Uutiset

Työkoneet

Toyotalta Li-Ion-teknologian trukkeja

Toyota Li-Ion

Viime vuonna lanseerattu Toyotan trukkien ainutlaatuinen lithium-ion -teknologia poistaa monia rajoituksia verrattuna perinteiseen akkuteknologiaan samalla parantaen tuottavuutta ja kustannustehokkuutta.

Toyota Material Handling Finland Oy lanseerasi varastotrukkien lithium ion -akkuteknologian (Li-Ion) viime huhtikuussa Logistiikka 2013 -messuilla Tampereella. Kyseessä oli Li-Ion -tuotteiden Suomen ensi-ilta. Toyota aloitti Li-Ion -trukkien tuotannon vuodenvaihteessa Mjölbyn tehtaalla Ruotsissa alkuperäisen suunnitelman mukaisesti. Suomeen ensimmäiset asiakkaiden Li-Ion koneet saapuvat talven aikana.

Raikkaansinisten Toyota Li-Ion -trukkien käyttö vähentää merkittävästi energiankäyttöä ja hiilidioksidipäästöjä sekä poistaa vaarallisia metalleja ja kaasuja työpaikalta.

Akun lataus tyhjästä täyteen kestään noin tunnin, mikä on merkittävä aikasäästö perinteisen lyijyakun 6–10 tuntiin verrattuna. Latauksen aikana ei ole vuotojen tai akkunesteiden kaasuuntumisen vaaraa, mikä parantaa työturvallisuutta olennaisesti. Muita akun ylläpitoon liittyviä etuja perinteisiin lyijyakkuihin verrattuna on mm. akun vesityksen tarpeen poistuminen.

Mahdollinen akun ylilataaminen ei lyhennä akun elinikää Li-Ion -akuissa. Laajojen kenttätestien mukaan Toyotan Li-Ion -akut kestävät noin 5000 latauskertaa normaalissa käytössä ja käyttöolosuhteissa, mikä on noin kolminkertainen määrä verrattuna perinteiseen teknologiaan. Kalenteri-ikänä Li-Ion -akku kestää noin kaksi kertaa pidempään kuin perinteinen akku. Tällöin esimerkiksi perinteisessä keräilykäytössä itse kone kuluu loppuun nopeammin kuin akku. Lisäksi Li-Ion -akuissa koneen ottama teho akusta säilyy vakiona koko latausalueella akun tyhjentyessä, mikä lisää trukin tuottavuutta. Lisäetu on myös, että Li-Ion -akku on ladattavissa milloin hyvänsä: sitä voi ladata esimerkiksi kahvi- ja lounastauoilla.

Toyotan Li-Ion -teknologia tulee mullistamaan myös tilojen suunnittelun tulevaisuudessa. Perinteisiä ilmastoituja akkujen lataus- ja vaihtotiloja ei enää tarvita, vaan tilat voidaan vapauttaa muuhun käyttöön. Asiakkaan ei myöskään tarvitse investoida kalliisiin akunvaihtojärjestelmiin, sillä 24/7-vuorotyössä pärjää yhdellä akulla ilman akunvaihtoa.

Käytännössä Li-Ion –akkuteknologia ja perinteiset akkuteknologiat tulevat elämään rintarinnan vielä pitkän aikaa. Li-Ion soveltuu alkuvaiheessa vaativaan 24/7 -kolmivuorotyöhön, jossa investoinnin takaisinmaksuaika on asiakkaalle kannattava mm. akunvaihtotarpeen poistumisen kautta.

Lue seuraavaksi