Uutiset

Työkoneet

Trent Tractors and Mowers – kierrä kaukaa

Tuttu mies soitti. On aikeissa ostaa minikaivukoneen, kun omalla rakennustyömaalla riittää kaikenlaista kaivuhommaa. Netti onkin oiva väline etsiä monenlaisia vemepelitä ja härveleitä. Surffaillessaan tuttumies oli törmännyt sivustoon Trent Tractors And Mowers.

Kalustolistalta löytyi edullinen, ostokuumetta kerryttävä Bobcat E80 vuosimallia 2011 ja hintaan 11 000 puntaa (13 400 euroa).  Ihmetyksen määrä näin halvan hinnan edessä oli suuri. Onneksi kaveri soitti minulle, eikä lähettänyt suoraan tilausta ja käsirahaa kyseiseen yritykseen. Lyhyt tutkimusmatka kotisivuille ja muutaman sähköpostin vaihto paljasti Trentin nopeasti taas yhdeksi huijarisivustoksi, joista täällä Konepörssin netissäkin varoitellaan tuon tuosta. Mistä näitä riittää?

Tutut huijarisivun elementit löytyvät nopeasti.

1. Sivuille ei ole selvästi henkilöiden nimiä saatika henkilökohtaisia puhelinnumeroita tai sähköpostiosoitteita, ainoastaan gmail-osoite. Sähköpostin katuosoiteelle ei löydy vastinetta Googlen-karttapalvalusta.

2. Tulevan huutokaupan (siitä tuonnempana) katuosoite 5 Forstal Rd Aylesford, Kent ME20 7AU, United Kingdom löytyy Google Mapsin avulla, mutta eipä katunäkymä siinä kohtaa konekenttää näytä, vaan Bed And Breakfast-majatalon. Muistissa on taannoinen huijari, joka antoi katuosoitteensa Budabestin oopperataloon. Huumorimiehiä nämä virtuaalikauppiaat.

3. Koneiden kuvat sivuilla ovat kaikki eri paikoissa otettu. Taustoilla näkyy milloin mitäkin halleja tai konerivistöjä.

Nämä edellä mnainitut asiat riittävät yleensä jo huijarin tuntomerkeiksi, mutta päätän taas kerran kaivaa asiaa ainakin muutaman sähköpostin verran. Kerron olevani kiinnostunut Bobcatista ja ihmettelen vilpittömästi sen halpaa hintaa. Vastaus tulee nopeasti ja myynnissä olevien koneiden ja traktoreiden ym. kerrotaan olevan pääasiassa leasingyhtiön omistuksessa olevia,  maksuvaikeuksiin joutuneilta asiakkailta takaisinotettuja koneita. Ensimmäisessä paluusähköpostissa ei vieläkään ole kenenkään nimeä, vaikka nettisivuilla esiinnytään vanhana perheyhtiönä. Hohhoijaa.

Edelleen koneille luvataan 180 päivän takuu ja kahdeksan päivän kaupan purku, jos kaupan kohde ei olekaan sitä mitä sovittiin. Tosi reilua.

Seuraavassa sähköpostissa kerron, että tuttavani Englannista tulee tarkistamaan Bobcatin, jonka jälkeen olen valmis kaupantekoon. Koska asia käy selväksi, että en osta sikaa säkissä, niin mietin miten nyt vastapuoli etenee?

Vastaus tulee nopeasti. Yrityksellä ei olekaan asiakaspalvelua, vaan viikottainen huutokauppa edellä kerrotussa osoiteessa. Osto-oikeuden saisi erään sähköpostin lähettäneen Sophian mukaan siirtämällä 1500 puntaa heidän tililleen. Summa palautettaisiin jos kauppoja ei synny (kuva edellinen välilehti). Näin idioottimaisten ryöstöyritysten jälkeen en enää viitsi keskustelua jatkaa. Häikäilemättömäksi nämä yritykset ovat menneet ja siksi jälleen kerran kehoitan suhtautumaan varauksellisesti nettikauppiaisiin, jotka ovat epämääräisiä ja heikosti personoitavissa.

Tämä on jo huippua. Trentin etusivulla pyörii kättelykuva, jonka tietysti halutaan kuvaavan perheyhtiön sujuvia asiakassuhteita ja Euroopan parasta asiakaspalvelua. Englantilaisen konekauppiaan etusivun kuva on todellisuudessa otettu Romaniassa.

Kun kuvan pudottaa Googlen kuvahakuun, niin totuus selviää. Kyseessä on 10.000 Claas Axos-sarjan Romaniaan myydyn traktorin luovutustilaisuus. Kuva löytyy usealta eri sivustolta internetistä.

Kerrottakoon, että kaverini lupasi ostaa koneen Suomesta.

Lue myös: Röyhkeys lisääntyy konehuijauksissa, ja Tekaistuja nettisivuja-olemattomia koneita.

Lue seuraavaksi