Uutiset

Työkoneet

Työturvallisuuden parannus hydraulivasaroihin Finnsuoja Oy:ltä

Laite mahdollistaa hydraulivasaran tauottoman käytön haasteellisissa tienrakennus ja taajamakohteissa, joissa työskennellään lähellä rakennuksia, liikennettä ja ihmisiä. Finnsuoja SP-1 on hydraulisesti toimiva suojalaite, joka liitetään työkoneen lisä-/luiskahydrauliikkaan. Suojaa liikuttava lisähydrauliikka voidaan myös lisätä suojalaitteen asennuksen yhteydessä työ­koneeseen, jos sitä ei koneessa ole. Tuote asennetaan ja mitoitetaan yksilöllisesti asiakkaan hydraulivasaran mukaan.

Tuotteen keksijä Kari Lahtinen, pitkän linjan kone- ja tarvikemyyjä, sai idean keksintöön asiakkaaltaan. Kyseinen asiakas oli kyllästynyt rikotuksessa lentävien kivensirpaleiden aiheuttamaan jatkuvaan vaaraan sekä koneiden kivivahinkoihin. Kari ryhtyi kehittelemään suojaa ja näki keksinnössään valmiin tuotteen, jolle haki kotimaista patenttia, joka nyt on muunnettu hyödyllisyysmalliksi. Tuotteella on myös kansainvälinen Finnsuoja Oy:n hakema PCT-patenttihakemus vireillä. Ilman tätä tuo­tetta ei olisi yritystä nimeltään Finnsuoja, joka on perustettu vuonna 2010, kertoo keksijän poika ja yrityksen perustaja Markus Lahtinen.
Suojalaitetta on testattu yhteistyössä Marakon Oy:n ja hydrauli­vasaran käyttäjien kanssa. ”Marakon antoi suojalaitteella varustetun ”testivasaran” Rammer G88:n Louhintaliike H. Portaala Oy:n käyttöön. Harri Portaala ihastui tuotteeseen, ja halusi sen itselleen uuteen Sandvik BR 3288 hydraulivasaraan. Käyttökokemusten perusteella suojalaitteesta on kehitetty kestävämpi, nopeampi ja käyttäjäystävällisempi. Ilman Marakonia ja isäni Karin tekemää kehitystyötä, ei oltaisi näin pitkällä suojalaitteen kehityksessä ja kaupallistamisessa, iso kiitos Marakonille, kaikille ennakkoluulottomille asiakkaille, ja tietysti tuotteen keksijälle”, sanoo Markus Lahtinen. 

”Lentävien sirpaleiden ongelma” kiven rikotuksessa on ollut tiedossa jo pitkään, se aiheuttaa paljon aineellisia vahinkoja, mutta myös henkilövahinkoja maanrakennusalalla. Laite kehitettiin alun perin tähän ongelmaan lisäämään työturvallisuutta, mutta huomattiin että suojalaitteella on vaikutus myös iskuvasaran meluun. Melumittauksissa suojalaite nykyisellä rakenteella alensi Rammer City G88 -vasaran äänenvoimakkuutta noin 5 desibelin verran, myös äänen luonne muuttui terävästä kumeammaksi. ”Viisi desibeliä saattaa kuulostaa vähäiseltä, mutta on melutasossa huomattava alenema. Suojalla on myös jonkun verran pölyä sitovia vaikutuksia. Molemmat ovat hyviä lisäominaisuuksia työturvallisuuden parantamiseksi ja niitä voidaan kehittää edelleen”, kertoo Markus Lahtinen.

”Suojalaite parantaa myös näkyvyyttä, koska koneen lasin suojaverkon voi halutessaan poistaa, myös suojan liikuteltavuus takaa näkyvyyden säilymisen iskuvasaran terään. Tämä on erityisen tärkeää silloin kun terää kohdistetaan rikotettavaan kohteeseen. Suojan liike on tarvittaessa niin laaja, että kivikynnetkin saa käyttöön kivien kääntelyä varten, joten se ei todellakaan haittaa työskentelyä. Laite on myös saatu nopeaksi, suojan ylösnosto tai alas laskeminen kestävät vain 2–5 sekuntia, työ­koneen hydrauliikan virtauksista riippuen. Käyttötottumusta ja asennemuutosta suojan käyttäminen vaatii, niin kuin kaikki uusi yleensä”, Kari Lahtinen lisää.

”Työnäytöksiä järjestetään tämän vuoden aikana, jolloin urakoitsijat näkevät parhaiten tuotteen tuomat hyödyt. Niitä odotellessa, kiinnostuneet voivat käydä katsomassa esittelyvideon nettisivujemme linkistä”, päättää Markus Lahtinen.

Internet-osoitteita:
www.finnsuoja.fi
www.finnsuoja.fi/hydraulivasaran-suojalaite

Lue seuraavaksi