. Ikätovereihinsa verrattuna hän on kuitenkin vielä varsin nopealiikkeinen ja kulkevainen. Tätä haastattelua joulun alla tehtäessä Armaksen piti olla paikan päällä Kiteellä, kunnes muutama päivää ennen tulikin tarve lähteä Ruotsiin toimittamaan uusi kauha asiakkaalle. Niinpä kauha kyytiin ja matkalle. Haastattelu jäi näin hänen tyttärelleen Marille.

Armas Hirvonen ja juuri valmistunut, mittatilaustyönä tehty kauha kaivoskoneeseen. Painoa kauhalla on 5 500 kilogrammaa ja tilavuutta noin kuusi kuutiometriä.

Metallihommia

Konekaupan parissa toimiessaan myös metallihommat tulivat Armakselle tutuksi. Myytäviä koneita ja autoja kunnostettiin sekä ehostettiin tarpeen mukaan ja jossain vaiheessa syntyi idea omasta työlaitevalmistuksesta, kun kerran metallipajan tyyppisiä hommia muutoinkin tehtiin. Ensimmäiset kauhat ja kantoharat syntyivät viime vuosituhannen lopulla ja pian uuden vuosituhannen alussa otettiin käyttöön Väkevä-tuotenimi.

Periaatteena on valmistaa kovaa kulutusta kestäviä kauhoja ja muita työlaitteita räätälöintimenetelmällä. Sarjatuotantoa ei Kiteellä tehdä tänäkään päivänä, vaan valmistuksessa pidetään asiakkaan tarpeet etusijalla, jolloin hinnassa ehkä hävitään hieman, mutta kestävyydessä voitetaan paljon. Toki joitain työlaitteita tehdään pienissä erissä, mutta etenkin kauhat syntyvät lähes ainoastaan mittatilaustyönä.
”Asiakkaiden piirissä meidän tuotteemme mielletään vahvoiksi, eikä pelkästään tuotenimensä johdosta”, sanoo Mari Hirvonen. Laitevalmistuksen materiaalina käytetään pääosin Hardox 450 -kulutusterästä. Teräsleikkeet poltetaan itse. Hitsaukset tehdään myös itse. ”Ja saumaa säästämättä”, kuten Mari asian ilmaisi. Hitsaus tapahtuu käsihitsauksena. Myös pintakäsittely eli hiekkapuhallus ja maalaus tehdään itse. Värinä on lilamainen värisävy, joka juontaa juurensa tapahtumaan, jossa Armas osti Joensuulaisen väriliikkeen konkurssin yhteydessä konkurssipesästä kolme lavallista sitä ainoaa väriä, jota väriliikkeen oli enää mahdollista sekoittaa. Näin Väkevä-tuotteet saivat oman erottuvan värinsä. Tänä päivänä tuotteita saa toki tilauksesta myös muissa väreissä.

Kauhoja ja paljon muuta

Kauhojen ja kantoharojen valmistuksella alkanut toiminta on nyt laajentunut mitä moninaisimpien, kaivukonesovitteisten työlaitteiden valmistukseen. Myös pyöräkuormaajiin tehdään erilaisia kauhoja, kuten hake-, sora-, raspi- ja lumikauhoja. Kaivukoneiden kauhapuolella riittää sovelluksia pitkäksi listaksi. Ja kun vielä muistetaan, että kaikkia voidaan räätälöidä omien mieltymysten mukaisiksi ja mittaisiksi, on valikoima loputon.

Listalta löytyvät lähes kaikki kauhatyypit, ja vaikka ei löytyisikään, niin sellainen kyllä tehdään. Kauhojen lisäksi pajalta syntyy asfalttileikkureita, erilaisia haroja ja pilkkureita, mätästimiä, kaapeliauroja, tasauslevyjä ja -palkkeja sekä kokonaan omaa kehitettä oleva kantopilkkuri. Ja kaikki laitteet toimitetaan asiakkaalle niin, että ne istuvat hyvin yhteen käytössä olevan peruskoneen kanssa. Toimitusajaksi mittatilaustyönäkin tehdyille laitteille Mari Hirvonen lupaa 2–4 viikkoa. Valmistuksen ohella pajalla tehdään myös kauhojen ja työlaitteiden kunnostusta niiden alkuperästä riippumatta. Pajalla työskentelee vakituisesti viisi henkilöä, joista suurin osa metallimiehiä.

Mari Hirvonen vierellään uutuustuote, pyöräkuormaajiin tarkoitettu raspikauha, jolla voidaan poistaa polannetta ja kerätä jäärouhe samalla ajolla mukaan kauhaan.

Myös vientiin

Kotimaan lisäksi Väkevä-työlaitteita viedään Venäjälle, Ruotsiin ja Norjaan. Joitakin kauppoja on tehty myös Keski-Eurooppaan. Viennissäkin korostetaan mittatilaustyötä. Asiakaskunta koostuu pääosin koneurakoitsijoista. Viime aikoina kauhoja on toimitettu jonkun verran myös kaivosalalle.

Armas on viime aikoina keskittynyt enemmän työlaitemyyntiin ja tietenkin edelleen kone- ja autokauppaan. Konepajan toiminnassa on nykyisin mukana myös tytär Mari Hirvonen, joka aloitti homman päätoimisesti viime syksynä.
”Tässä ollaan vähän niin kuin oppisopimuksella mukana”, kuten hän itse asian ilmaisee. Mari on monessa liemessä keitetty, joten perheyrityksen luotsaaminenkaan ei ole hänelle vierasta. Isänsä toimia koko ikänsä seuranneena hänen on helppo astua mukaan.

Yrityksen paperihommia hän on tehnyt useita vuosia, joten siltäkin osin toiminta, tuotteet ja asiakkaat ovat tuttua. Nyt hänen on tarkoitus ryhtyä tekemään lisääntyvässä määrin myös myyntityötä, jotta Armakselle jää enemmän aikaa rakkaalle harrastukselleen, koneiden ja autojen metsästämiselle sekä ehkä keräilyllekin.


Kiteellä tehdään mittatilaustyölaitteita kaivukoneisiin ja pyöräkuormaajiiin. Siellä voi myös törmätä höyrykäyttöiseen pistokaivukoneeseen, joka nyt seisoo tyylikkäästi entisöitynä Kiteen rautatieaseman läheisyydessä. Punaiseksi-Jussiksi ja Miljoona-Jussiksikin kutsuttu kone on saksalaisvalmisteinen ja merkiltään Orenstein & Koppel eli O&K. Vuosimallin arvellaan olevan 1939.


Lue seuraavaksi