Uutiset

Työkoneet

Teuvo Tikkakosken Komatsu 3D-työmaille

Teuvo Tikkakoski on tunnettu koneurakoitsija – mies ja kone. Kuusi vuotta yrittäjänä ja kaksikymmentä koneiden puikoissa. Yrittäjäuran toinen uusi kone on nyt alla. Ura pääsi vauhtiin käytetyllä Komatsulla ja nyt miehellä on vain yksi työnantaja – Sundström Ab. Päivät ovat täynnä työmaita. Uudessa 10-sarjan 210 Plussa -koneessa on tunteja 900 ja varusteina Leican 3D, engconin 226 pihdeillä, lämmitin, ilmastointi, rasvari ja led-valot. Komatsu-kokemusta on pitkälti toistakymmentä tuhatta tuntia ja engconista lähes kymmenen tuhatta.

Teuvo Tikkakoski ammattioppilaitoksen työmaalla Kokkolassa. Tämäkin työmaa vaatii 3D:n.

Engcon on aina ollut puomin päässä

– Tähän rototilttiin olen kyllä tyytyväinen. Engconin ePS tekee 3D:stä täydellisen. Engconin päässä pyörii lajittelukoura, routapiikki ja erilaisia kauhoja. Vaativissa kohteissa etenkin rakennustyömailla tulee tehtyä pikaisia käyntejä kun urakat halutaan etenemään. 3D on käytössä melkein joka työmaalla.

Kun Teuvolle esittää kysymyksen, onko hän luottourakoitsija, hän sanoo vaatimattomuuttaan, ettei kommentoi. Totuus paljastuu kuitenkin asenteesta ja kuulopuheista.

Tikkakoski toimii omalla toiminimellään ja Sundström Ab hoitaa koneen ja miehen aikataulut ja koneen siirrot. Toisinaan tulee pitkiäkin työmaita lyhyiden väliin.

– Vasta tulin Limingasta 8-tien levennystyömaalta puolentoista kuukauden työrupeamalta. Kaikki tehtiin siellä 3D:llä. Viisi kuukautta olin myös uudella ratatyömaalla Ylivieskassa. Uutta rataa tehtiin vanhan viereen ja vanha saneerataan. Viikonloppuisin ratatöissä tulee sitten normaalisti 20 tunnin aikaikkunassa esimerkiksi massanvaihtoa tai vaihteen asennusta. Juhannuksena oli 3D-ratatyömaan aikaikkuna 48 tunnin mittainen. Töitä riittää. Joskus vuorotta.

Leican 3D koneohjaus on yksi Tikkakosken välttämättömimmistä varusteista. Täällä ilman sitä pääsee enää harvalle suuremmalle työmaalle. Kauhan kallistus- ja kääntötieto välittyy Leican 3D-järjestelmään Engconin ePS:n avulla.

Lue seuraavaksi