Uutiset

Työkoneet

Toyotalta uusi moottorimallisto trukkeihin

Toyota Material Handling lanseeraa uuden dieselmoottorimalliston Tonero-sarjan vastapainotrukkeihin. Uusi mallisto kattaa sarjan uusia moottoreita, jotka alentavat dramaattisesti polttoaineen kulutusta ja hiilidioksidipäästöjä.

“Dieselkäyttöiset vastapainotrukit ovat Suomessa ja erityisesti suomalaisessa teollisuudessa edelleen yksi käytetyimmistä trukeista”, kertoo Toyota Material Handling Finland Oy:n tuotepäällikkö Janne Huttunen. Taatakseen asiakkaille kustannustehokkuuden ja kilpailukyvyn Toyota on kehittänyt uuden merkittävästi käyttökustannuksia alentavan ja ympäristöystävällisen dieselmoottorimalliston

Teknologia perustuu commonrail-ruiskutusjärjestelmään, EGR-pakokaasunkierrätysjärjestelmään sekä hapetuskatalysaattoriin, joiden ansiosta moottorissa ei tarvita erillistä hiukkasloukkua lainkaan. Uusi 41 kW:n moottori alentaa polttoainekulutusta jopa 31 % edelliseen malliin verrattuna. Hyvin merkittävä etu loppuasiakkaalle on, että 1ZS-moottori ei tarvitse säännöllistä huoltoa vaativaa hiukkassuodatinta.

Polttoainekulutusta voidaan saada vieläkin alhaisemmaksi kuljettajan oman toiminnan avulla. Moottorissa on automaattinen sammutustoiminto, joka sammuttaa moottorin ennalta määrätyn tyhjäkäyntiajan jälkeen. Lisäksi ajomoodiksi voidaan valita ns. Eko-asetus, joka rajoittaa trukin kiihdytysnopeutta. Tämäkin säästää polttoainetta, sillä polttoaineen kulutus on luonnollisesti suurimmillaan kiihdytysvaiheessa.

Monista kilpailijoista poiketen moottorit ovat Toyotan itse suunnittelemia ja valmistamia teollisuusmoottoreita. Ne on suunniteltu erityisesti trukkikäyttöön huomioiden trukkikäytön aiheuttamat vaatimukset moottorin käyttäytymiselle ja kestävyydelle. Täten uudessa 1ZS-moottorissa on muuttuvageometrinen turboahdin, joka edesauttaa saavuttavaan erinomaisen väännön alhaisillakin kierrosluvuilla. Turboahtimen pakopesässä on siivet, jotka muuttavat asentoa kierrosluvun mukaan, jolloin ahtopaine alkaa nousta pienilläkin kierroksilla.

Polttoaineen kulutuksen ohella moottorin elinkaarikustannuksia alentavat matalat huoltokustannukset. Moottorissa käytetään jakohihnan asemesta jakoketjua. Täten Toyotan moottoreissa ei vaadita jakohihnan vaihtoa missään vaiheessa elinkaaren aikana. Moottoreissa voidaan käyttää perusmoottoriöljyä erikoisöljyjen sijasta ja öljyn hävikki huoltovälin aikana on hyvin pieni. Toyotan moottori erottuu monista muista trukkimoottoreista em. ominaisuuksia johdosta.

Tämä uusi 41 kW:n moottori on saatavilla Toneron malleihin 2t-3.5t. Malleissa 1.5t ja 1.8t käytetään viime vuonna lanseerattua 36 kW moottoria, joka sekin alentaa elinkaarikustannuksia merkittävästi aikaisempaan verrattuna.

Lue seuraavaksi