Uutiset

Työkoneet

Uni-ram-puristimet – taloudellisuutta kierrätykseen

Uni-ram -puristimet ovat korjaamoille tarkoitettuja jätepuristimia. Niillä saadaan puristettua kokoon ja kuivattua moottori- ja hydrauliikkaöljyn, polttoaineen sekä ilman suodattimet. Myös kaikki laitteeseen sopivat peltiastiat saadaan puristettua kokoon.

Öljyiset suodattimet puristetaan kuiviksi, jolloin käytetty suodatin kelpaa metallinkeräykseen. Janne Gustafsson kertoo Stena Metallin tutkineen puristetut suodattimet prosessissaan ja todenneen ne riittävän kuiviksi prosessiin. Laitteen luvataan poistavan yli 95 prosenttia suodattimeen jääneestä öljystä.

Myös useissa ilmansuodattimissa on metallia, vaikkakaan ei varsin suuria määriä. Gustafsson kertoo keskustelleensa asiasta Stena Metallin edustajien kanssa ja selvittäneensä, että myös ne saa panna puristettuna metallinkeräysastiaan. ”Yleensä ilmansuodattimet menevät normaalin sekajätteen mukana kaatopaikoille jätevuorten jatkoksi. Metallijätteen mukana nämä menevät hyötykäyttöön. Keskimäärin jätteen tilavuus saadaan noin neljännekseen puristimen ansiosta, mistä seuraa merkittäviä säästöjä kuljetuskustannuksiin.”

”Riippuen kierrätettävien suodatinten määrästä puristin maksaa itsensä takaisin hyvinkin nopeasti. Ja huomattava on myös, että kun materiaalit käsitellään jo syntypaikalla, niin ylimääräiset kuljetukset eivät kuormita ympäristöä.”

Kolme mallia

Puristimia on kolmea kokoa. Isoin ja tehokkain malli on tarkoitettu raskaan kaluston korjaamoille ja siihen sopivat suuretkin suodattimet. Sen puristusvoima 8 baarin ilmanpaineella on 7000 kg. Painoa laitteella on 350 kg ja se pultataan lattiaan kiinni. Siten puristin on tukeva ja turvallinen käyttää.

Henkilö- ja pakettiautokorjaamoiden tarpeisiin on pienempi malli, jossa puristusvoima on 4000 kg. Pienempi voima ja lyhyempi iskupituus tuovat tähän nopeamman toiminnan kuin isoimmassa mallissa on. Näiden lisäksi on malli teollisuuteen, maalaamoihin ja muihin yrityksiin, joissa tarvitaan peltiastioiden puristamista. Siinä on pitkä iskunpituus, mutta puristusvoima on selvästi pienempi kuin muissa malleissa; 2000 kg.

Kaikki tuotteet ovat luonnollisesti CE-merkittyjä ja niissä on suomenkieliset käyttöohjeet.

www.jannentrukki.fi

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi