Uutiset

Työkoneet

Trukki kulkee nyt suoraan, kiitos Expander-pultille

Trukit kuluvat luonnollisesti kovassa käytössä ja trukkien nivelten korvakkeisiin syntyy välystä. Ohjausnivelet erityisesti ovat kovan kuormituksen alaisina.

Painava trukki, tässä tapauksessa noin 50 tonnia omapainoltaan, rasittaa ohjausniveliä paljon. Trukin pitää kääntyä konttikäytäviin ja käytävässä vielä 90 astetta tuodakseen tai viedäkseen kontin. Tämä merkitsee, että ohjaavien pyörien on käännyttävä lähes poikittain. Lisäksi on huomioitava, että trukin työajasta puolet ajetaan ilman kuormaa, jolloin koko vastapainon massa on ohjaavien pyörien päällä. Ohjausnivelien väljistyttyä ”hakee” trukki koko ajan ja kuljettaja joutuu tekemään ohjauspyörällä jatkuvasti korjausliikkeitä, eikä trukilla voi ajaa täydellä vauhdilla.

Aikaisemmin Vuosaaren sataman trukkien väljistyneet ohjausnivelet yritettiin kunnostaa vaihtamalla sylinterin helat ja tapit. Väljistyneille korvakkeille ei tehty mitään.

Korvakkeiden hitsaustäyttö ja poraaminen olisi ollut erittäin työläs ja aikaa vievä toimenpide. Ohjaussylinteri ja ohjauspyörän napa oh-jausvarsineen olisi pitänyt irrottaa trukista, viedä koneistamoon korvakkeiden hitsaustäyttöön ja porattavaksi alkuperäisiin mittoihin. Lisäksi trukin seisonta-aika olisi ollut pitkä.

Korvakkeiden kunnostamaton ylisuuri välys aiheutti uusittujen tappien nopean kulumisen, jolloin ”tappiremontti”oli nopeasti taas edessä.

Trukin ohjausniveliin asennettiin Expander-pultit, 4 kappaletta. Expander-pultin paisuntaholkkien ansiosta saatiin tapin vaihdon yhteydessä väljistyneet korvakkeet myös kuntoon.

Korjaus tehtiin seuraavasti; vanhat tapit irrotettiin ja tilalle asennettiin Expander-tapit hyvin rasvattuna. Tappien päihin paisuntaholkit, välyslevyt ja kiristyspultit, jotka väännettiin annettuun momenttiin. Lopuksi rasvarin letkut paikoilleen ja kone oli valmis töihin.
Aikaa neljän alkuperäisen akselin vaihtoon Expander-pulteiksi kului noin 1,5 tuntia. Ainoa tehtävä toimenpide on suorittaa pulttien jälkikiristykset. Koneella työskenneltäessä Expander-pultin paisuntaholkit muotoutuvat soikeiden reikien muotoisiksi, jolloin kiristyspulttien momentti muuttuu. Momentti tarkistetaan yleensä 3-4 kertaa. Kun Momentin pysyessä muuttumattomana ovat Expander-pultin paisuntaholkit hakeneet oikean reiän muodon.

Expander-pultteja on valmiina reilut 40 000 kpl. Pultit valmistetaan aina asiakkaan ja kohteen mittojen ja tarpeiden mukaan. Silloin varmistutaan Expander-pultin sopivuus kyseiseen kohteeseen. Näin myös varmistutaan siitä, että pultti täyttää sille luvatut ominaisuudet ts. täysin välyksetön nivel, jolle valmistaja Svenska Expander Ab myöntää 10 vuoden toimivuustakuun.

Metsätyö Oy Hämeenlinnassa, Jyväskylässä ja Rovaniemellä maahantuo ja myy Expander-pultit, sekä auttaa asiakkaita ratkaisemaan tappiliitoksiin liittyvät ongelmat.