Uutiset

Työkoneet

Uutta silkkitietä Volvoilla

Kiina on noussut agraarivaltiosta varsin nopeasti yhdeksi maailman talousmahdeista. Kiinalaiset maarakennuskonemarkkinat ovat maailman suurimmat ja valtavat tie-, rautatie- ja patoprojektit näkyvät uutisissa tuon tuosta. Tosin viime vuosien taloudellinen aktiviisuus on hiipunut. Tämä on saanut Kiinan hallituksen investoimaan maan infraan entistä enemmän. Pyrkimys on yhdistää Kiina entistä paremmin muuhun Euraasiaan parantamalla etenkin tieyhteyksiä lännen suuntaan.

Yksi valtavista investointikohteista on uusi silkkitie, Karokoram Highway. Kyseessä on Pakistanin ja Kiinan yhteishanke, joka yhdistää Xinjiang Uyghur -alueen Kiinassa Gilgit-Baltistaniin Pakistanissa. Monin paikoin vanhaa silkkitietä myötäilevä reitti on osittain maailman korkeimmalla kulkeva tie, sillä Karakoramin vuoret ylittäessään korkeusmittari näyttää lähes 5000 metriä. Korkein kohta on Khunjerabin solassa.

Koska valtatie kulkee niin korkealla, on sen rakentaminen ja nyt kunnostaminen erittäin vaativaa. Suosittu turistitie on nimetty yhdeksi maailman kahdeksasta ihmeestä. Vaikka yleisesti puhutaan valtatiestä, ei Karakoram Highway ole paikoittain pahaista kylätietä parempi. Onnettomuuksia, kuten rotkoihin suistumisia sattuu usein.

Parhaillaan tietä parannetaan ja muunnetaan nelikaistaiseksi monin paikoin. Molempien maiden osuuksiin investoidaan valtavia summia. Kiina on vahvasti mukana myös köyhän Pakistanin osuuden rahoituksessa ja rakentamisessa.

Yksi parhaillaan käynnistettävistä etapeista on 102 kilometrin osuus Thakotin ja Havelian (tie N35) välillä pohjois-Pakistanissa. Mutkittelvaa kylätietä muistuttava reitti muunnetaan neljä- kahdeksankaistaiseksi moottoritieksi, jonka varrelle osuu myös runsaasti siltojen ja tunnelien rakentamista. Työ käynnistyy nyt lokakuussa 2016 ja projektiin on laskettu kuluvan 42 kuukautta. Uuden tieosuuden pitäisi olla valmis vuonna 2020. Pakistanin hallitus on laskenut uuden tien tuovan jopa 700 000 työpaikkaa vuoteen 2030 mennessä. Samalla tie kasvattaa maan taloutta 2,3 prosentin vuosivauhtia.

Lähes neljä vuotta kestävän rakennusprojektin aikana kapea ja mutkitteleva tieosuus Thakotin ja Havelianin välillä muunnetaan monikaistaiseksi moottoritieksi. Pakistanissa sijaitseva osuus kuuluu osana Karakoram Highway -tiehen, joka myötäilee monin paikoin vanhaa silkkitietä.

Rakentamisesta vastaa Kiinan valtion omistama China Road and Bridge Engineering. Hankkeeseen varustetaan muun muassa 52 kappaletta uusia Volvo-kaivukoneita. Pääasiassa EC300DL (30 t/169 kW) ja EC220D -kaivukoneita (20 t/123 kW). Työntekijöitä tietöihin yritys on palkannut 1000.

Kaikkien kaivukoneiden suojauksia on lisätty ja puomit konstruoitu raskaaseen maansiirtotyöhön. Telat ovat valikoiman leveimmät ja vastapainoja on kasvatettu. Iskuvasara on kauhojen ohella tärkeä työväline. Olosuhteet vuoristoisessa mastossa tulevat olemaan haastavat.

Kuten allaolevista videoista voi päätellä, Karakorum Highwaylla riittää tekemistä.

Lue seuraavaksi