Uutiset

Työkoneet

Terex-kartiomurskaimella tuottavuus ja laatu kuntoon

Minimurskaus Oy on pari vuotta vanha yritys. Sen kolmesta alkuperäisestä omistajasta yksi, Esa Majonen, osti yrityksen koko osakekannan viime vuoden lopulla ja teki heti investointipäätöksen kartiomurskaimen hankinnasta. Murskauskalustona yrityksellä oli aikaisemmin esimurskaimena lokomolainen leukamurskain ja jälkimurskaimena iskupalkkimurskain sekä seula näiden perässä. Hyvän muodon saamiseksi kustannustehokkaasti Majonen päätyi hankkimaan näiden seuraksi Terex Finlay C-1540 -murskauslaitoksen.

Toimitus oli varsin nopea, sillä kauppa tehtiin joulukuussa ja laitos saapui Suomeen tammikuun alussa. Laitos meni ensimmäiseksi Kivisammon verstaalle Kiteelle, jossa siihen asennettiin tarpeelliset lämmittimet sekä lisää valoja. Työmaalla murskain oli helmikuun puolivälin jälkeen.

”Käynnistäminen on sujunut ilman murheita”, kertoo murskaamon työnjohtaja Juhani Koffert. ”Saimme viikon koulutuksen tehtaan edustajan ohjauksessa ja sen yhteydessä koeajoimme murskauslaitoksen. Nyt olemme murskanneet asfalttia ja hyvin tämä sitä söi eikä muutenkaan ole ollut ongelmia. Kartio kuluttaa teriä huomattavasti vähemmän kuin aikaisemmin vastaavissa töissä käyttämämme iskupalkkimurskain. Seuraavaksi menemme soralle ja siellä teemme tällä kolmea lajiketta, joista yksi on katkaistua.”

”Tämän talvikauden murskaamme kahden miehen miehityksellä, mutta kevään tullen meillä on tarkoitus siirtyä kahteen vuoroon. Silloin tarvitsemme lisää miehiä töihin”, kertoo Koffert. Minimurskaus suorittaa murskauksia tilauspojalta laidasta laitaan, niin kivi- kuin kierrätysmateriaaleja.

Edistyksellisiä ominaisuuksia

Terex Finlay C-1540 perustuu Terex Begson 100 Maxtrak -laitokseen, jota on kehitetty edelleen. Merkittäviä ominaisuuksia C-1540:ssä ovat kartion hydrauliveto sekä esiseula. Maxtrakiin verrattuna myös peräseula on suurempi ja tehokkaampi. ”Suomessa on Maxtrak-kantaa kymmenkunta kappaletta. Näistä saadut kokemukset ovat varmasti hyviä referenssejä meille, sillä nämä uudet ominaisuudet lisäävät sinällään hyvän kokonaisuuden kapasiteettia, kustannustehokkuutta sekä säädettävyyttä”, myhäilee Sakari Rantanen Kivisampo Oy:stä.

C-1540:n syöttimeltä murskattava aines menee ensin esiseulalle, joka seuloo hienoimman aineksen pois Terex TC1000 -kartiolle menevästä syötteestä. Tämä nostaa murskauksen kapasiteettia, jota on saavutettu jopa 30 prosenttia aikaisempaa enemmän– tämä riippuu luonnollisesti paljon syötteestä. Esiseulonnan ansiosta myös manttelit kuluvat vähemmän ja tuotteen muodosta saadaan parempaa. Säädettävyyttä parantaa entisestään kartion hydrauliveto.

Minimurskauksen uuden laitoksen talviominaisuuksia parannettiin lisäämällä hydrauliikkaöljylle ja moottorille lämmittimiä. Sähkölämmittimet ovat esilämmityksessä ainoat lämmittimet, mutta Caterpillar-moottorin käydessä lämpöä saadaan lisäksi moottorin yhteydessä olevasta lämmönvaihtimesta. Näin myös moottorin hukkalämpö saadaan hyödyksi.

Kivisammolla on oma kattava huolto. Henkilökuntaa on 50, joista suurin osa huollon ja valmistuksen tehtävissä. ”Meillä kaikki aina yritysjohtoa myöten ovat mukana päivittäisessä toiminnassa. Pienen mutta tehokkaan organisaation ansiosta pystymme palvelemaan asiakkaamme hyvin ja joustavasti”, lupaa Rantanen. ”Varaosapalvelumme on myös toimivaa oman varastomme sekä palveluhenkisen ja osaavan henkilökuntamme ansiosta.” Kivisampo juhlii tänä vuonna 50 vuotta kestänyttä yritysuraansa.

Juha Kuusjärvi

Lue seuraavaksi