Uutiset

Työkoneet

Teräspyörä Oy hoitaa vaativimmatkin nosturikorjaukset ja huollot

Nosturialan ammattilaiset Voikkaalla

Jokaiselle hiemankin rautatieliikenteen kanssa toimineille ovat Saalasti Oy ja sen tuotteet varmasti hyvinkin tuttuja. Vuonna 2005 perustettu Teräspyörä Oy on Saalastin tytäryhtiö, jonka toiminta on suoraan jatkoa Saalastin kuljetuskalustotoiminnalle. Teräspyörä on toiminut viimeiset kolme vuotta nykyaikaisissa tiloissa Voikkaan yritysalueella ja yrityksen toiminta-alueisiin kuuluvat autonostureiden, kuormausnostureiden, henkilönostinten ja muun alan erikoiskaluston huollot, korjaukset, katsastukset sekä määräaikaistarkastukset.

Voikkaalla ei paperitehtaan toiminnan alasajoja jääty turhia murehtimaan, vaan loistavan sijainnin omaavaan tehdasalueeseen on nopeasti saatu runsaasti uusia yrittäjiä. Eräs merkittävimmistä on Teräspyörä Oy, jonka yritystoiminnan tukijalat muodostuvat rautatiekaluston valmistuksesta sekä huollosta ja nosturialan palveluista. Yritykselle vapautuivat loistavat tilat vanhasta paperitehtaan varastosta, josta muokattiin mittatilaustyönä nosturihuoltoihin ja ratakalustotöihin täydellisesti soveltuvat tilat. Tehdashallissa kulkevat kahdet raiteet ratakalustolle ja lisäksi hallissa sijaitsee raskaan kaluston pesupaikka sekä riittävän kokoinen siltanosturi. Samalla varastopuolelle jäävät runsaat tilat, jonka ansiosta yrityksellä on mahdollisuus ylläpitää kattavaa varaosavalikoimaa, josta löytyvät tärkeimmät osat sekä nosturi- että rataverkkopuolelle suoraan hyllystä. Toiminnan täydentää piha-alueen ratapiha, jossa raskaan kaluston siirtely onnistuu vaivattomasti.

Nosturipuolen toiminta vahvistui Teräspyörässä sen ostettua vuonna 2010 Pajakulma Oy:n teollisuusvetureiden, rautatienostureiden sekä autonostureiden huolto-, korjaus- ja varaosatoiminnot. Kaupassa Voikkaalle siirtyi myös runsaasti alan osaamista ja esimerkiksi alan konkari Jari Salmenautio palvelee nyt asiakkaitaan Kaakkois-Suomesta käsin.

Ainutlaatuista osaamista

Teräspyörän vahvuus nosturialalla on sen henkilökunnan korkea ammattitaito sekä nykyaikaisin korjauskalusto. Niiden avulla sujuvat myös kaikkein vaativimmat toimenpiteet, kuten siltaan ajoista ja kaatumisista tulleiden isojen rakenteellisten vaurioiden korjaukset. Voikkaalla sijaitsee esimerkiksi Suomen ainoa puominoikaisupenkki ja kun muukin työkalusto on ajan tasalla, ei ole ihme, että vakuutusyhtiöt käyttävät ahkerasti Teräspyörän palveluksia.  Yhteistyö alan viranomaisten kanssa on myös tiivistä ja näin yrityksessä pysytään ajan tasalla muuttuvassa direktiiviviidakossa.

Teräspyörä myös panostaa alan koulutukseen, millä taataan ammattitaito ja sitä kautta asiakkaille mahdollisimman korkeat turvallisuusolosuhteet. Noin 20 henkilöä työllistävän yrityksen riveissä on niin sähkömiehiä kuin metallipuolen ammattilaisia, minkä ansiosta jokaiseen ongelmaan saadaan yleensä käytännön ratkaisu. Asiakaspalautteen kautta Teräspyörä on myös panostanut voimakkaasti hydrauliikkapuolen osaamiseen, sillä esimerkiksi autonostureiden huoltojen ja katsastusten yhteydessä melkein jokaisesta koneesta löytyy joitain hydrauliikkapuolen tehtäviä, jotka saadaan näin suorittua yhdellä käynnillä.

Tämän vuoden alussa Teräspyörä Oy aloitti myös henkilönostinten katsastukset, huollot sekä korjaukset. Tämä palvelu täydentää loistavasti yrityksen toimintaa. Asiakkailla on yleensä monen tyyppisiä nostureita, joten he ovat hyvin tyytyväisiä, kun samasta talosta saa käytännössä kaikki alan palvelut. Henkilönostinpuoli on lähtenyt Voikkaalla voimakkaasti käyntiin ja Salmenautio kertoo, että hyvien kokemusten ansiosta tälle rintamalle ollaan panostamassa runsaasti myös jatkossa.

Sotakorvauskalustosta robottiteknologiaan

Saalasti Oy ja Teräspyörä ovat hyviä esimerkkejä suomalaisesta innovatiivisuudesta ja yritteliäisyydestä. Sotakorvauksia naapurille toimittavasta ratakalustoyrityksestä on kehittynyt nykyaikainen ja kansainvälisen yhtiöi, jonka tuotevalikoimaan kuuluvat esimerkiksi Railbear-vaihtotyöveturit sekä Otso-robot -järjestelyrobotit sekä sähköhydraulikäyttöiset JVL-vintturit vaunujen siirtoon. Näillä nykyaikaisilla tuotteilla on ollut runsaasti kysyntää sekä kotimaassa että ulkomailla ja vahvoja vientimaita ovat esimerkiksi Ruotsi ja Venäjä. Teräspyörän tuotteiden ainutlaatuisuudesta ja erikoisosaamisen tasosta kertoo myös niiden kysyntä hieman eksoottisimmissa maissa kuten Iranissa ja muualla Aasiassa.

Ratapuolella yritystä työllistävät runsaasti myös raidevälimuutokset ja isojen teollisuus- ja järjestelmäveturien modernisointi. Näitä jättiläisiä on Suomessakin käytössä noin 60 isoilla tehdasalueilla ja niiden huolto ja toimintakyvyn ylläpitäminen on Teräspyörän ominta alaa.

Asiakaslähtöisyydellä tulevaisuuteen

Jari Salmenautio ja ratapuolen vastaava Marko Korhonen kertovat kaiken Teräspyörän toiminnan lähtevän asiakaspalvelun korkeasta tasosta. ”Meille tulee hyvin runsaasti toimeksiantoja periaatteella ´olisiko mitenkään mahdollista´ ja koska pidämme haasteista, olemme ottaneet niistä suuren osan vastaan mielenkiinnolla”, kertovat Salmenautio ja Korhonen. ”Toimivat tilamme ja henkilökunnan monipuolinen erikoisosaaminen antavat meille mahdollisuuden suorittaa niin ratapuolen ja nosturialan töitä, joiden edessä muut nostaisivat kätensä ylös saman tien”, tiivistävät miehet.

Lue seuraavaksi