Uutiset

Työkoneet

Uusi Honkajoki Works -kauhaharja

Honkajoki Works Oy on vuonna 2001 perustettu maansiirtokoneiden ja kiinteistönhoitokoneiden kauhoja ja lisälaitteita valmistava konepajayritys. Yhtiössä on kautta sen historian panostettu voimakkaaseen sekä innovatiiviseen tuotekehitykseen ja sen tuloksena on nyt tuotu markkinoille Hw Oy -kauhaharja ammattitason työkäyttöön.

Honkajoki Works Oy:ssä on aina kuunneltu asiakkaiden mielipiteitä tarkalla korvalla ja moni heistä kertoi, että heillä olisi käyttöä hyvälaatuiselle kauhaharjalle, jolla voidaan tehokkaasti kerätä esimerkiksi hiekoitushiekat, lehdet sekä rakennusjätteet. Honkajoella laitettiin iso pyörä pyörimään ja reilun vuoden tiiviin suunnittelutyön ja 3D-mallinnosten jälkeen ensimmäinen kauhaharjan prototyyppi näki päivänvalon viime vuoden keväällä. Tätä seurasi tiivis ja vaativa testirupeama koekäyttöineen aidoissa työolosuhteissa. Kun lopputulokseen voitiin olla hyvin tyytyväisiä, lähti tuotanto nopeasti käyntiin ja Hw Oy -kauhaharjaa onkin jo myyty mukavasti niin koti- kuin ulkomaan markkinoille.

Kauhaharja on jo perusvarustelultaan hyvin kattava ja siihen kuuluvat esimerkiksi säästöterä, tukipyörät takana, sähköventtiili, vesipaineen säätö sekä kelluntaominaisuus. Erityishuomiota on kiinnitetty kauhaharjan käytettävyyteen ja taloudellisuuteen. ”Kauhaharja on tehokkuuteensa nähden erittäin kevyt ja myös öljyntarve on pienimmillään ainoastaan 35 litraa. Kauhaharjaa on saatavana neljässä eri kokoluokassa ja näin löytyy sopiva malli jokaiseen työtehtävän ja erikokoisiin työkoneisiin”, kertoo kauhaharjan suunnittelusta vastannut Juha Anttila. Kauhaharjan työleveys on 1700-2400 mm ja kauhan tilavuus kulkee 700 ja 1200 litran välillä. Tamperelaisen Sajakorpi Oy:n valmistamien harjakiekkojen halkaisija on joko 700 tai 900 mm mallisarjasta riippuen.

Kauhaharjan voi varustaa korkeapainepölynsidontajärjestelmällä, perinteisellä kastelulla tai myös täysin ilman kasteluominaisuuksia. Korkeapainejärjestelmää voi myös täydentää letkukelalla ja pesupistoolilla, joiden avulla voidaan taata huippuluokan pesutulos hankalimmissakin olosuhteissa. Samalla helpotetaan tietenkin peruskoneen ja lisälaitteiden puhtaanapitoa huomattavasti. ”Korkeapainejärjestelmä on tunnettua kotimaista Dynasetin laatutyötä ja sen vahvuutena on kestävyys, pieni koko ja suuri pölynsidontateho pienelläkin vesimäärällä. Vettä kuluu noin kolmannes perinteiseen kasteluun verrattuna ja samalla ilmaan pääsevien pienhiukkasten ja muiden haitallisten ainesosien määrä saadaan miltei nollaan”, korostaa Anttila. Lisätehokkuutta saa tehokkaalla sivuharjalla, joka on myös helppo ja nopea irrottaa tilanteen mukaan.

Honkajoki Worksin Toni Laitolahti kertoo, että kauhaharjan hankkineilta asiakkaita saatu palaute on ollut hyvin rohkaisevaa. ”Mitään suurempia lastentauteja ei ole ilmennyt ja kiitosta on saanut erityisesti järjestelmän työjäljen siisteys sekä pieni vedenkulutus. Kauhaharja ei myöskään ole liian valikoiva ja se on osoittautunut toimivaksi myös rakennustyömailla sekä asfalttiurakointikohteissa. Lisäksi korkeapainekastelulla kerätty lika on vaivatonta tyhjentää kauhasta, eikä pakkaumia pääse syntymään”, kertoo Laitolahti. Osa asiakkaista on jo myös kiireisissä työtehtävissä onnistunut kolhimaan kauhaharjaa, mutta koska suuri osa laitteen osista on pulttikiinnitteisiä, on myös korjaaminen ollut vaivatonta ja nopeaa.

Tuotekehitys on muutenkin Honkajoki Works Oy:ssä hyvässä vauhdissa ja seuraavana esittelyvuorossa ovat uudet ojaluiskakauhat. Myös ojaluiskakauha on syntynyt asiakkaiden toivomuksesta ja yhteistyössä Maanrakennus Janne Kautonen Oy:n kanssa kehitetyssä uutuudessa perinteiseen luiskakauhaan on yhdistetty ojakauhan ominaisuudet ja näin kauhan monikäyttöisyys sekä tehokkuus paranevat. Yhdistelmäkauha voidaan valmistaa joko siten, että ojakauhaominaisuus on vain kauhan toisella puolella tai molemmilla puolin. Ojaluiskakauha sopii kaikkiin konemalleihin ja viistetyn takaosan ansiosta myös pyörittäjäkäyttö onnistuu.

Haastavasta yleisestä taloustilanteesta huolimatta Honkajoki Works Oy:ssä vallitsee täystyöllisyys. ”Lumiaurojen sekä kauhojen kauppa on käynyt mukavasti ja tuotannon tehostamisen mahdollistamat nopeat toimitusajat sekä tuotteiden matala hintataso on miellyttänyt niin koti- kuin ulkomaiden asiakkaita”, kertoo Toni Laitolahti (vas.). ”Valtteihimme kuuluu myös tuotannon joustavuus, sillä pystymme tarvittaessa räätälöimään asiakkaillemme myös kohtuullisen pieniä sarjoja. Tarjoamme myös muita metallialan palveluita, kuten polttoleikkauksia sekä särmäyksiä ja meiltä saa kyllä apua myös suunnittelutoiminnassa”, korostaa Juha Anttila (oik.).

Lue seuraavaksi