Uutiset

Työkoneet

Terex Finlay C-1540RS Suomessa

Turun Kallio- ja Maakuljetus TKM Oy on hankkinut käyttöönsä Suomen ensimmäisen tela-alustaisen Terex Finlay C-1540RS –jälkimurskausyksikön. Se on varustettu Terexin omalla 1000 millimetrin kartiomurskaimella ja on Terexin kolmijäsenisen perheen pienin malli. Muut malliston koneet ovat varustettu 1300 ja 1500 millimetrin kartioilla.

”Terexiltä on pian tulossa tähän vielä 1150 millimetrin kartiolla oleva jälkimurskain 1000 ja 1300:sen väliin. Tällaiselle on selvä kysyntä. Se käy ehkä 1300:sta paremmin välimurskaimeksikin. Suurimman 1500 millimetrin kartiomurskaimen ongelma on, että sen 950 tonnin tuntikapasiteettiin ei riitä esimurskaimeksi yksi leukamurskain”, valaisee myyntipäällikkö Sakari Rantanen Kivisammolta Terexin jälkimurskausyksikköjen mallistoa.

TKM:n uusi jälkimurskain on varustettu hydraulisesti pois kallistettavalla esiseulalla (1,83×1,22 m). Näin murskaimen kapasiteetti paranee, kun hieno aines erotellaan jo ennen kartiolle menoa. Kapasiteetiksi tehdas ilmoittaa 280 tonnia tunnissa ja maksimi syötekoko esimurkaimelta on 195 millimetriä.

Terexin hankkinut TKM Oy on veljesten Teppo ja Ilpo Rumpusen vetämä yritys, joka on erikoistunut kiven murskaukseen ja yleisiin maarakennustöihin.

Tarvekivilouhimoille tehtävän sivukiven käsittelyn merkitys yritykselle oli aiemmin suuri, mutta sen osuus on pienentynyt, kun Itä-Suomen louhimoilla ei TKM:llä enää ole toimintaa.

”Suomen Kiviteollisuus oli aikoinaan ensimmäinen asiakkaamme ja nykyään teemme tätä sivukiven käsittelyä vielä muun muassa PalinGranitille ja Taivassalon Graniitille täällä Varsinais-Suomessa ja Mäntsälässä.

Liikevaihdosta enää kuitenkin vain 15-20 prosenttia tulee tarvekivisektorilta. Murskauksen merkitys on kasvanut,” kertoo Teppo Rumpunen.

”Yrityksemme murskauskalustossa on kaksi etupäätä ja tämä uusi jälkipää sekä vielä seulasto. Terex vaihtui vanhaan Pegsoniin, jonka hankimme hieman käytettynä vuonna 2007. Noin 10 000 tuntia ajettu Pegson meni vaihtokoneena Kivisammolle”, jatkaa Rumpunen.

Terex Finlay C-1540RS:n kuljetuspaino on 49 tonnia. Voimanlähteenä on Cat C13, josta tehoa saadaan 328 kilowattia (440 hv). Voimansiirto kartiomurskaimelle on toteutettu hydrostaattisesti. Kuljetusmitat ovat: pituus 16,9, leveys 2,8 sekä korkeus 3,45 metriä.

Lue seuraavaksi